Naturisme i Norge

Her er naturistenes uskrevne regler

Slik oppfører du deg på en nakenstrand.

HVA ER LOV? Det er faktisk lov å være naken de fleste stedene i Norge, men det er enkelte ting du må passe på. Foto: Mona Ringsrød.
HVA ER LOV? Det er faktisk lov å være naken de fleste stedene i Norge, men det er enkelte ting du må passe på. Foto: Mona Ringsrød. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): – Man kan bade, sole seg, spille spill, sandvolleyball, fiske. Du kan gjøre det meste. Det er nesten ingen grenser for hva du kan gjøre naken, sier lederen for Norsk naturistforbund, Mona Ringsrød.

Hun forteller at i Norge kan du kle deg naken i naturen hvor som helst – så lenge du ikke sjenerer de rundt, det stemmer også i forhold til lovverket. I tillegg finnes det ulike fristeder rundt omkring i landet.

Det er rundt 2000 norske organiserte naturister, men i virkeligheten er det mange flere som kan kalle seg det. En naturist er nemlig en person som liker å være i sol, vann og natur uten klær på, uavhengig om du er med i en forening eller ikke.

Her er fristrendene i Norge, ellers finnes det tre steder, for medlemmer, hvor man kan kle av seg uten å tenke på omgivelsene:

- Det finnes også ni lokale naturistforeninger spredt fra Kristiansand til Trondheim. Mange har innebading i varmtvannsbasseng om vinteren, sier Ringsrød.

Les også: - Man kan fint kan leve et liv med mindre fokus på sex

DET ER LOV Å VÆRE NAKEN: Så lenge du ikke sjenerer noen kan du være naken i store deler av Norge. Foto: Mona Ringsrød.
DET ER LOV Å VÆRE NAKEN: Så lenge du ikke sjenerer noen kan du være naken i store deler av Norge. Foto: Mona Ringsrød. Vis mer

Flere og flere unge folk

Det er flest organiserte fra 40 år og oppover, men de siste åra har ungdomsgruppa UNG NNF (18–35 år) vokst betydelig.

- De er nå oppe i godt over 100 stykker, og de har kommet på kort tid. Jeg tror det har økt på grunn av kroppspresset i samfunnet. De melder seg ut av den ideen om at alle skal ha så perfekt kropp. Her blir du akseptert for den du er uansett om du er advokat, butikkmedarbeider eller hva som helst.

UNGDOMSGRUPPA VOKSER: Mona Ringsrød tror det er samfunnspresset som gjør at ungdomsgruppa øker så mye. Foto: Privat..
UNGDOMSGRUPPA VOKSER: Mona Ringsrød tror det er samfunnspresset som gjør at ungdomsgruppa øker så mye. Foto: Privat.. Vis mer

- Når du setter fra deg bilen og tar av deg klærne, så har du ingen rammer lenger. Da er du bare den du er, uansett hvilken legning du har.

Bortsett fra at du frigjør deg selv fra samfunnets press, mener hun det er mange fordeler med å kle seg naken.

- Du får en veldig nærhet til naturen. Du slipper å bruke penger på badetøy, og tenke på at det skal se fint ut. Du slipper sol-skille etter tøyet. Alle trenger å være mer ute i sola. Da får du dekket D-vitaminbehovet, samt at det er velvære for hjernen. Man føler seg mer fri i hodet.

– Er det noe negativt?

– Man lærer at man ikke skal steke bacon når man er naken. Da bør man dekke seg til. Sand er ikke noe problem. Det går av i en dusj. Det kan jo komme innenfor badetøyet også.

Les også: - Livet er bedre etter 50

KAN VÆRE FLAUT FØRSTE GANGEN: Første gangen du tar av deg klærne kan det være flaut, med det går over fort, hevder Ringsrød. Foto: Svein Tore Andersen.
KAN VÆRE FLAUT FØRSTE GANGEN: Første gangen du tar av deg klærne kan det være flaut, med det går over fort, hevder Ringsrød. Foto: Svein Tore Andersen. Vis mer

- Kan være flaut første gangen

Hvis du vil være en del av naturistene som møtes jevnlig, kan du få utdelt en fadder som hjelper deg med overgangen fra klær til naken.

– Det kan være litt flaut å ta av seg klærne første gangen, men det faller seg veldig naturlig i gruppa etter hvert. Det tar ikke lang tid før man har glemt at man ikke har på seg klær.

Hvis man er medlem av foreningen, kan man komme inn på alle lukkede naturiststeder i Europa.

– Drar man på disse stedene møter man likesinnede. Man møter også mange fra andre steder i Europa som er medlem i naturistforeningene der. Skal man til utlandet er Kanariøyene, sør i Frankrike og rundt Middelhavet fine steder å dra.

I utlandet er det store miljøer for naturister, og det er enkelte plasser man kan klippe håret, spise på restaurant eller handle helt uten klær.

Men Ringsrød tror ikke vi vil se dette i Norge med det første, da somrene er kortere og miljøet er mindre.

– Vi har litt å utsette på været, men ellers er vi fornøyd med tilretteleggingen i Norge.

På naturistforbundet sine sider finner du ut hvor i Norge og Europa det er lov å ta av seg klærne.

Les også: Veier til evig liv

FORBUD MOT BILDER: Det er strenge regler for hva du kan ta bilder av. Foto Mona Ringsrød.
FORBUD MOT BILDER: Det er strenge regler for hva du kan ta bilder av. Foto Mona Ringsrød. Vis mer

Forbud mot bilder

Som naturist må du være veldig forsiktig med hva du tar bilde av. Hvis du vil ta bilde av andre mennesker på naturiststedene, må dette avklares først.

- Vi har veldig kontroll på bilder. Det kan være folk som synes det er fint å ta bilde av nakne folk, og det er jo mange som har med seg barna sine på disse stedene. Vi er veldig observante på at det finnes folk med dårlige intensjoner, sier Ringsrød.

Man skulle kanskje trodd at det fulgte uønskede seksuelle hendelser med synet av nakne kropper. Men Ringsrød forteller at det ikke er tilfelle.

- Man tenker faktisk ikke så mye på det seksuelle. Det behovet blir ikke tatt ut her. Det er nok mer spennende med klær enn å se nakne folk. Det med å se folk nakne er ikke seksuelt for oss. Vi har ikke sex offentlig, sier hun.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.