Norgesferie: Smøla

I havørnens rike

Med hyggelige fiskevær, nærkontakt med storhavet og mektige havørner er Smøla et herlig reisemål. Nordmøres vakreste skjærgård er en ekte skatt!

Havørnsafari: Smøla Naturopplevelser arrangerer havørnsafari på bestilling. De stiller med kunnskap, båt og så godt som garanti for å komme tett på den mektige rovfuglen. En fantastisk opplevelse! Fra kr 890 per person. Foto: Runar Larsen
Havørnsafari: Smøla Naturopplevelser arrangerer havørnsafari på bestilling. De stiller med kunnskap, båt og så godt som garanti for å komme tett på den mektige rovfuglen. En fantastisk opplevelse! Fra kr 890 per person. Foto: Runar Larsen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Veien ut mot fiskeværet lengst nord i Møre og Romsdal går over luftige broer og via små øyer. Det er som en miniatyrvariant av Atlanterhavsveien, men rett ut mot havet i stedet for langs kysten.

Ytterst på Smøla venter Veiholmens fargerike trehus, sjarmerende rorbuer og ruvende fyr. Dette er kronjuvelen på Smøla, og et svært godt utgangspunkt for livsnyteri i ramsalt sjøluft.

Padleparadiset

Men det er også en utmerket base for aktive sommerdager.

– Vi er trygge helt ut mot fyret. Her er vi beskyttet av holmer og skjær, selv om vi hører drønnet fra bølgene. Det er ganske spesielt, og det er lett å føle seg litt liten her ute, beskriver Anders Hermstad.

Sjefen for Smøla Kajakk guider nybegynnere så vel som erfarne padlere. Takket være tusenvis av holmer og skjær, byr Smøla på trygge padleforhold omtrent på dørstokken til storhavet.

For turistene som er med på formiddagens padletur fra det gamle fiskeværet, er det ingen grunn til bekymring når dønningene ruller innover. Selv på vindfulle dager er det mulig å finne le, men det gjelder likevel å passe på.

– Tåken kan komme sigende, og det kan blåse opp uten forvarsel. Så selv om vi padler på et skjermet område, gjelder det å være forberedt, forteller Anders Hermstad.

En fin base

Den lille klyngen av små øyer som danner Veiholmen, huser en håndfull overnattings- og serveringssteder. Den hyggelige kafeen Liebhaber har søte kaker og kaffe av barista-kvalitet vis-à-vis byens kolonialforretning, mens Olsens Pensjonat sitt nyoppussede gjestehus er utmerket for komfortable ferier. Pensjonatet, som består av fire ulike hus, drives av søstrene Line Nicolaysen og Hilde Røinås, to driftige damer som forelsket seg i Smøla og har åpnet flere gjestehus i havgapet.

PADLEPARADIS: Tett på storhavet, men beskyttet av holmer og skjær. Kajakk-padling i Smølas farvann er noe for seg selv. Foto: Runar Larsen
PADLEPARADIS: Tett på storhavet, men beskyttet av holmer og skjær. Kajakk-padling i Smølas farvann er noe for seg selv. Foto: Runar Larsen Vis mer

Badehotell-stil

– Smøla er et helt utrolig spennende sted, sier den blide duoen som har invitert på «værvandring» i «Havets hovedstad». Selv om Veiholmens storhetstid som handelssentrum er historie, er det fortsatt et levende samfunn. Her er det en miks av fastboende, sommerhusgjester og turister. I tillegg til «bed and breakfast» i beste badehotell-stil, hyrer damene fra Grimstad inn kokker fra restaurant Smia i Kristiansund til å drive den koselige restauranten Naustet om sommeren. De jobber dessuten med å utvikle et spektakulært hotell på en holme et hakk videre ut i havgapet.

– Nærheten til havet og det konstante havbruset er fascinerende, synes Line Nicolaysen.

