Slik unngår du tyveri i sikkerhetskontrollen:

Du må selv passe på bagasjen din i sikkerhetskontrollen

Men blir du tatt til side, kan du be noen om å holde oppsyn med den.

PASS PÅ SAKENE: Tyveri i sikkerhetskontrollen på flyplasser forekommer, og blir man visitert kan det bli vanskelig å holde oppsyn med bagasjen. Foto: Colourbox
PASS PÅ SAKENE: Tyveri i sikkerhetskontrollen på flyplasser forekommer, og blir man visitert kan det bli vanskelig å holde oppsyn med bagasjen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Bare synet av sikkerhetskontrollen kan få pulsen til å stige hos enkelte. Det blir ikke bedre av å bli tatt til side for full kroppsvisitering.

Har du verdifulle gjenstander i håndbagasjen din, kan du be de ansatte i sikkerhetskontrollen om å holde et ekstra øye med bagasjen.

- Man skal ha ting under oppsikt hele tiden, men av og til er det umulig. Som hvis man blir tatt til side. Da går det an å be de ansatte i sikkerhetskontrollen om å holde øye med bagasjen, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

Tyveri i forbindelse med skanning av håndbagasje forekommer, men ikke i et spesielt stort omfang, sier Berge.

- Du skal ha skikkelig uflaks: Både ha noe verdifullt i bagasjen, bli tatt til side, og det skal være en tyv der, sier han.

Les også: Reisen kan bli dyrere enn du tror

Ta en ekstra sjekk etter sjekken

Blir noe borte mens du selv er i sikkerhetskontrollen, vil det være få reiseforsikringsselskaper som nekter å erstatte tapet. Men du bør ta en ekstra sjekk når du er ferdig i kontrollen.

For oppdager du å ha mistet noe for sent etter sjekken, kan det hende du ikke har rett på erstatning:

- Ofte kommer man raskt tilbake og forsikringen dekker det. Men går man i taxfree-butikken, kommer tilbake etter en halv time og tingene er borte, har man brutt sikkerhetsforskriften som sier at du skal holde tingene dine under oppsyn, sier kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, Ole Irgens.

Generelt på flyplasser er anbefalingen at du holder verdifulle saker for deg selv, og ikke lar telefonen eller andre ting bli liggende igjen på restaurantbord og benker.

- Den beste måten å unngå tyveri på flyplassen er å holde øye med bagasjen så langt det lar seg gjøre. Dette gjelder ved de automatiske innsjekkingsskrankene, i sikkerhetskontrollen og ellers på flyplassen, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen.

Les også: Eldre skammer seg etter å ha blitt svindlet

- Ha god tid

Sikkerhetskontrollen kan oppleves som spesielt kaotisk og styrete hvis du reiser med barn eller barnebarn. Sørg for å ha god tid, og ikke la deg stresse av andre som kommer bak deg, er rådene.

- Det er forståelig at man mister litt oversikt i kontrollen, men det er bare en del av det å reise. Så det beste rådet er å ta det med ro og beregne god tid, særlig hvis man har mye bagasje eller er i utlandet. Der hender det at kontrollen gjøres på andre måter og det er lettere å miste oversikten, sier Irgens i Tryg.

- Et annet godt råd er å ikke la seg stresse av de som kommer bak deg, enten det er forretningsreisende med dårlig tid eller andre som prøver å komme seg forbi, sier Jon Berge.

Les også: 10 reisetips til deg med hjertesykdom

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.