Eldre dame fikk ikke sitteplass på toget

Bilde av eldre dame som må stå på toget vekker harme

Bildet er delt over 26.000 ganger på Facebook, men ingen vet hva som egentlig skjedde.

MÅTTE STÅ: Bildet av den eldre damen som ikke har fått sitteplass på et lokaltog i Sydney, foran et par unge passasjerer, har satt fyr på kommentarfeltet på Facebook. Foto: Wikipedia / Facebook
MÅTTE STÅ: Bildet av den eldre damen som ikke har fått sitteplass på et lokaltog i Sydney, foran et par unge passasjerer, har satt fyr på kommentarfeltet på Facebook. Foto: Wikipedia / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Alle som reiser kollektivt har nok opplevd å få øye på noen som står, og som helt klart kunne trengt en sitteplass.

Enten så tilbyr du setet ditt, venter på at noen andre skal gjøre det, eller ingen av delene.

For det var det som tilsynelatende skjedde på et lokaltog i Sydney for noen dager siden, og som satte fyr på kommentarfeltet på Facebook-innlegget, publisert på siden Aussie Aussie Aussie Aussie.

En eldre dame står med bøyd rygg og tviholder i stangen, mens to-tre yngre passasjerer sitter rett ved og er opptatt med sitt.

Bildet og innlegget har fått flere tusen kommentarer og er delt over 26.000 ganger, skriver det australske nettstedet StartsAt60.

- Vil rive av dem hodetelefonene

Mange er sjokkerte over bildet, og understreker at de selv alltid ville ha gitt bort setet sitt til noen i samme tilstand.

«Jeg vil bare rive av de hodetelefonene, be dem se seg rundt og si at det en dag kan være moren deres», skriver en i kommentarfeltet.

Samtidig er meningene om bildet er delte.

Flere påpeker at man ikke vet om noen faktisk spurte damen om hun ville sitte, eller om hun har en tilstand som gjør at det er bedre for henne å stå, men bildet setter også fokus på at alle kan bli mer observante når man reiser kollektivt.

Les også: Fikk bot for gjenglemt honnørbevis - ble nektet å vise det frem i etterkant

NSB: Oppfordrer til hensyn

I en uttalelse til avisen Mail Online, sier Sydney Trains: «Vi oppfordrer alle passasjerer til å følge passende etikette for transport, og som respekterer eldre, handikappede og gravide, ved å tilby dem setet».

NSB her hjemme sier de ikke opplever dette som noen stor utfordring.

- Generelt opplever vi at både unge, ikke så unge og eldre tilpasser seg hverandre og plassen om bord. Vi oppfordrer også alltid de reisende til å ta hensyn til hverandre, om det er eldre, små barn, gravide eller passasjerer som av andre årsaker har behov for en sitteplass, skriver pressekontakt i NSB, Gina Scholz, i en e-post.

Les også: Dette gjør du hvis naboen nekter å måke snø

Høy musikk og prating i telefonen mer irriterende

Ruter i Oslo sier de heller ikke har inntrykk av at dette er stort problem på buss, trikk og t-bane.

I deres jevnlige undersøkelser blant kundene om hva som irriterer dem, kommer passasjerer som ikke reiser seg for eldre og gravide lengre ned på listen.

Høy snakk i mobilen, folk som går på før andre har fått gått av, passasjerer som setter bag og veske på setene, ikke beveger seg innover i kjøretøyet/toget, breier seg og spiller høy musikk, kommer lengre opp på listen på hva som irriterer.

- De aller fleste passasjerer er allerede flinke og viser omtanke for sine medpassasjerer. Generelt erfarer vi at mange reiser seg og gir plass til eldre og gravide. Hvis alle er litt oppmerksomme og viser litt hensyn til sine medpassasjerer blir reisen hyggeligere for alle, sier pressekontakt i Ruter, Cathrine Myhren.

Les også: Slik unngår du tyveri i sikkerhetskontrollen

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.