Legehjelp i syden

Hver time trenger nordmenn i Spania akutt hjelp

Høyt alkoholinntak og våte badegulv noen av årsakene.

AKUTT HJELP PÅ FERIE: De siste tre årene har i snitt 179 nordmenn på ferie i Syden hatt behov for akutt hjelp. Foto: Scanpix.
AKUTT HJELP PÅ FERIE: De siste tre årene har i snitt 179 nordmenn på ferie i Syden hatt behov for akutt hjelp. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kombinasjonen av varme, alkohol og ukjente omgivelser innebærer en risiko på reise. Vi er mer utsatt for skader på reise, og skader blir ofte mer alvorlige hos eldre, sier Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen.

REISELEGE: Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen.
REISELEGE: Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen. Vis mer

Eldre har ofte større risiko for å falle, for eksempel på grunn av medisiner, dårlig syn, eller svimmelhet. Eldre er også mer utsatt for infeksjonssykdommer på reise, og da særlig luftveisinfeksjoner, forteller legen videre.

Mange av oss velger å dra til varmere strøk nå på vinteren, og en av favorittdestinasjonene er Spania. Og det er spesielt i Spania at nordmenn trenger akutt medisinsk hjelp.

Hjelp en gang i timen

I snitt ble nordmenn utsatt for over 450 skader siste uken i 2017. De fleste skadene oppstod i Spania. Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av SOS International.

De siste tre årene har i snitt 179 nordmenn på ferie i syden hatt behov for akutt hjelp siste uken i desember. Det betyr at SOS International i snitt får en henvendelse i timen.

Men det viser seg at reiseskader i Spania hele vinterhalvåret er dominert av eldre nordmenn:

- Flere trenger hjelp til behandling for skadene de har vært utsatt for, og i verste fall blir det også nødvendig med hjemtransport, uttaler divisjonsdirektør i SOS International, Karin Tranberg.

Fallskader og magetrøbbel

Alt fra urinveisinfeksjon til fallskader er registrert.

- Urinveisinfeksjoner er relativt vanlige utfordringer på reise, og nettopp derfor trenger mange medisinsk hjelp. Urinveisinfeksjoner kan for eksempel skyldes at vi bader mer og går med vått badetøy, noe som gjelder begge kjønn. Mange får også problemer med magen fordi de får i seg uvante bakterier, og hygienen er ikke alltid like god som hjemme, forklarer Thornam til viover60.no.

Også fallskader oppstår ofte i forbindelse med alkoholinntak, og mange har et høyere inntak på ferie enn hjemme, opplyser legen videre.

Mens de unge har like mange fallskader i jula som om sommeren, er det verre blant de eldre. De får ofte fallskader allerede første feriedag. Dette kan gjerne komme av at møblene står plassert et annet sted enn de er vant til hjemme. Våte baderomsgulv forårsaker også mange fallskader, kommer det frem i pressemeldingen.

Husk forsikring

Fra Spania kan det fort koste fra 30.000 kroner å komme hjem med et brukket bein og helt opp til 300.000 kroner hvis turen må gjøres med ambulansefly.

Drar du på ferie i Europa, bør du ha med deg Europeisk Helsetrygdkort. Uten det eller reiseforsikring, risikerer du å måtte legge ut for store summer hvis du blir syk eller skadet i ferien.

Du får refundert mesteparten av utgiftene dine når du kommer hjem, men de kan gjøre dype innhugg i reisekassen, opplyser Helfo.

Planlegg reisen

Thornam har inntrykk av at reisende har en økende bevissthet om behovet for vaksiner og malariamedisiner, og klinikken deres har mange eldre innom som gjennomfører avanserte turer over hele verden.

-Samtidig er det flere vanlige sykdommer som er ukjente for mange. Derfor er det lurt å søke råd hos et reisemedisinsk senter der sykepleierne er oppdatert på ditt reisemål og vet sikkert hvilke vaksiner og råd den enkelte trenger. Å planlegge reisen er spesielt viktig for eldre, understreker han.

Thornam har følgende tips til deg som skal ut og reise:

  • Det viktigste du kan gjøre for å forebygge sykdom på reise er å ta nødvendige vaksiner, beskytte deg mot mygg som overfører sykdom og ha en god håndhygiene.
  • Under reisen skal du være nøye med å behandle små sår med desinfeksjon slik at du unngår å få resistente bakterier.
  • Det er viktig å gjøre gode valg i trafikken.
  • Eldre har oftere kroniske sykdommer og bruker medisiner. De bør ta en prat med fastlegen før avreise.
  • Dersom du har tendens til å falle kan det være verdt å be fastlegen se på om medisiner kan bidra til det. Sørg også for å ta influensavaksine i vinterhalvåret.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.