Leddgikt og artrose:

- Ubehandlet leddgikt kan få store konsekvenser

De snakker med flere tusen revmatikere i året, og er ikke i tvil om hva som fungerer. Her er de vanligste diagnosene, de ulike symptomene og nye behandlingsmetoder.

VÆR OBS PÅ SYMPTOMER: De vanligste symptomene på leddgikt er betennelse i leddene og særlig i små ledd som fingre, tåledd, hender og føtter. Å komme til lege tidlig for å få behandling er viktig for leddgikt-pasienter. Foto: Shutterstock NTB
VÆR OBS PÅ SYMPTOMER: De vanligste symptomene på leddgikt er betennelse i leddene og særlig i små ledd som fingre, tåledd, hender og føtter. Å komme til lege tidlig for å få behandling er viktig for leddgikt-pasienter. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Det finnes over 200 revmatiske diagnoser, og de er vanligere i Norge enn andre land. På 1990-tallet ble 50 prosent av personer med leddgikt uføre etter tre år. I dag er situasjonen en annen.

Av de mange ulike revmatiske diagnosene, er leddgikt (revmatoid artritt) den mest utbredte.

– Sykdommen rammer én prosent i Norge. Det er et relativt høyt tall sammenliknet med andre land. Vi vet ikke årsaken til dette, sier Anna Fryxelius, fagsjef i Norsk Revmatikerforbund (NRF) til Vi.no.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.