Norgesferie:

Dra utenlands - i Norge

Vårt nærmeste ferieland byr på en smak av Syden, ferieluksus, et glimt av Italia, en fornemmelse av sydhavsparadis, eksotisk dyreliv og urbane gleder.

Orrestranda utenfor Stavanger byr på finkornet sand, vid horisont og bølger so er perfekt for en aktiv ferie. Foto: Marianne Løvland/NTB
Orrestranda utenfor Stavanger byr på finkornet sand, vid horisont og bølger so er perfekt for en aktiv ferie. Foto: Marianne Løvland/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

OBS: Sjekk nasjonale og lokale regler og råd i forbindelse med corona-pandemien før du planlegger reisen og når du er på tur. Lokale regler kan være annerledes på feriestedet enn du er vant til hjemmefra, og endringer som påvirker åpningstider kan skje fort.

Skandinavias Alper

Med snø eller bar bakke; Hemsedal er kjent som «Skandinavias Alper». Det er ikke bare naturen som gir assosiasjoner til den største fjellkjeden i Europa, her er også stemningen litt kontinental – særlig etter at Fýri Resort åpnet dørene som Hemsedals første helårsåpne hotell. Med egen Pool Club og særpreget interiør, er dette spydspissen i Hemsedals nye satsing. Hotellet kunne glidd rett inn i trendy alpebyer som Courchevel i Frankrike eller Cortina d´Ampezzo i Italia.

Tips: Varmt eller kaldt? Pool Club ved Fýri Resort har oppvarmet basseng som holder 33 grader hele året.

Foto: Fýri Resort
Foto: Fýri Resort Vis mer

Britisk eleganse

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Hotel Britannia for 150 år siden. Mye har skjedd både i Trondheim og verden for øvrig siden 1870, og etter en storstilt oppussing i milliardklassen – finansiert av den trønderske forretningsmannen Odd Reitan – er den ærverdige storstuen i hjertet av Trøndelags hovedstad et sted som like godt kunne fått plass i Mayfair midt i London ved siden av The Savoy og Claridge’s. Hotellet er blitt en destinasjon i seg selv, med stilig velværeavdeling, flere gode restauranter – deriblant Speilsalen, som har stjerne i Michelin-guiden – og tidløs luksus. Hit kommer du for å forsvinne inn i en boble av velvære, gourmet og komfort.

Tips: Hver lørdag ettermiddag serveres Afternoon Tea i Palmehaven restaurant.

Britisk eleganse i Palmehaven restaurant på Britannia. Foto: Will Lee Wright
Britisk eleganse i Palmehaven restaurant på Britannia. Foto: Will Lee Wright Vis mer

Bora Bora i nord

Krystallklart vann, hvite strender og grønne fjell som strekker seg loddrett opp fra havet. Det kunne vært beskrivelsen på et eksklusivt sydhavsparadis, men Steigen i Nordland er Norges svar på Bora Bora og Fransk Polynesia. Selv om temperaturen i vannet er på et annet nivå – og sommeren mer lunefull – er dette et fantastisk sted for deilig sommerferie med sol og strand. Til gjengjeld skinner sola døgnet rundt sommerstid! Med holmer og skjær skjermet for storhavet, er dette et særlig sted egnet for padleturer. Kanskje finner du din egen paradisstrand, pyntet med nydelige skjell?

Tips: Eventyrerne Randi Skaug med Naustholmen og Børge Ousland med Manshausen har hvert sitt øyparadis med overnatting og aktiviteter i Steigen.

Steigen. Foto: Ronny Frimann
Steigen. Foto: Ronny Frimann Vis mer

En bit av Middelhavet

Palmesus, hvit sandstrand og bølgeskvulp – og en restaurant som byr på friske smaker fra Middelhavet. Det er lett å drømme seg bort til et ferieparadis ved Spanias middelhavskyst, men dette er Villa Malla ytterst på Hurumhalvøya, bare en liten times kjøring fra hovedstaden. Hvitkalkede murer, en skjermet gjestehavn og lun bris fra sør setter stemningen for glade sommerdager med en fornemmelse av den spanske Solkysten. Her er det utleie av padlebrett, gode bademuligheter med finkornet sandstrand, kunstgalleri og restaurant. Villamalla.no åpner for sesongen i slutten av mars.

Filtvet fyr og Villa Malla i Hurum er vel verd en tur, både for maten og opplevelsesmulighetene ved og på vannet. Foto: Paul Kleiven/NTB
Filtvet fyr og Villa Malla i Hurum er vel verd en tur, både for maten og opplevelsesmulighetene ved og på vannet. Foto: Paul Kleiven/NTB Vis mer

Nesten Toscana

«Den Gylne Omvei» er en smakfull tur som går innom alt fra mikrobryggeri til gårdsmatprodusenter bare en svipptur fra hovedfartsåren nord i Trøndelag, og er et lite stykke trøndersk Toscana. Med kortreist mat, kunstgallerier og bølgende kulturlandskap, er det lett å la tankene suse til Toscana i Italia – ispedd en solid dose trøndersk jovialitet. Og det er ingen dårlig kombinasjon!

Tips: Ta inn på Øyna kulturlandskapshotell, et helt spesielt overnattingssted «gravd ned» i kulturlandskapet som nærmest troner over Trøndelags Toscana.

