Arne Hjeltnes bokaktuell:

De største Gutta på tur-tabbene

Fisketurer uten fisk, tigersafari uten tiger og straffedrikking av rødvin. Blir han aldri lei?

REISEMINNER: - Mitt flotteste minne fra barndommen er å være på bilferie. Det var på den tida det ikke var mat på bensinstasjonene så mor hadde med kjølebag, forteller Arne Hjeltnes. Foto: Vidar Herre
REISEMINNER: - Mitt flotteste minne fra barndommen er å være på bilferie. Det var på den tida det ikke var mat på bensinstasjonene så mor hadde med kjølebag, forteller Arne Hjeltnes. Foto: Vidar Herre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no):

- 63 turer med Dæhli og co. Er du fortsatt ikke lei av å reise på tur?

- Nei, men de trenger ikke være lange. Jeg tar alltid små, korte turer når jeg reiser rundt i landet. Favoritturen er Fløyen og Ulriken i Bergen før frokost og møter. Også i Voss kan man ta seg en liten fjelltur kjapt opp fra sentrum. Hjemme er det også fine turmuligheter. På Fornebu har vi Storøya. Brunkollen og Fossum (i Bærumsmarka) er steder det er fint å gå til på ski.

- Hvem reiser du helst med når du kan velge selv og ikke må ha med Brimi og skigutta?

- Jentene mine er mine beste turkamerater. Det er ikke lenge siden jeg gikk fra Østerås til Brunkollen med en av døtrene mine i fint vær og med god stemning. Da hele familien bodde tre år i Hong Kong var vi på mange turer i naturen. Vi liker det eksotiske, men er alle veldig glade i hytta på Beitostølen. Det er viktig at det ikke blir for avansert. Hyttetur må planlegges litt mer, men det må ikke bli et for stort prosjekt, da ramler mange av.

- Gi oss din dårligste turopplevelse, da!

- «Gutta på tur» skulle på et legendarisk ørretfiske i Patagonia med Kjell Inge Røkke. En fyr skulle ta oss med til en bra fiskeplass. Det var veldig dyrt, men det viste seg at fiskeutstyret var kjøpt på bensinstasjonen og fiskeplassen var dårlig. Vi drakk rødvinen hans som en slags straff. Argentinerne har bra rødvin, så det fungerte. Det har vært mange fisketurer med lite fisk. Også med kongen. Han fikk ikke en eneste laks.

En annen gang var vi på tigersafari med en engelskmann i India. Vi så ingen tigre. Til slutt mente vi at vi så en tiger på en grein langt unna, men på kamerabildene var det bare en trestamme. Programmet «Gutta på Tigersafari» ble til «Gutta på bryllupsreise». Vegard Ulvang hadde nettopp giftet seg. Vi fikk med kona hans og gjorde noen ekstra klipp.

- Helt ærlig: Ble du noen gang lei av Brimien, Dæhlie og gjengen?

- Nei, aldri lei, men ofte sliten. Noen av turene var strabasiøse og fysisk anstrengende, men ellers var det bare kjekt. Vi har hatt god kjemi fra begynnelsen av 90-tallet. Det har vært et privilegium.

- Hvor mange gnagsår har du hatt?

- Ikke mange. Jeg hadde et som var veldig stort etter en randonee-tur i Alpene med kompiser. Jeg fikk forferdelig vondt etter at turen var ferdig og måtte gå med joggesko med avklipt hæl i et par uker.

- Hva drar du aldri på tur uten?

-Godt humør. Kredittkort. Ryggsekk. Solbriller. En eller annen type hatt og mobil.

- Hvor vil du anbefale å dra på tur med kjæreste, med ungene og alene?

- Kjærestetur kan godt være til fjells i Norge med fottur, hytte og god mat. Det finnes så mange flotte steder i fjellheimen som Lykkja Fjellgard eller Skåbu Fjellhotell. Bygdin ved Valdresflya. Sjarmerende plasser.

Ungene kan man ta med til Voss. Her er det et vell av aktiviteter sommer og vinter. Den nye gondolen er en inngangsport til morsomme ting å gjøre, også er den tøff å kjøre.

Alene ville jeg ha loffa rundt i Nord-Norge. Finnmark er uoppdaget for de fleste, jeg ville tatt Hurtigruta og hoppet av her og der. Men jeg vil helst reise sammen med noen.

- Får du noen gang lyst til å bare være hjemme?

- Jeg er av og til hjemme. Til og med når jeg er på hytta mi.

- Fjord eller fjell?

- Begge.

- Kjenner du noen gang på flyskam?

- Av og til. Jeg må fly turene jeg må for å få gjort det jeg skal, men det har påvirket meg til å bli mer glad i de kortere turene. Hvis jeg skal reise langt avgårde må det være veldig viktig.

- Hva er den vanskeligste lærdommen du har gjort deg i livet?

- Det å starte en virksomhet tar lenger tid og koster alltid mer enn man tror. Det er utfordrende, men samtidig spennende og givende.

- Hva eller hvem inspirerer deg?

- Flinke, positive folk som vil noe og som skaper en verdi. Jeg har fått mye ballast fra min mor og far. De inspirerte oss til å gjøre det vi har mest lyst til. De var opptatt av at vi skulle gjøre leksene våre og at vi skulle få oss en utdanning, men utover det var det en relativt fri oppvekst. De tok oss med på bilferier fra Hammerfest i Nord til Kristiansand i sør.

Jeg ble ganske forbanna da jeg hørte et intervju fra Nordland et sted der det ble snakket om at det fantes barn i fylket som ikke fikk opplevd noe annet enn bilferie. Mitt flotteste minne fra barndommen er å være på bilferie. Det var på den tida det ikke var mat på bensinstasjonene så mor hadde med kjølebag. Det er ikke noe bedre enn å se det vakre landet vårt på bilferie. Det er ingen menneskerett å dra til Thailand eller Portugal. Man må være forsiktig med å legge lista så høyt at verdien som gjelder blir å dra langt avgårde på charter, sette barna i en bamseklubb og drikke piña colada ved bassenget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.