Bør du reise på hytta i stedet for å fly? Og hvordan er det med bilferie? Her er ferietipsene til deg som er hjertepasient.
Sliter i høyden
- Hjertepasienter kan merke at det er tyngre å gå turer når de er på hytta, som kanskje ligger på omkring 1000 meters høyde. Da bør de ta det litt roligere de første dagene, sier overlege i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Helge Istad.
Mange hjertesyke vegrer seg for å fly på grunn av den tynne luften i kabinen. Men ligger hytta høyt til fjells, blir du utsatt for nesten samme luftverdier som i et fly.

Opphold i høyden er en påkjenning for hjertet fordi det er lavere oksygeninnhold i luften når man befinner seg i høyden. For hjertepasienter gjelder at de ikke bør oppholde seg i høyder over 3000 meter, og kanskje enda lavere hvis de selv merker at de blir unormalt slitne i den høyden de oppholder seg i.
Reis deg opp og gå i gangen
- Selv om det i fly er trykkabin så er oksygeninnholdet redusert tilsvarende som om man oppholdt seg i 2000 meters høyde.
Hjertelegen råder deg til å holde kroppen i bevegelse så mye som du kan, for å redusere risikoen ved flyreise.
- Særlig hvis man sitter i setet i mer enn 3–4 timer. Da er blodets tendens til å klumpe seg i blodårene økt. Dette gir større risiko for blodpropp hos hjertepasienter. Det er viktig å reise seg og bevege seg i midtgangen, men ved lengre reiser om natten er ikke dette så lett å gjennomføre. Elastisk strømpe opp til kneet er god beskyttelse mot blodpropp. Det får man kjøpt på apotek.
Kan reise selv om du ikke tror det
Har du nylig har hatt alvorlig hjertesykdom eller lider av andre sykdommer, og tror at du ikke lenger kan reise ut av landet og kose deg i Syden? Det stemmer ikke helt.
- De fleste kan reise om det tilrettelegges, sier daglig leder og sykepleier Anna Særnmo i Senior Travel.

Reisen kan bli dyrere enn du tror
- Mange eldre og hjertesyke kan reise hvor som helst. Men enkelte bør ta forbehold ved lange flyreiser og varme, og andre trenger oppfølging av medisinsk personale.
Senior Travel er en av flere arrangører som tilbyr reiser med oppfølging av sykepleier og avtale med sykehus både i Norge og utenlands.
- Det er ganske utrolig hva som skjer når syke kommer ut på tur. Vi hadde nylig med oss en 98-åring som satt i rullestol, som begynte å danse på sammenkomsten vår om kvelden.

- I Oslo- og Arendalsområdet har vi personale som kommer hjem til deg og hjelper deg å pakke, og som er med på vei til flyplassen. Vi stiller opp med rullestoler, medisinsk utstyr, sykesenger og ellers det som trengs, forteller Særnmo.
Varmen kan bli farlig
Særnmo og Istad er enige om at lange flyreiser og varme er like stor risiko for hjertepasienter.
- Varme skal man være forsiktig med. 30 grader er for mye. Reis til land som ikke er så varme, og hold deg unna sola hvis du er uheldig og opplever at klimaet er varmere enn forventet. Gå inn i rom med aircondition, og ikke dra på utflukter på dagtid, sier Istad.

Barnebarnets pass går raskt ut på dato - dette må du sjekke
Sykepleieren har erfaring med at det kan gå raskt fra man er tilsynelatende frisk, til man er i behov for medisinsk hjelp.
- Derfor har vi valgt å legge reisene våre til Spania. Her har de et godt utviklet helsesystem, og vi har avtaler med sykehusene. Også er klimaet moderat, det er sjelden det blir altfor varmt her.
Husk å drikke mye vann
Nyrene ligger på hver side av ryggsøylen bak i bukhulen på høyde med midjen. Jobben til nyrene er å filtrere blodet for næringsstoffer og avfallsstoffer, og skille disse fra hverandre. Når nyrefunksjonen svekkes, svekkes også evnen til å skille ut giftstoffer fra blodet.
- Etter fylte 70 år er nyrefunksjonen avtakende. Det i seg selv kan gi høyere konsentrasjoner av medisiner i blodet. Derfor skal du være ekstra forsiktig i varmen, og drikke mye vann, for når du taper væske blir funksjonen enda mer nedsatt og konsentrasjonen kan bli altfor høy, sier overlegen.
Farligere med feriemage
Dersom du opplever å få løs eller rennende avføring, eller oppkast, mister du enda mer væske enn normalt.
Da er det ekstra viktig å drikke nok, slik at ikke konsentrasjonen av medisiner i blodet blir for høy.
- Det kan føre til alvorlige reaksjoner, sier Istad.
- Vær ekstra påpasselig med å erstatte væsketapet, holde deg i skyggen og ta det med ro. Det kan være lurt å få hjelp med tilstanden så raskt som mulig, det finnes mange medikamenter som kan hjelpe med å regulere magen, dersom ikke fiberrik kost og væskebehandling er nok, sier sykepleier Særnmo.
Korte strekk og små måltider
I alle situasjoner der du sitter lenge stille, som når du kjører bil eller andre transportmiddel, anbefales du å strekke på bena så ofte som du kan.
Ikke kjør for lenge uten pause, hvis du er på bilferie. Og det kan lønne seg med mindre og hyppigere måltider.
- Alkohol og store måltider gir stress på hjertet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.