Å spise eller ikke spise, det er visst blitt selve spørsmålet i vår tid. Og det kan innimellom føles som rene minefeltet å skulle navigere seg gjennom matbutikken, for hva bør du egentlig legge i handlekurven? Det er fort gjort å bli forvirret - tilsynelatende kan noe være sunt den ene dagen og usunt den neste.
Er det sunt eller usunt å spise poteter, for eksempel? Hva med egg? For ikke å snakke om nordmenns høyt elskede og stadig utskjelte Pepsi Max?
Vi har kikket nærmere på fem vanlige matvarer: Poteter, egg, honning, kaffe og Pepsi Max. Er de bra for deg, eller bør du styre unna? Se hva ekspertene og forskningen sier om disse matvarene.

Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi Pluss
Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi PlussPoteter
Poteten var en gang i tiden en skikkelig helt som reddet oss fra å sulte. Utover på 1900-tallet mistet den noe av statusen, men det var ikke før millenniumsskiftet at den virkelig havnet i trøbbel. Poteten, full av karbohydrater som den er, fikk skylda for nordmenns stadig økende vektproblemer, og ble nærmest bannlyst fra middagsbordet. I 2010 ble den attpåtil fjernet fra Helsedirektoratets fem-om-dagen-liste, og potetens skjebnetunge fall fra toppen av næringskjeden til bunnen av fy-lista syntes avgjort en gang for alle.
Men er den egentlig så usunn som vi har trodd? Nja. Det kommer an på hva man sammenligner med, har ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet tidligere uttalt til Vi.no:
- Sammenligner vi poteten med korn, kommer de ernæringsmessig ganske likt ut, med noen forskjeller. Poteten inneholder vitamin C, i motsetning til korn.
Poteter er, dersom du spiser dem kokt og med skallet på, også en kilde til vitamin B6, potassium, kalsium, magnesium og folat, ifølge Medical News Today. Disse næringsstoffene bidrar blant annet til å opprettholde sterk beinstruktur, god hjertehelse og normalt blodtrykk, samt hindre betennelser.
I tillegg holder poteten deg mett lenge, og kan dermed bidra til å hindre overspising. Sammenlignet med hvit ris er den en sikker vinner på middagstallerkenen, det samme gjelder sammenlignet med produkter av hvitt hvetemel, som lyst brød og pasta.
Men som med mye annet: Det handler om tilberedning og mengde. Pommes frites fritert i olje og dynket med salt vil aldri bli bra for kroppen din. En kokt liten nypotet, derimot, kan du nyte med god samvittighet.

Er poteten et sunt valg på middagsbordet - eller ikke?
Vi Pluss
Medisinene dine kan gi solskader i huden
Vi PlussEgg
I gamle dager var egget sunt. Så ble det ekstremt usunt, deretter ble det sunt igjen, før medier i 2019 erklærte det nærmest som livsfarlig på nytt - og nå? Er egget definert som sunt igjen nå?
Ja, i hvert fall langt på vei, ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Eggets nemesis når det gjelder rollen som sunn og næringsrik mat, har vært det høye innholdet av kolesterol. Da man på 1980-tallet fant ut at et høyt kolesterolnivå i blodet var forbundet med dårlig hjertehelse, ble egget den store syndebukken. Men siden den gang har man funnet ut at kolesterol i mat og kolesterol i blodet ikke nødvendigvis har noen sammenheng, har Svihus tidligere uttalt til Vi.no:
- En gruppe i befolkningen har muligens en genetisk profil som gjør at kolesterolet fjernes veldig sakte fra kroppen. Tilhører man denne gruppen kan det være et poeng å unngå et høyt inntak av kolesterolholdig mat, men selv her er det usikkerhet, altså er det snakk om et forbehold for sikkerhetsskyld. Uansett gjelder dette en svært liten del av befolkningen, for det store flertallet går det helt fint å spise to egg hver dag. Norske helsemyndigheter setter heller ingen anbefalt grense lenger.
Med andre ord: Egg er bra for de aller fleste av oss. Det inneholder så godt som alle næringsstoffer vi trenger, unntatt vitamin C. Det er rikt på vitamin D, som mange av oss får for lite av, og på proteiner som er kroppens byggesteiner. Det inneholder antioksidanter som kan bekjempe aldring, og vitamin A som er viktig for godt syn. I tillegg gir egg god metthetsfølelse og kan dermed bidra til å hindre overspising.

