På denne tiden planlegger mange av oss en tur til sydlige strøk, for eksempel Gran Canaria, Tenerife eller Lanzarote. Charter-varianten er ofte enkel og grei, men vil du få mest mulig ut av ferien, slippe stress og nyte roen, er det likevel smart å legge en liten plan i forveien.
For eksempel: hva er beste alternativet av "all inclusive" eller privatleie? Hvordan komme seg fra flyplassen til bodestinasjon? Hvilke spisesteder i nærheten bør du velge? Hva som egentlig er smart å kjøpe med seg fra Syden?

Våre beste tips til Gran Canaria
Her får du tipsene!
Anbefaler pakkereise
Dette er det mange som diskuterer: er det best å booke seg en ferdig pakkereise eller lage sin egen pakkereise?
Vibeke Motero, reisejournalist og bloggeren bak Bortebest.no, er ikke i tvil:

– Til Syden lønner det seg med ferdig pakkereise fra reisearrangørene. De har tilgang på gode avtaler med hotellene, anbefaler Montero.
Det eneste unntaket er hvis du skal reise utenom høysesong, mener hun.
– Da kan du finne bedre priser ved å kombinere fly og overnatting selv. Men husk, da er du ikke nødvendigvis beskyttet av pakkereiseloven, understreker bloggeren.
Bestill i god tid

For at reisen skal bli så billig som mulig, anbefaler Gunnar Garfors, reiseblogger, journalist og forfatter, at du bestiller sydenferien i god tid i forkant.
– For de lengste feriene, som sommerferie, høstferie, juleferie, vinter-og høstferie lønner det seg nesten alltid å være tidlig ute, mener Garfors.
LES OGSÅ: Dette er forskjellen på AM og PM
Mange beregninger viser at det billigste er å bestille mellom seks til ni uker før avreise, ifølge Smartepenger.no.
Dessuten er det, ifølge Garfors, billigst å bestille flyreisen direkte hos reiseselskapet fremfor via en annen aktør.
Transport fra flyplass

Ikke fornøyd med pakkereisen? Her er seks eksempler på at det lønner seg å klage
Det er flere måter å komme seg fra flyplassen til bodestinasjonen; taxi, leiebil, tog, metro eller buss. Men hva er egentlig best?
Montero velger som regel taxi i Syden.
– Det koster kanskje en femhundrelapp, men det er utvilsomt den behageligste måten, og du slipper å tilbringe timevis på en buss som skal slippe av gjester på alle hotellene underveis, tipser hun.
Men husk: det er lurt å be om kvittering fra reisen i det taxituren starter, så vet sjåføren at du vil ha prisen svart på hvitt, anbefaler Montero.
Hotell eller leilighet?
Så er spørsmålet: skal du velge «all inclusive», et leilighetshotell eller privatleie? Dette vil nok variere fra sted til sted og fra person til person, mener Montero.
Hun syns at leilighet er et godt alternativ.
– På Kanariøyene er man for eksempel godt vant til å ta imot gjester som vil feriere i litt mer huslige omgivelser enn et hotell, og det finnes et bredt utvalg av leilighetshotell, sier hun og legger til:

Havnet du på et dårlig rom? Slik redder du ferien
– Fordelen er at rengjøring er inkludert, og man kan lage sin egen mat. Føler man at man kommuniserer godt på engelsk, er det ikke noe i veien for å benytte seg av tjenester som Airbnb. Da vil standarden variere, og renhold er ikke inkludert. Til gjengjeld kan man overnatte i personlige hjem, og slipper å bo i typiske turistsoner.
Hvor skal du spise?
Det er slitsomt og kjedelig å lete etter gode spisesteder når sulten plutselig slår inn, og når du endelig finner en fristende restaurant er det ekstra skuffende om maten smaker dårlig.
Her lønner det seg å ta et kjapt søk på nett i forveien, notere ned navn på de alternative spisestedene, så kan du enkelt finne frem til dem på ferien.
Det er mange som bruker Tripadvisor for å finne spisesteder med gode tilbakemeldinger, tipser Montero.
– En annen sikker metode er å følge med på hvor lokalbefolkningen spiser. De gidder ikke å kaste bort tiden sin på kjedelige, overprisede restauranter med turistmenyer, mener reiseeksperten.
En tabbe mange nordmenn gjør når de reiser utenlands, er å forvente at restaurantene skal servere mat til norske spisetider, understreker hun.
– Jo lenger sørover i Europa du kommer, jo senere spises det middag. Det er rett og slett uvanlig å spise middag i Spania før klokken 20. Still deg inn på lokal spisetider, da både spiser du bedre og finner deg til rette i den lokale rytmen, anbefaler bloggeren.
Dette kjøper du med deg
De fleste av oss kjøper med noe hjem fra sydenturen, men mange opplever også bomkjøp i form av plastikksuvenirer eller falske merkevesker.

Dårlig restemat på all inclusive ga flere tusen kroner i erstatning
Her mener Montero at vi som turister har et ansvar - det er aldri feil å legge igjen penger hos noen som produserer noe for hånd, i stedet for å kjøpe billige plastikkartikler "made in China".
– Personlig synes jeg det er bedre med én kvalitetssuvenir, for eksempel en duk heklet for hånd, fremfor fem billige kjøleskapsmagneter, bedyrer hun.
Handle på taxfree eller supermarked?
Vi kan vel si med sikkerhet at nordmenn elsker å handle på taxfree, men mange lar seg lure av lokkepriser som egentlig ikke er lavere enn i vanlige butikker. Taxfreevarer er for eksempel høyere priset enn det du får kjøpt i lokale butikker i Syden, både når det gjelder godis og alkohol. Dessuten er utvalget på taxfree nokså begrenset.

– Jeg synes det er langt mer sjarmerende å besøke en bodega, og kjøpe et par flasker vin jeg har prøvesmakt der. Når det er sagt, så oppstår problemet med å pakke flaskene i reisekofferten, sier Montero.
Derfor velger hun å kjøpe vinen på taxfree.
Har du derimot en polstret vinkoffert med deg, kan du hamstre med deg vin og sende kofferten som innsjekket bagasje. I vinkofferten har du plass til 12 viner, og den kan du altså fylle helt opp dersom dere er to personer som reiser sammen, og dere ikke skal ha med dere annen alkohol i tillegg. Her er oversikten over tollreglene.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.