Smertestillende

Vanedannende medisiner: - En betydelig risiko for eldre

Smertestillende, sovemidler og legemidler mot angst og uro er blant legemidlene som kan være farlige for eldre - og særlig sammen med alkohol.

ØKT BRUK AV OPIOIDER: Rundt 560 000 personer fikk opioider på resept i Norge, som er cirka 10 prosent av befolkningen. Og trenden er økende: Det er 10 000 flere personer med vedvarende opioidbruk i 2019 sammenlignet med 2011. Vedvarende opioidbruk var vanligst blant personer over 70 år. Foto: NTB/Shutterstock
ØKT BRUK AV OPIOIDER: Rundt 560 000 personer fikk opioider på resept i Norge, som er cirka 10 prosent av befolkningen. Og trenden er økende: Det er 10 000 flere personer med vedvarende opioidbruk i 2019 sammenlignet med 2011. Vedvarende opioidbruk var vanligst blant personer over 70 år. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For eldre innebærer det en betydelig risiko å gå fast på slike legemidler og spesielt når de kombineres med hverandre eller med alkohol, sier Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk.

Han snakker om vanedannende medisiner som eksempelvis opioider, som er sterke smertestillende, og benzodiazepiner mot angst og uro.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.