Soppsesong 2020:

Advarer mot denne sopparten

Giftinformasjonen har hatt en enorm økning i henvendelser om sopp i sommer. Ekspert advarer spesielt mot soppartene hvit fluesopp og spiss giftslørsopp.

LETT Å FORVEKSLE: Hvit fluesopp kan forveksles med små sjampinjonger. Skal du plukke sopp må du være klar over hvilke sopparter som er farlige å spise. Foto: NTB Scanpix
LETT Å FORVEKSLE: Hvit fluesopp kan forveksles med små sjampinjonger. Skal du plukke sopp må du være klar over hvilke sopparter som er farlige å spise. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Mange er det ufarlig å smake på, men det finnes sopp som er så giftig at selv en liten smakebit kan føre til alvorlig forgiftning.

Nå går soppeksperter i Folkehelseinstituttet ut og advarer etter høy aktivitet og mangedobling av henvendelser fra folk som har spist sopp.

– 150 prosent økning

– Bare i juli har vi fått en økning på nesten 150 prosent i henvendelser sammenlignet med tidligere år, forteller seniorrådgiver og soppsakkyndig i Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun.

En varm juni, etterfulgt av en fuktig juli, har ført til perfekte soppforhold. Dermed har soppen kommet tidligere i år over hele landet, men særlig på regntunge Vestlandet og ellers i Sør-Norge er soppsesongen for alvor i gang.

– Folk er mer ute i naturen i sommer, og det er viktig at man bruker de hjelpemidlene man har med applikasjonen Digital soppkontroll. Det går også an å ta med dagens fangst til soppkontroll, som arrangeres av Sopp- og nyttevekstforbundet, sier Seljetun

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.