Nesten Toscana - i Trøndelag. Foto: Gjermund Glesnes
Nesten Toscana - i Trøndelag. Foto: Gjermund Glesnes Vis mer

På safari

Savannen i Afrika er langt unna. Men det er gode muligheter for å reise på safari også i Norge. Dyreparken i Kristiansand er hjemmet til 127 forskjellige dyrearter fra hele verden. Her har det også dukket opp et helt spesielt overnattings-alternativ og et strålende substitutt for eksklusive lodger i Afrika. Dyreparken Safari-camp er det nærmeste du kommer den afrikanske savannen i Norge. Det er nærmere 40 safaritelt i «campen» som åpnet i 2019 og utvides stadig, med soveplasser fra to til seks. Dette er for øvrig «glamping» med solide senger og høy komfort, noen med eget bad. Leiren er bare et steinkast fra inngangen til Dyreparken.

Tips: Dyreparken er åpen året rundt.

Dyreparken i Kristiansand er kanskje fortsatt aller mest kjent for apen Julius, men byr på mye, mye mer. Her er det statsminister Erna Solberg som får nærkontakt med en flokk lemurer i 2017. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
Dyreparken i Kristiansand er kanskje fortsatt aller mest kjent for apen Julius, men byr på mye, mye mer. Her er det statsminister Erna Solberg som får nærkontakt med en flokk lemurer i 2017. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer

Smaken av Asia

Spennende matopplevelser er en viktig del av ferien. Men det er heldigvis ikke nødvendig å reise jorden rundt for å få en smak av verden. Den kulinariske variasjonen her på berget er blitt løftet mange hakk siden pizza ble regnet som eksotisk, og særlig asiatisk mat virker å ha etablert seg som en favoritt. Her er det mye å velge mellom; rundt omkring i hele landet byr thailandske restauranter på autentiske smaker fra «Smilets land», både fra enkle gatekjøkken og gourmetrestauranter. Restaurantene Yayas i Oslo og Drammen byr for eksempel både tordenskrall og strandfølelse i sine lokaler!

Tips: Finn inspirasjon til eksotisk gatemat i kokeboka «Asiatisk» av Jan Robin Ektvedt, og lag din egen «street food»-fest.

Smaken av Asia. Foto: NTB
Smaken av Asia. Foto: NTB Vis mer

Dansk strandlykke

Endeløse sanddyner, vaiende strå og bølgende hav så langt man kan se; Orre-stranda på Jæren har absolutt alt. Et lite stykke Danmark – i Norge! Kanskje med unntak av varmt vann. Det blåser gjerne litt friskt her ute i vest, noe som også gjør Orrestranda til et av landets mest populære surfe- og kitesteder. Men på en stille solskinnsdag er det kanskje ingen som slår Orrestranda, som også er en av Norges lengste sandstrender. Borestranda er en nesten tilsvarende strand like ved, og nærmere Stavanger ligger Solstrand, som også er kåret til en av Norges vakreste.

Tips: Jæren er et ekte matfat: Kjøp Jærost hos Voll Ysteri, spis lokalmat hos Hå Slakteri og Edeståvå, og nyt en softis med tomatsaus på Wiig gartneri.

Orrestranda minner mest om danske strender. Foto: Marianne Løvland/NTB
Orrestranda minner mest om danske strender. Foto: Marianne Løvland/NTB Vis mer

Øyhopping i vest

I likhet med Shetland, Orknøyene og Færøyene er vestkysten av Norge et værhardt sted. Men hvor skal du ta turen for å komme lengst ut i havgapet, vekk fra turisttråkket og være i ett med elementene? Svaret er Smøla. Dette er en av de største øyene i den sørlige halvdelen av Norge, men framstår likevel som en hemmelig perle – særlig på grunn av de mange holmene og skjærene. Veiholmen er selve kronjuvelen. Dette var et av de viktigste fiskeværene sør for Lofoten i sin tid. Turen over til den gamle uthavnen går nærmest rett ut mot havet, med et levende samfunn og gode forhold for ferieopphold. Sjekk ut Olsens Pensjonat (molen.com) for hyggelig overnatting!

Tips: Smøla er et av landets beste steder for å komme tett på havørn. Smøla Naturopplevelser har havørnsafari året rundt.

Øyhopping i vest. Foto: Runar Larsen
Øyhopping i vest. Foto: Runar Larsen Vis mer

Sydende storbyliv

Fysen på storbyferie? Se mot Stavanger! Oljehovedstaden er nemlig en vaskeekte metropol, med internasjonalt preg. Det er tydelig i utvalget av butikker. Fargegata eller Øvre Holmegate kalles ofte for Stavangers «Notting Hill», med unike butikker, kafeer og kunstutsalg. For moderne kunst holder det å spasere rundt i gatene. Stavanger er nemlig et av Norges mest spennende steder for gatekunst, mye takket være den anerkjente gatekunstfestivalen Nuart. De fleste veggmaleriene ligger i bykjernen fra sentrum og ut mot Pedersgata til kunstsenteret Tou.

Tips: Stavanger har en av Norges beste restauranter, Re-Naa. Dette er den eneste i landet med to Michelin-stjerner i 2020 (Maeemo i Oslo hadde tidligere tre stjerner).

Øvre Holmegate i Stavanger er kjent som Fargegata. Foto: Vidar Knai/NTB
Øvre Holmegate i Stavanger er kjent som Fargegata. Foto: Vidar Knai/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.