Overlevde ørneangrep:

Ble funnet igjen ved ørnereiret

Da redningsmennene kom fram til fjellhylla trodde de den lille jenta var død. Svanhild Hartvigsen glemte aldri kampen hun kjempet mot ørnen, men er historien sann?

FUNNET I LIVE: Svanhild Hartvigsen forsvant en sommerdag i 1932. På kvelden ble hun funnet sovende på en berghylle 200 meter opp i fjellet. Klærne hennes var revet opp. Hovedteorien er at en havørn hadde snappet henne med seg. Her er hun fotografert kort tid etter hendelsen. Foto: Nicoline Benjaminsen / 
 Aktuell / Scanpix
FUNNET I LIVE: Svanhild Hartvigsen forsvant en sommerdag i 1932. På kvelden ble hun funnet sovende på en berghylle 200 meter opp i fjellet. Klærne hennes var revet opp. Hovedteorien er at en havørn hadde snappet henne med seg. Her er hun fotografert kort tid etter hendelsen. Foto: Nicoline Benjaminsen / Aktuell / Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er søndag 5. juni 1932 på øya Leka nord i Trøndelag. Familien til Svanhild Hartvigsen er på øya for å døpe lillebroren. Etter gudstjeneste og middag blir barna sendt ut for å leke.

Svanhild, som bare er tre år, vil ikke være med de andre ned til sjøen. Hun leker derfor alene et lite stykke fra huset der familien er gjester.

Kort tid etter at de andre barna oppdager at hun er borte starter leteaksjonen etter treåringen, ifølge Nationen. 200 personer går manngard og havbunnen gjennomsøkes med flyndrekikkert, men Svanhild er ikke å finne.

Finner skoen

Etter mange timer blir Svanhilds ene sko funnet opp mot fjellsida flere kilometer fra der hun sist ble sett. Nå rettes mistanken mot ørnen som holdt til oppi Hagafjellet. Flere hadde sett at den hadde rar oppførsel denne dagen.

Tre unge menn bestemmer seg for å starte på den strabasiøse turen opp til ørnereiret i fjellet der ørnen holder til. Den siste biten må de klatre for å komme opp. Til slutt klarer den ene av dem å hale seg opp på en fjellhylle nedenfor ørneredet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.