Overlevde ørneangrep:

Ble funnet igjen ved ørnereiret

Da redningsmennene kom fram til fjellhylla trodde de den lille jenta var død. Svanhild Hartvigsen glemte aldri kampen hun kjempet mot ørnen, men er historien sann?

FUNNET I LIVE: Svanhild Hartvigsen forsvant en sommerdag i 1932. På kvelden ble hun funnet sovende på en berghylle 200 meter opp i fjellet. Klærne hennes var revet opp. Hovedteorien er at en havørn hadde snappet henne med seg. Her er hun fotografert kort tid etter hendelsen. Foto: Nicoline Benjaminsen / 
 Aktuell / Scanpix
FUNNET I LIVE: Svanhild Hartvigsen forsvant en sommerdag i 1932. På kvelden ble hun funnet sovende på en berghylle 200 meter opp i fjellet. Klærne hennes var revet opp. Hovedteorien er at en havørn hadde snappet henne med seg. Her er hun fotografert kort tid etter hendelsen. Foto: Nicoline Benjaminsen / Aktuell / Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er søndag 5. juni 1932 på øya Leka nord i Trøndelag. Familien til Svanhild Hartvigsen er på øya for å døpe lillebroren. Etter gudstjeneste og middag blir barna sendt ut for å leke.

Svanhild, som bare er tre år, vil ikke være med de andre ned til sjøen. Hun leker derfor alene et lite stykke fra huset der familien er gjester.

Kort tid etter at de andre barna oppdager at hun er borte starter leteaksjonen etter treåringen, ifølge Nationen. 200 personer går manngard og havbunnen gjennomsøkes med flyndrekikkert, men Svanhild er ikke å finne.

FORTALT VIDERE: Svanhild Hartvigsen forteller sin sønn Arild om hendelsen i 1932. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / Scanpix
FORTALT VIDERE: Svanhild Hartvigsen forteller sin sønn Arild om hendelsen i 1932. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / Scanpix Vis mer

Finner skoen

Etter mange timer blir Svanhilds ene sko funnet opp mot fjellsida flere kilometer fra der hun sist ble sett. Nå rettes mistanken mot ørnen som holdt til oppi Hagafjellet. Flere hadde sett at den hadde rar oppførsel denne dagen.

Tre unge menn bestemmer seg for å starte på den strabasiøse turen opp til ørnereiret i fjellet der ørnen holder til. Den siste biten må de klatre for å komme opp. Til slutt klarer den ene av dem å hale seg opp på en fjellhylle nedenfor ørneredet.

ALDRI I TVIL: Svanhild Hartvigsen har aldri vært i tvil om hva som skjedde dagen hun forsvant i 1932. Her er hun fotografert sammen med kronprinsesse Sonja og Kronprins Harald under kronprinsparets besøk på Leka i 1987.
Foto: Morten Hvaal NTB Scanpix
ALDRI I TVIL: Svanhild Hartvigsen har aldri vært i tvil om hva som skjedde dagen hun forsvant i 1932. Her er hun fotografert sammen med kronprinsesse Sonja og Kronprins Harald under kronprinsparets besøk på Leka i 1987. Foto: Morten Hvaal NTB Scanpix Vis mer

Kastet stein på ørnen

På fjellhylla ligger Svanhild. Hun har klart å gjemme seg for ørnen under et utspring i fjellet. Hun er medtatt, men uskadd. Tre av fire lag med klær er revet opp.

I 2007, 75 år etter hendelsen, forteller Svanhild til Nationen at hun aldri vil glemme det som skjedde.

– Jeg husker at jeg satt på den lille fjellhylla og at ørnen kom imot meg flere ganger. Jeg kastet stein, for det hadde jeg lært vi skulle gjøre for å skremme bort stormåsen. Jeg var bare tre år, men det er vel et instinkt å kjempe for å overleve, sa hun.

Ornitologer protesterer

Er det sannsynlig at en havørn lydløst kunne ha snappet med seg lille Svanhild som lekte fredelig? Diskusjonen om det som skjedde den gangen er like gammel som fortellingen selv.

Ornitolog Alv Ottar Folkestad er blant dem som har vært skeptisk til historien.

OPPREVET KJOLE: Svanhild Hartvigsen med kjolen hun hadde på seg dagen hun forsvant. Her forteller Hartvigsen barna Arild og Wenche om hendelsen. Foto: Aage Storløkken /Aktuell /Scanpix
OPPREVET KJOLE: Svanhild Hartvigsen med kjolen hun hadde på seg dagen hun forsvant. Her forteller Hartvigsen barna Arild og Wenche om hendelsen. Foto: Aage Storløkken /Aktuell /Scanpix Vis mer

– Jeg har forsket på havørn i tretti år, og har aldri sett havørnen slepe med seg bytte over 3,2 kilo. Ørnen kunne ikke ha løftet et så tungt bytte, uttalte han til Dagbladet Magasinet i 2007.

Befolkningen på Leka er derimot ikke i tvil om at historien er sann. Historien er blitt en viktig del av identiteten til øya. I kommunevåpenet glitrer en forgylt ørneklo. Turister besøker Hagafjellet for å se stedet Svanhild ble funnet.

Historien lever videre

Svanhild døde i 2010.

– Historien hennes lever videre. Den fenger stadig turistene som kommer hit, sa Arnfinn Holand, guide på Leka til Dagbladet i 2011.

Lokalbefolkningen fnyser av at Svanhilds vekt den gangen sår tvil om historien. De påpeker at vekta på 30-tallet ble målt i pund og at Svanhilds vekt ble anslått til å være 19 kilo, men at hun egentlig ikke veide mer enn 12 kilo.

Hartvigsen selv synes det var trist å ikke bli trodd.

– Kjolen jeg hadde på meg ble revet opp i brystet, men jeg må bare prise meg lykkelig for at det gikk så bra. Det har vært mange på besøk her gjennom åra, og jeg har hørt mange historier om barn og dyr som har blitt tatt av ørn. Men jeg er nok den eneste som har kommet fra det med livet i behold. Det er jeg takknemlig for, har hun uttalt til Magasinet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.