Sykkelferie i Norge

Bygg lårmuskler samtidig som du opplever det vakreste i Norge

For alle som har anledning til å sykle, oppleves landet vårt best på to hjul.

FAMILIEVENNLIG: En langsom sykkeltur i stor natur med ungene på slep, hva kan være bedre? FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix.
FAMILIEVENNLIG: En langsom sykkeltur i stor natur med ungene på slep, hva kan være bedre? FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Hva gjør egentlig et reisemål velegnet for tursykling? Er det jevn asfalt, få motbakker, lite vind og skyfri himmel? Ikke nødvendigvis, sier sykkelskribent og forfatter Øyvind Wold.

– Nøkkelordet for en minneverdig sykkeltur er variasjon, sier han. – Variasjon i landskapet, variasjon i værforhold og variasjoner i vanskelighetsgrader. Derfor er Norge en enestående lekeplass for langtursykling.

Les også: 10 reisemål som passer perfekt for godt voksne

Vil lære opp nye tursyklister

MILSLUKERE: Forfatter Øyvind Wold - sammen med tursyklist og blogger Lars Erik Sira - har nylig skrevet bok om langtursykling i Norge. FOTO: Øyvind Wold.
MILSLUKERE: Forfatter Øyvind Wold - sammen med tursyklist og blogger Lars Erik Sira - har nylig skrevet bok om langtursykling i Norge. FOTO: Øyvind Wold. Vis mer

Wold har utforsket norsk natur fra sykkelsetet i 30 år og skrevet flere bøker om temaet. Nå har han alliert seg med den erfarne tursyklisten Lars Erik Sira. Sammen har de laget eboka «Langtur på sykkel i Norge», som de beskriver som «den første samlede framstillinga skrevet på norsk om de viktigste aspektene ved en lengre sykkeltur.» Boka er primært myntet på vordende tursyklister, forteller Wold.

– Når man har holdt på en stund, er det lett å glemme hvor stort og uangripelig langtursykling kan virke for nybegynnere, sier han. – Men du trenger verken å være et mekanisk geni eller i supergod form for å dra på lengre sykkelferier.

POPULÆR: Naturskjønne Rallarvegen er Norges mest populære sykkeltur. Rundt 25.000 syklister legger ut på den 80 km lange strekningen hvert år. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix FOTO:
POPULÆR: Naturskjønne Rallarvegen er Norges mest populære sykkeltur. Rundt 25.000 syklister legger ut på den 80 km lange strekningen hvert år. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix FOTO: Vis mer

Les også: Singel på ferie? Så enkelt får du venner på turen

Mer enn miljøvennlig

Å ta sykkelen med på langtur handler om mer enn å spare miljøet eller bygge lårmuskler, sier Wold.

– Sykkelen gjør noe helt spesielt med måten du opplever et landskap på. Tempoet er langsomt nok til at du får med deg både egne tanker og detaljer i naturen underveis. Det er også enkelt å stoppe når lysten melder seg.

KALDT: Skal du sykle langt på Finnmarksvidda, er det verdt å investere i en solid og værbestandig sykkel. Lappesett, ekstra slange(r) og et velutstyrt førstehjelpskrin må også være med. FOTO: Lars Erik Sira.
KALDT: Skal du sykle langt på Finnmarksvidda, er det verdt å investere i en solid og værbestandig sykkel. Lappesett, ekstra slange(r) og et velutstyrt førstehjelpskrin må også være med. FOTO: Lars Erik Sira. Vis mer

Den sosiale biten er en annen grunn til å la bilen stå hjemme.

– Mange som prøver langtursykling for første gang, blir overrasket over hvor inkluderende og sosialt det er, sier Wold. – Parkerer du en lastet sykkel utenfor et samvirkelag, står det ofte noen der som vil prate med deg når du kommer ut igjen fem minutter senere.

Les også: Reiseforsikringen din kan bli dobbelt så dyr

En klar utfordring

Det er ingen nyhet at den norske turistindustrien står midt i en eksplosiv vekst. Marit Espeland, nasjonal sykkelkoordinator for Statens vegvesen, sier vi bare har sett begynnelsen på det nye, norske sykkeleventyret.

OPTIMIST: Marit Espeland i Statens vegvesen sier vi bare har sett begynnelsen på det nye, norske sykkeleventyret. FOTO: Statens vegvesen.
OPTIMIST: Marit Espeland i Statens vegvesen sier vi bare har sett begynnelsen på det nye, norske sykkeleventyret. FOTO: Statens vegvesen. Vis mer

– Landet vårt er rent, vakkert, vilt og stille. Alt dette er ting syklister setter pris på. Mange aktører i reiselivsbransjen har innsett at tilrettelegging for syklister – for eksempel gjennom gode parkeringsmuligheter, verksteder og sykkelvask – er et økonomisk vinningsprosjekt.

Marit har blant annet ansvar for de ti nasjonale sykkelrutene i Norge. Disse varierer veldig i både vanskelighetsgrad, lengde og terrengtyper. Fra den familievennlige Hallingdalsruta mellom Geilo og Nesbyen til den 4500 kilometer lange Kystruta, som strekker seg hele veien fra Svinesund til Kirkenes.

– Det har lenge gått langsomt med skilting og tilrettelegging av de nasjonale sykkelrutene, men økende oppmerksomhet og pågang de siste årene gjør at flere strekninger nå er under arbeid, sier hun.

Norge er kanskje en lekeplass for syklister, men vi har fremdeles en vei å gå når det gjelder logistikk, sier fagspesialist for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge, Haakon Michael Christensen.

– Sykkelutleie blir det mer og mer av, men vi har en klar utfordring med frakt av sykler på kollektiv transport. Både på buss og tog i Norge – med enkelte unntak – er det begrensede muligheter for å ta med sykkelen. Som et resultat ender mange opp med å feste sykkelen på bilen og kjøre hele veien til start, noe som annullerer mye av de miljøvennlige fordelene, sier han.

Les også: Feriere med barnebarna utenom skoleferien?

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.