Ekstra ferieuke for 60-åringer

Nei, du får ikke seks ferieuker etter fylte 60

- Her er det mange som misforstår, sier advokat.

EKSTRA FERIE?: Mange tror reglene rundt senioruken gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier advokat. Foto: Shutterstock
EKSTRA FERIE?: Mange tror reglene rundt senioruken gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier advokat. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, altså det året man skal avvikle ferien, har krav på en ekstra uke ferie, ifølge Arbeidstilsynet.

Men det er flere som misforstår reglene rundt den såkalte senioruken, mener André Adolfsen, senioradvokat ved Codex Advokat Oslo AS.

SENIORFERIE: – Enkelte som er over 60 år vil dermed bare ha krav på fem uker og én dag ferie, mens de som omfattes av tariffavtale om den femte ferieuken har krav på seks uker årlig ferie, sier André Adolfsen, senioradvokat ved Codex Advokat Oslo AA. Foto: Codex.
SENIORFERIE: – Enkelte som er over 60 år vil dermed bare ha krav på fem uker og én dag ferie, mens de som omfattes av tariffavtale om den femte ferieuken har krav på seks uker årlig ferie, sier André Adolfsen, senioradvokat ved Codex Advokat Oslo AA. Foto: Codex. Vis mer

Utgangspunktet: fire uker og én dag ferie

- Mange tror at denne gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig. Minsteferien i Norge, eller "den alminnelige feriefritiden", er i henhold til ferieloven 25 virkedager. Etter ferieloven er imidlertid også lørdag regnet som virkedag. Den alminnelige feriefritiden er dermed fire uker og én dag, ikke fem uker, slik mange tror, forklarer Adolfsen.

Ifølge Arbeidstilsynet er det samtidig viktig å være oppmerksom på at ytterlige ferie kan være regulert i tariffavtalen.

Adolfsen opplyser om at enkelte har avtalt fem ukers ferie, og mange arbeidstakere som er fagorganisert har fem fulle ferieuker i medhold av tariffavtalen.

Senioruken, som etter ferieloven er seks virkedager -altså én uke, kommer i tillegg til den ferien man allerede har krav på, forteller advokaten.

- Enkelte som er over 60 år vil dermed bare ha krav på fem uker og én dag ferie, mens de som omfattes av tariffavtale om den femte ferieuken har krav på seks uker årlig ferie, sier Adolfsen videre.

Mer i feriepenger

Rettigheter seniorferie

  • Retten til 6 virkedager (1 uke) ekstraferie inntrer allerede 1. januar det året du fyller 60 år.
  • Dette betyr i praksis at du kan kreve å avvikle ekstraferie selv om du ennå ikke har hatt bursdag dette året.
  • Du har mulighet til å dele opp ekstraferien, men du kan bare kreve fri så mange arbeidsdager som du normalt har i løpet av en uke.
  • Om du jobber i turnus, vil antall arbeidsdager som oftest variere i de ulike ukene.
  • For å finne gjennomsnittet, må du dele antall arbeidsdager i turnusperioden på antall uker turnusen går over.
  • Siden feriedager regnes i hele dager, forhøyes brøkdeler av dag opp til hel dag.
  • Du må varsle arbeidsgiver minst to uker før du ønsker å ta ut ekstraferien.
  • Dette er den eneste ferieuken du selv kan bestemmer fritt over, og kan ta akkurat når det passer deg selv.

Lurer du på om den ekstra ferieuken er lønnet eller ulønnet? Svaret er at du ikke har krav på lønn, med mindre du har en særskilt avtale med arbeidsgiver om lønn, opplyser Adolfsen.

- Feriefraværet skal dekkes av feriepenger akkurat som annet feriefravær. For å få lønn må du utføre arbeid, mens feriepengenes formål er nettopp å kompensere for inntektsbortfall i ferien og slik sett gjøre det økonomisk mulig å faktisk gjennomføre ferie, legger advokaten til.

Så lurer du kanskje på hvor mye du vil få i feriepenger?

Arbeidstilsynet opplyser at feriepengene skal utgjøre minimum 10,2 prosent av inntekten du hadde året før ferien blir tatt ut.

Fra og med det året du fyller 60, skal prosentsatsen for feriepenger være 12,5 prosent. Mange har bedre vilkår gjennom tariffavtalen.

Jobber du deltid?

Hvis du er delvis sykemeldt og for eksempel bare jobber 40 prosent, finnes det noen føringer i henhold til ferie.

Utgangspunktet er at det er arbeidsgiver som bestemmer når arbeidstakers ferie skal avvikles, men arbeidstakere over 60 år bestemmer selv når seniorferien skal avvikles, og om den skal tas samlet eller med en eller flere dager om gangen, ifølge Adolfsen.

Arbeidstilsynet opplyser at arbeidstakeren selv avgjør når på året han/hun ønsker å ta ut den ekstra ferieuken. Men arbeidsgiver skal likevel få varsel minst to uker før avvikling av seniorferien.

- Dersom seniorferien deles opp, kan arbeidstakeren bare kreve å få fri så mange arbeidsdager som han eller hun normalt har i løpet av en uke, sier Adolfsen, og understreker:

- Du kan altså ikke bruke retten til ekstraferie til å få flere reelle arbeidsdager fri enn det antall arbeidsdager du normalt har i løpet av en uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer