Godt samliv

Vært sammen lenge? Her er grepene som hjelper forholdet

«Så levde de lykkelig alle sine dager», slutter eventyrene. Men romantikk er ikke nok for evig kjærlighet, det er kontinuerlig vedlikehold som gjelder - og enkel matematikk. Her er parterapeutenes beste råd.

GNIST SOM VARER: Å leve lykkelig alle sine dager er mye lettere sagt enn gjort. Men det finnes en formel som hjelper deg til å få kjærligheten til å vare. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
GNIST SOM VARER: Å leve lykkelig alle sine dager er mye lettere sagt enn gjort. Men det finnes en formel som hjelper deg til å få kjærligheten til å vare. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Spør du folk om hva de ønsker seg av livet, er det én ting som står høyt i kurs: Kjærlighet. Å finne den rette å dele livet med, og deretter leve i lykkelig tosomhet resten av tiden på jorden.

Men hvordan får man det til, egentlig? Å stirre dypt inn i de samme øynene år ut og år inn kan etter hvert bli - vel, litt kjedelig. Så hva gjør man for å bevare gnisten? Hvordan holder man på kjærligheten livet ut?

Vi har spurt to av Norges mest erfarne parterapeuter om hva som skal til for at kjærligheten skal vare evig. Det oppløftende svaret: Det er fullt mulig å ha et spennende og rikt parforhold også etter mange år.

Du må bare ikke tro at det kommer av seg selv.

Fem punkter for et godt samliv

- Det skal litt til, men det er ikke uten grunn at dette fortsatt er et ideal, sier Trine Huseby. Hun er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og driver fagbloggen trinehuseby.no. På bloggen deler hun erfaringer fra sine mange år som terapeut, og teknikker og inspirasjon for par.

Ifølge Huseby er det fem punkter som må være på plass dersom dere skal få samlivet til å vare evig:

  • En grunnleggende holdning om at det skal være for alltid
  • Solid vennskap
  • Unngå å ta hverandre for gitt
  • Kontinuerlig vedlikehold
  • Reparasjon når det har gått galt

- Jeg vet at kontinuerlig vedlikehold høres ut som en skikkelig jobb. Men som oftest vil det være en kombinasjon av en skikkelig jobb på den ene siden, og hyggelige/morsomme/spennende elementer på den andre siden, sier hun.

Ensomhet i parforholdet

Med reparasjon når det har gått galt, mener hun blant annet å ta initiativ hvis man merker at den andre er såret.

- Da er det viktig å strekke ut en hånd, ta ansvar for sin del, og gi en uforbeholden unnskyldning, sier hun.

- Hva er de vanligste problemene par sliter med etter å ha vært sammen i mange år?

- Det vi oftest hører om, er kanskje ensomhet i parforholdet. Det kan være like ille som å være ensom alene. Det kan og være at den ene har puttet all sin energi inn i andre ting eller i andre mennesker. I tillegg er det ikke uvanlig å bli rammet av en slags krise når barna har flyttet ut. Noen innser brått at de vil noe annet, gjerne etterfulgt av utsagnet: «Man lever bare en gang», forteller Huseby.

Ingen tid å miste

Hvis man merker at gnisten er i ferd med å slukne og at forelskelsen er blitt erstattet av kjedsomhet, bør alarmen gå, mener samlivsterapeuten.

- Da er det ingen tid å miste. Sørg for å få partnerens fulle oppmerksomhet, si at det er alvor. Fortell hva som plager deg og presiser at dine intensjoner er å løse det i fellesskap, sier Huseby.

Deretter bør man som par avklare hvilke felles ønsker og håp man har for hverdagen og for fremtiden, råder hun.

- Vurder hvilke mulige grep dere kan ta. Det kan være en reise, et samlivskurs, en ny felles fritidsaktivitet eller noe annet – det viktigste i starten er å få i gang dialog og følelsesmessig kontakt. Det kan også være lurt å søke profesjonell hjelp, for å holde fokus, prioritere smart, og få inspirasjon og teknikker, sier hun.

PARTERAPEUT: Trine Huseby hjelper par å holde sammen - og finne tilbake til hverandre. Foto: Iselin Huseby Lie
PARTERAPEUT: Trine Huseby hjelper par å holde sammen - og finne tilbake til hverandre. Foto: Iselin Huseby Lie Vis mer

- Det viktigste du har

Bjørk Matheasdatter er parterapeut, relasjonspedagog og foredragsholder. Hun har skrevet flere bøker om kjærlighet og parforhold, blant annet boka Å elske og bli elsket, som handler om hvordan man best kan ta vare på kjærligheten.

- Det å jobbe for å ta vare på kjærligheten handler også om hvor vanskelig det blir etterpå hvis det rakner. Forholdet ditt er det viktigste du har, sier hun.

Flere forskningsstudier har vist at det er en sammenheng mellom gode parforhold og god helse, både fysisk og psykisk. Tar du vare på samlivet ditt, tar du med andre ord samtidig vare på din egen helse.

- En av de aller viktigste tingene man kan gjøre for å ta vare på kjærligheten, er å fortsette å ta på hverandre. Husk å kysse, holde hender når dere går tur, ligg inntil hverandre i sofaen i stedet for å sitte i hver deres stol. Kjøp gjerne dobbeltdyne slik at dere kommer nærmere hverandre når dere sover, sier Matheasdatter.

Fellesskap og kontakt

Det er lett å havne i et mønster der man lever litt parallelle liv, sier parterapeuten, særlig når man har vært sammen lenge. Da kan terskelen bli ekstra høy for å si at man ønsker seg mer nærhet og lengter tilbake til det fine man hadde sammen. Men du får mye igjen for å gjøre det.

- Det er viktig å skape et fellesskap, holde kontakten med den andre. Det er ikke så mye som skal til: Finn en serie dere har lyst til å se sammen, les en bok høyt for hverandre, gå tur eller gjør noe annet sammen. Gå på date med hverandre, og bytt på hvem som har ansvaret for å ordne det. Ha det gøy sammen, oppfordrer hun.

Og tro ikke at du vet alt om partneren din bare fordi dere har vært sammen lenge.

- Vi forandrer oss gjennom livet etter hvert som vi lever, ingen av oss er den samme når vi er 60 som da vi var 25. Det gjelder både deg og partneren din, og det kan være veldig spennende å fortsette å utforske den du lever sammen med. Hvordan har vi utviklet oss? I hvert år ligger en mulighet til å kjenne seg selv og partneren enda litt bedre, sier Matheasdatter.

Gnistens gylne snitt

Hun minner om det hun kaller gnistens gylne snitt: Det bør være fem positive ting for hver negative i et parforhold, hvis man skal bevare det gode i forholdet.

- Det betyr ikke fem reiser til Paris, men at det trengs fem gode følelser eller opplevelser for å veie opp for én som er negativ. Hvis du gir komplimenter, sier takk og viser at du setter pris på den andre, vil forholdet lettere tåle at det også skjer noe negativt, forklarer hun.

De fleste som har levd sammen lenge, gjør allerede mye av de riktige tingene, presiserer Matheasdatter. Men bevisstheten om at man ikke kan ta hverandre og parforholdet for gitt, selv om det har vart i 25 år, er avgjørende for at det skal fortsette å være bra.

- Legg merke til den andre, vis interesse og si ja når den andre foreslår noe, så kan livet bli veldig spennende også etter mange år sammen. Len deg inntil den du har, og gjør ting med kjærlighet. Det er kanskje det aller viktigste, sier hun.

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.