Fornying av pass

OBS! Ikke sikkert at barnebarnets pass er gyldig

Husk å sjekke barnebarnas pass før dere drar på ferie – det er nemlig ikke gyldig lenge.

SJEKK BARNEBARNAS PASS: Selv om ditt pass kan ha lang gyldighetsdato, vil ikke passet til barn under 16 år være gyldig i mer enn maks fem år. Foto: Scanpix.
SJEKK BARNEBARNAS PASS: Selv om ditt pass kan ha lang gyldighetsdato, vil ikke passet til barn under 16 år være gyldig i mer enn maks fem år. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig skal barnebarna dine få være med på ferie! Bare husk at om dere skal på tur til utlandet, er det viktig at dere har sjekket at alt er i orden med passet – særlig barnas pass.

Kort gyldighet

Ifølge Politiet.no er passet bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet, og så lenge passet er uforandret og uskadd. Og siden utseendet på barn som regel endrer seg betydelig de første 16 årene, er derfor gyldigheten på passet vesentlig kortere enn for voksne over 16 år.

Her er oversikten:

  • Pass til personer over 16 år er gyldig i 10 år.
  • Barn 0–5 år: Gyldig i to år
  • Barn 5–10 år: Gyldig i tre år
  • Barn 10–16 år: Gyldig i fem år

Om du trenger nytt pass

– Dersom du eller barnebarnet trenger nytt pass, eller du er usikker på om dere bør bytte pass, tar du kontakt med lokalt passkontor. De fleste passkontor har timebestilling på nett, og det anbefales å bestille time slik at du slipper å stå i kø og vente, tipser Stina Bakke Eriksen, seksjonsleder ved Seksjon for forvaltning ved Troms politidistrikt.

Politiet utsteder pass mange steder i landet.

  • www. Politiet.no finner du informasjon om åpningstider til passkontorene. Her kan du også enkelt bestille time til fornying av pass.
  • Pris på fornying av pass er 450 kroner for personer over 16 år og 270 kroner for barn under 16 år.

– Du kan velge fritt hvilket passkontor du ønsker å benytte. Mange har drop in-timer på bestemte dager men om du bestiller time på Internett, er du sikret rask og god behandling, forteller Linda Merethe Lie, kommunikasjonsrådgiver ved Sør-Vest politidistrikt.

Så god tid trenger du

Hvis du må fornye passet ditt, bør du være ute så tidlig som mulig før du reiser, anbefaler ekspertene.

Ifølge Lie tar det inntil 14 dager fra du har bestilt nytt pass til det kommer i posten. Første dag regnes fra dagen etter at du har bestilt passet.

Du kan også velge å hente passet hos politiet.

– Noen passkontor har lange ventetider for neste ledige time. I enkelte politidistrikt kan ventetiden være lengre enn 14 dager. Noen passkontor betjener kun passbestilling dersom du har forhåndsbestilt time, mens andre steder betjener passbestilling for et mindre antall personer uten timebestilling, sier Bakke Eriksen.

– Det er lurt å sjekke passet ditt samtidig som du bestiller en reise, du kan fint bestille pass i januar selv om reisen ikke er før til sommeren, legger hun til.

Månedene med størst pågang

For å slippe lange køer og stress, bør du altså beregne god tid, og helst gjøre dette før tiden på året hvor det er størst pågang.

– I høysesong, fra mars til juli, vil det være lenger ventetid på å få ledig tid på enkelte passkontor. Det lønner seg derfor å være ute i god tid, og ikke minst sjekke hvilke passkontor som har ledig kapasitet, dersom det haster, tipser Lie.

Bakke Eriksen kommer også med følgende råd:

-Ta med det gamle passet slik at du kan få det nye tilsendt per post og slipper en ekstra tur innom passkontoret.

Slik vet du om passet er gyldig

– Det viktigste du må sjekke i god tid i forveien før du skal reise til utlandet, er at datoen i passet er gyldig. Det er flere land som krever at passet er gyldig en periode etter innreise til, eller utreise fra landet du har besøkt, sier Bakke Eriksen.

Dette kan du sjekke med reiseselskapet du skal på tur med, eller undersøk hvilke gyldighetskrav som gjelder på Landssider.no, som er UDs reiseinformasjon.

– De fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen, mens noen land krever seks måneders gyldighet. Hvis passet ditt ikke er gyldig i perioden som kreves, kan du bli nektet innreise, sier Lie.

Lie og Bakke Eriksen råder videre:

  • Sjekk at billetter og pass er utstedt i samme navn. Hvis du endrer navn, og reisen er bestilt i det nye navnet, må du søke om nytt pass.
  • Sjekk at bildet fortsatt ligner på deg.
  • Passet skal ikke mangle sider eller være skadet på noen måte.
  • Og selvsagt: Vit hvor du har passet liggende, så slipper du å lete etter det rett før du går ut døren.

Her må du vise pass

– Politiet anbefaler at reisende tar med pass på alle utenlandsreiser, da grensekontroll mellom land som er medlem av Schengen-samarbeidet kan innføres på kort varsel, informerer Lie.

I 2017 ble det bestemt at det innføres full passkontroll for reisende inn og ut av Schengen-området.

Denne regelen innebærer at du må vise pass på alle reiser inn og ut av Schengen-området, som består av 27 europeiske land, med ett unntak: Om du reiser til eller fra Oslo Lufthavn, som har fått «utsettelse inntil videre av for å hindre uforholdsmessig kø i passkontrollen».

Det er også verdt å være klar over at du skal ha med pass på reisene innenfor Europa – selv om det ikke innføres passkontroll mellom Schengen-landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.