Fem fjellfavoritter!

Denne utsikten er helt spesiell

Norge byr på hele 13 000 fjelltopper. Her er et knippe høydepunkter som du garantert vil like.

NYDELIG UTSIKT: Fra Gaustadtoppen kan du se en sjettedel av Norge. Det er ikke uten grunn at denne fjelltoppen er populær. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Visit Norway
NYDELIG UTSIKT: Fra Gaustadtoppen kan du se en sjettedel av Norge. Det er ikke uten grunn at denne fjelltoppen er populær. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Visit Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. Populære Besseggen

Stigningen opp fra Memurubu til eggen, med utsikt over Gjende og Bessvatnet, er årsaken til at dette er en av Norges mest populære fotturer. 50 000 mennesker går ruten hver sommer. Hvis man tar båten fra Gjendesheim inn til Memurubu og går tilbake, har man (på en god dag) solen i ryggen over eggen. Turen er beregnet til seks timer. I år er det ventet storinnrykk av hjemmeferierende nordmenn hit, så det kan være lurt å legge turen utenom fellesferien.

Foto: Chris Arnesen / Visit Norway
Foto: Chris Arnesen / Visit Norway Vis mer

2. Telttur på Hardangervidda

Minste motstands vei er noen ganger ganske behagelig. Det fine med Hardangervidda er at det er lett å finne et sted å slå opp teltet, gjerne ved siden av et lite fiskevann, og så er det bare å kaste snøret (husk fiskekort) og kose seg. Mulighetene er uendelige, men en klassisk ukestur er å ta toget til Haugastøl og gå derfra tvers over Hardangervidda til Møsvatn ved Rjukan via Rauhellern, Lågaros og Mogen innerst i Møsvatn. Buss hjem fra Skinnarbu.

Foto: Anders Gjengedal / Visit Norway
Foto: Anders Gjengedal / Visit Norway Vis mer

3. Topp 20 i Hemsedal

Den høyeste toppen i Hemsedal er Høgeloft på 1920 moh., men dit behøver man jo ikke gå. En veldig populær aktivitet er Topp 20-jakten. Dette er flotte fjellturer av varierende vanskelighetsgrad. Turene er gradert etter farge som i slalåmbakkene – fra grønn til rød, blå og svart.

Husk å skrive dere inn i gjesteboka på hver topp. Går man alle 20, kan man kjøpe et eget merke. Topp 20-brosjyren finner du her.

Foto: Gaby Bohle /Visit Norway
Foto: Gaby Bohle /Visit Norway Vis mer

4. Utsyn fra Gaustatoppen

Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge! Den velkjente, flate toppen på fjellet overfor Rjukan i Telemark, er langt fra Norges høyeste fjelltopp, likevel er den en av de mest kjente. Du starter ved Stavsro nede på rundt 1200 moh., og så går det jevnt oppover til toppen på 1887 moh. Totalt er turen fem kilometer én vei og tar rundt 4–5 timer å gå.

Foto: Thomas Rasmus Skaug /Visit Norway
Foto: Thomas Rasmus Skaug /Visit Norway Vis mer

5. Akk, så vakre Helgeland

Norges kanskje vakreste kyststrekning byr også på magiske fjellturer, enten man velger noe lettgått langs kysten, eller tar en topptur til De sju søstre. Dønnesfjellet på bare 127 moh. er enkelt å gå og gir flott utsikt til Helgelands mest kjente landemerker.

De sju søstrene ligger ved siden av hverandre. De to nærmest Sandnessjøen er de høyeste, og ruten rundt dem kalles Dronningruten etter dronning Sonja, som er så glad i turen. Ruten i midten, som tar 4–5 timer til toppen av Skjæringen på 1037 moh.

Foto: Terje Rakke / Visit Norway
Foto: Terje Rakke / Visit Norway Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.