– Det er fullt mulig å få råd til drømmeferien selv om du ikke har spart nok, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Hun sikter da spesielt til seniorene, for det er nettopp ferie som topper listen over hva 60-åringer har lyst å bruke mer penger på i 2018.
Det viser resultater fra undersøkelsen gjennomført av Respons Analyse på vegne av DNB.
Vil spare mer
Det er likevel kun 18 prosent som sier at de helt sikkert skal spare mer, ifølge undersøkelsen.
Men har du ikke spart mer behøver du ikke gi opp feriedrømmen, mener Sandmæl.
– Når du skal velger feriedestinasjon er det flere faktorer som avgjør hvilke land du vil få mest ferie for pengene. Disse faktorene er valuta, landets prisnivå og hvor mye det koster å komme seg dit, sier forbrukerøkonomen.

Hvordan skal du bo? Hvor skal du spise? Hva skal du kjøpe?
Før du velger reisemål
Ifølge Sandmæl kan disse faktorene endre seg fra år til år:
- Transport: Det er gjerne dyrere å fly jo lenger bort du skal. Men det er også slik at flyselskapene stadig kommer med nye og forenklede ruter som gjør det rimeligere å fly til destinasjoner som er langt unna.
- Prisnivå i landet: Et land som er billig å leve i kan bli dyrere når økonomien tar seg opp grunnet økt turisme.
- Valuta: Endringer i landets valuta og den norske kronen påvirker om det blir dyrere eller billigere for nordmenn å feriere i landet.
– Det er viktig å se på helheten når du skal velge deg ut årets reisemål. Det hjelper ikke at flybilletten er billig hvis det koster skjorta å bo og leve der. Det kan lønne seg å bruke mer på fly for å komme seg til et land der det er rimelig å leve, sier Sandmæl.
Bestill direkte

Du trenger likevel ikke betale store summer for flybilletten. For dersom du bestille billetten direkte fra flyselskapet istedenfor via en annen reiseaktør, kan du spare mye på dette.
Det mener reiseblogger og journalist Gunnar Garfors.
– Som regel er det billigst å bestille direkte hos flyselskapet. Etter at jeg har funnet billetten jeg vil ha på en flysøkemotor, dobbeltsjekker jeg prisen på flyselskapets nettsider, tipser han.
Gode flysøkemotorer:
Bestill tidlig
Er du fleksibel, kan du selvsagt gjøre gode kupp ved å reise på hopp-på-turer.
Mange beregninger viser likevel at det billigste er å bestille mellom seks til ni uker før avreise, ifølge Smartepenger.no.
– Men for de største feriene, som sommerferie, høstferie, juleferie, vinter-og høstferie lønner det seg nesten alltid å være tidlig ute, mener Garfors.

Glem bagasje-stresset på tur
Slik sikrer du deg drømmeferien i 2018
Her er Silje Sandmæls tips:
- Kartlegg hvor mye du skal bruke: Hvor mye trenger du for å kunne få ferien du drømmer om? Regn ut alle kostnadene knyttet til ferieturen. Hva koster flybilletten, hvor mye skal du bruke på mat og bo osv.
- Hvor mye mangler du: Etter å ha lagt sammen alle kostnadene forbundet med ferieturen må du se på hvor mye du allerede har spart. Ved å trekke fra sparebeløpet sitter du igjen med hvor mye du må spare de neste ukene.
- Kan du gjøre det billigere: Hvis du sitter igjen med et urealistisk beløp må du gå gjennom hva du kan kutte ned på eller spare ved å endre på ting i feriebudsjettet. Kanskje kan du bo billigere, spise på steder som ligger utenfor turistområdene, leie bil i stede for å ta taxi eller lignende. Bruk nettet for å få tips fra andre som har vært i landet før.
- Ta grep og spar: Hvor mye kan du egentlig spare frem til du reiser? For å finne ut av dette må du gå gjennom forbruket ditt for å kartlegge hva pengene dine faktisk går til. Deretter ser du hvor du kan kutte. Å leve noen uker uten restaurantbesøk, kjøpekaffe og impulshandling er kanskje verdt det i bytte mot en ferietur?
- Bruk hjelpemidler: I dag finnes det apper som gjør det enklere for deg å nå målene dine. Kom i gang med sparingen i dag ved å last ned for eksempel Spare.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.