Egg: Hvor sunt er det egentlig?
Vi Pluss
Kostholdsendringen har gitt Susanne et nytt liv
Vi PlussHonning
Honning er uten tvil både søtt og godt, men er det også sunt? Det kan nok diskuteres.
Honning består av 80 prosent sukkerarter og nesten 20 prosent vann og har omtrent like mange kalorier som sukker - med andre ord er det liten grunn til å helle i seg store mengder om man ønsker å beholde tennene og en smal midje.
Men: I tillegg til sukker og vann inneholder rå honning små mengder pollen, enzymer, antioksidanter, aminosyrer, mineraler og vitaminer - og det er her de eventuelle helseeffektene kommer inn.
Antioksidanter antas å kunne bidra til å redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft. Noe forskning antyder at jo mørkere farge på honningen, desto flere antioksidanter.
Enkelte studier har vist at det å bytte ut sukker med honning kan gi mer stabilt blodsukker, mindre vektoppgang, lavere blodtrykk og kolesterolnivåer, og motvirker insulinresistens. Honning kan dempe hoste og lindre eksem, og enkelte studier har vist at inntak av honning fra ditt eget nærmiljø kan dempe plager fra pollenallergi.
At honning i seg selv er sunt, er vanskelig å argumentere for. Men sammenlignet med vanlig sukker, som ikke har noen av disse egenskapene, er honning et bedre alternativ.

Forskning: Disse helsegevinstene kan du få av honning
Vi Pluss
Melatonin: Oppskrytt eller vidunderpreparat?
Vi PlussKaffe
Vi nordmenn har i mange år ligget i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, men det var nok mange som satte kaffen i halsen da forskerne for noen år siden advarte mot at kaffe kunne gi høyt kolesterolnivå i blodet og dermed øke risikoen for blant annet hjerteinfarkt.
På befolkningsnivå har ufiltrert kaffe vist seg å gi 10 prosent økning av det ugunstige kolesterolet i blodet. Studier på individnivå gir enda høyere tall - opp til 30 prosent økning ved inntak av ufiltrert kaffe over flere uker.
Men dette gjelder altså ufiltrert kaffe, som kokekaffe, presskannekaffe, espresso og kapselkaffe. Den gode, gamle filterkaffen er frikjent, ettersom fettstoffene i kaffen som skaper problemet filtreres vekk ved bruk av et helt vanlig kaffefilter. Det er også først ved et høyt inntak over tid at du kan få problemer - en espressokopp i ny og ne vil neppe gi særlige utslag på kolesterolnivået ditt.
Dag Steinar Thelle, professor emeritus ved UiO, har tidligere uttalt til Vi.no at kaffe verken forårsaker eller beskytter mot andre sykdommer:
- Det vi kan si med sikkerhet, er at kaffe ikke er kreftfremkallende. Kaffe har sannsynligvis en gunstig effekt på leverfunksjonen, men her er det ikke like enkelt å gjøre eksperimenter. I studier som har sett på samspillet mellom alkohol og kaffe, har man funnet at den skadelige effekten av alkohol på leverfunksjonen dempes av kaffen.
Med andre ord: Filterkaffe er kanskje litt sunt, men i hvert fall ikke usunt. Kokekaffe bør du derimot begrense inntaket av, særlig om du allerede har høyt kolesterol.

Bra eller dårlig for helsa? Dette sier forskningen om kaffe
Vi PlussPepsi Max
Nordmenn har verdensrekord i Pepsi Max-drikking. Vi simpelthen elsker den svarte, syntetiske lettbrusen, og ingen i verden drikker like mye av den som oss. Det kan da umulig være bra?
Jo da. Det mener i hvert fall de aller fleste fagfolk. Til tross for det kunstige søtstoffet aspartams noe frynsete rykte, har forskning hittil ikke klart å vise at lettbrus er skadelig for noe annet enn tannhelsa. Med mindre du heller i deg flere hundre liter om dagen, er det ikke helseskadelig å drikke lettbrus.
- Forskningen på dette er ganske entydig. De som bytter ut sukkerbrus med lettbrus, går enten ned i vekt eller beskyttes mot å gå mer opp. Det er heller ikke vist noen tydelig sammenheng mellom aspartam og kreft, har Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og postdoktor ved Haukeland Universitetssykehus, tidligere uttalt til Vi.no.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussSå kan man jo argumentere med at det heller ikke er spesielt sunt å drikke lettbrus. Det inneholder ingen sunne næringsstoffer og har ingen gunstig påvirkning på helsa. Enkelte ernæringseksperter er også bekymret for at vi fortsatt ikke vet nok om hvordan kunstige søtstoffer påvirker oss. Sånn sett er det lurt å styre unna, og heller drikke vann.
Er du tørst, er vann alltid det beste alternativet. Det vil enhver ernæringsekspert fortelle deg. Men hvis alternativet er sukkerbrus, er Pepsi Max og annen lettbrus langt å foretrekke.
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.