Rastløse bein

Sykdommen som aldri lar deg hvile

Rastløse bein (RLS) er en nevrologisk sykdom som i verste fall kan gjøre deg kronisk søvnløs i årevis. Men det finnes behandling, også for de som er verst rammet.

RASTLØSE BEIN: Lider du av sykdommen RLS, kan det få store konsekvenser for søvnmønsteret ditt. Symptomene inntreffer nesten alltid på kvelden og natten, og gjør det vanskelig å sove. Foto: NTB
RASTLØSE BEIN: Lider du av sykdommen RLS, kan det få store konsekvenser for søvnmønsteret ditt. Symptomene inntreffer nesten alltid på kvelden og natten, og gjør det vanskelig å sove. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Vi vet fortsatt ikke helt hva årsaken til sykdommen er. Men vi vet at det har sammenheng med nedsatt funksjon i det dopaminerge systemet i hjernen, sier Kristine Bodding Gjendemsjø.

Hun er spesialist i nevrologi, og medisinsk fagansvarlig ved Sandvika Nevrosenter.

Den nevrologiske sykdommen Restless Legs Syndrome (RLS), kalt rastløse bein på norsk, er en relativt vanlig sykdom, til tross for at mange ikke vet særlig mye om den. Nærmere 500 000 nordmenn er trolig rammet i mildere eller sterkere grad, men mange har ikke fått en diagnose. En undersøkelse fra 2005 antydet at så mange som en av sju nordmenn kan ha sykdommen, og Foreningen Rastløse Bein omtaler den som en av de minst kjente folkesykdommene i Norge.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.