UT MOT HAVET: Det gamle fiskeværet Veiholmen helt ute i havgapet er selve juvelen på Smøla. Foto: Runar Larsen
UT MOT HAVET: Det gamle fiskeværet Veiholmen helt ute i havgapet er selve juvelen på Smøla. Foto: Runar Larsen Vis mer
GLADE I SMØLA: Søstrene Line Nicolaysen og Hilde Røinås driver gjestehus på Veiholmen. – Nærheten til havet og det konstante havbruset er fascinerende, er de enige om. Foto: Runar Larsen
GLADE I SMØLA: Søstrene Line Nicolaysen og Hilde Røinås driver gjestehus på Veiholmen. – Nærheten til havet og det konstante havbruset er fascinerende, er de enige om. Foto: Runar Larsen Vis mer

Havørnens rike

Den enorme skjærgården og det fiskerike vannet er dessuten et ypperlig jaktterreng for den mektige havørnen. Padlere som glir stille gjennom sjøen, får ofte øye på rovfuglen, men det er vel verdt å bli med på havørnsafari for skikkelig nærkontakt.

Odd Marvin Holberg fra Smøla Naturopplevelser er lokalkjent i skjærgården.

Sjarmerende Veiholmen: Tiden har stått stille i fiskeværet Veiholmen, til glede for tilreisende som dermed får et lite glimt av historien til det største fiskeværet sør for Lofoten. Her kan du også overnatte i historiske bygninger, pusset opp til moderne gjestehus. Foto: Runar Larsen
Sjarmerende Veiholmen: Tiden har stått stille i fiskeværet Veiholmen, til glede for tilreisende som dermed får et lite glimt av historien til det største fiskeværet sør for Lofoten. Her kan du også overnatte i historiske bygninger, pusset opp til moderne gjestehus. Foto: Runar Larsen Vis mer

– Jeg har jobbet som los på de sju hav, men ingenting er som Smøla, smiler Holberg da vi legger fra kai i Straumen – utgangspunktet for safari blant Nord-Europas høyeste tetthet av havørn. Den rutinerte båtføreren omtaler Smøla som en unik skjærgård, og stiller nærmest med garanti for at vi skal komme tett på de flygende gigantene, som kan ha vingespenn på 2,8 meter.

– I dag er det så varmt at det faktisk kan bli slitsomt for ørnen å fly. Men vi får nok øye på noen, sier han.

Kapteinen holder ord, og den ene ørnen etter den andre viser seg fram på en glovarm sommerdag. I løpet av et par timers båttur får vi høre fascinerende historier om ørnen, mens minnebrikken på kameraet fylles av luftige motiv. Høydepunktet kommer da en medbrakt fisk slenges ut som åte til rovfuglen. Like etterpå svever luftas gigant majestetisk ned mot siden av båten, setter klørne i fisken og forsvinner med dagens enkleste bytte.

HYGGE: Det blåser ofte kraftig her ute ved storhavet, men sommeren byr også på lange kvelder med behagelig temperatur. Naustet restaurant er et hyggelig sted å være – inne som ute. Foto: Runar Larsen
HYGGE: Det blåser ofte kraftig her ute ved storhavet, men sommeren byr også på lange kvelder med behagelig temperatur. Naustet restaurant er et hyggelig sted å være – inne som ute. Foto: Runar Larsen Vis mer

Historisk

Smøla er også et historisk sted. Sporet av vikingene er tydelig i form av gravhauger, og det nasjonale minnesmerket Kulisteinen er en kopi av runesteinen der riksnavnet «Noreg» og kristningen av landet er nevnt for første gang – og som ble funnet her. Historien er også levende: Vanligvis er «Fru Guri av Edøy» sommerens store happening. Spelet med handling satt til år 1190 har vært oppført helt siden 1990, og er en av årsakene til at Gurisentret ble etablert på Edøya. Her kan skuelystne bli med på en interessant reise om vind, fra historisk perspektiv og til dagens utnyttelse av vindenergi. På Smøla trenger du ikke velge mellom fugl og fisk. Her ute lengst nord i Møre og Romsdal venter høydepunktene både høyt og lavt.

TRYGG HAVN: Veiholmen havn er god å ha om storhavet blåser opp. Foto: Runar Larsen
TRYGG HAVN: Veiholmen havn er god å ha om storhavet blåser opp. Foto: Runar Larsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.