Virus og immunforsvar

Slik kan du styrke immunforsvaret

Virus, bakterier og smitte kan bekjempes av et godt immunforsvar. Er det noe du selv kan gjøre for å bedre det?

BEDRE IMMUNFORSVAR? Arv og alder er noe som påvirker immunforsvaret og som du ikke får gjort noe med. Men det er likevel noe du kan gjøre for å holde immunforsvaret i balanse - som for eksempel hva du spiser og å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock
BEDRE IMMUNFORSVAR? Arv og alder er noe som påvirker immunforsvaret og som du ikke får gjort noe med. Men det er likevel noe du kan gjøre for å holde immunforsvaret i balanse - som for eksempel hva du spiser og å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det korte svaret på det er «ja»: Det er ting du selv kan gjøre for å bedre immunforsvaret. Og noe av det du kan gjøre selv krever liten innsats. Men samtidig er det slik at dette ikke er sant for alle:

Noen har rett og slett et «dårligere» immunforsvar enn andre, av ulike årsaker, og vil ikke kunne få kroppens forsvar opp på samme nivå som andre. Alder er også en faktor som spiller inn.

Vi gir deg ekspert-svarene på hva du kan gjøre for å sørge for at immunforsvaret fungerer best mulig.

- I utgangspunktet er alle like

- I utgangspunktet har alle unge, friske mennesker et funksjonelt, velfungerende immunforsvar. Man må nesten gjøre noe aktivt for å ikke ha et godt immunforsvar, sier Tor Brynjar Stuge, professor i immunologi ved Universitetet i Tromsø.

- Man må være underernært eller ha vært utsatt for en type behandling, for å ikke ha et godt immunforsvar som ung; Da vil du ha et dårligere immunforsvar, sier Stuge.

Dette kan være at du har vært gjennom en organdonasjon eller at du bruker antiinflammatoriske medikamenter som undertrykker immunsystemet - som kan være helt vanlige legemidler for mange godt voksne og eldre:

- Dette kan være pasienter som går på medisiner for revmatiske sykdommer som for eksempel leddgikt.

Disse behandles gjerne med såkalte «antirevmetika» - som altså er en type antiinflammatorisk middel.

- Når man bruker slike medikamenter, letter det symptomer og stive ledd - men samtidig blir man mer utsatt for infeksjoner, så immunsystemet vil virke dårligere, sier Stuge.

Eldre har dårligere immunforsvar

Så er det den nedslående beskjeden som du ikke får gjort så mye med:

- Eldre får nedsatt immunforsvar - og det har rett og slett med alder å gjøre, forteller Stuge.

Når man blir eldre, ser man en økt frekvens av sykdommer. Dette aldersaspektet oppstår gjerne rundt 60 år.

- Studier viser at eldre er oftere utsatt for infeksjoner og de har for eksempel lettere for å få kreft, sier Stuge - og forklarer at immunsystemet også spiller en rolle i beskyttelsen mot kreft og det at kreft i det hele tatt oppstår. For kreft oppstår jo også i celler i blodet.

Arv og miljø

I tillegg til aldersaspektet, er det også andre ting som påvirker immunsystemet som du ikke kan gjøre noe med: Det handler om arv og det handler om ervervet, eller opparbeidet, immunitet.

- Det kan være genetiske forskjeller mellom mennesker. En ting som er forskjellig for alle, er noe som kalles «vevstypeantigener». Det er det som gjør at man ikke kan ta vev fra en person og gi det til en hvilken som helst annen - men at man må finne en akseptabel match.

Det er fordi vevstypeantigenene er forskjellig fra menneske til menneske - og de gjør at hvordan ditt immunsystem reagerer på et smittestoff kan være forskjellig fra en annen.

Med andre ord: Mens noen vil ha en kjempegod respons og bekjempe et bestemt smittestoff veldig bra, vil andre ha en mindre god respons på akkurat det smittestoffet.

- Det vil avhenge av hvilke vevstypeantigener vi har. Så noen kan tilfeldigvis reagere mye bedre på et bestemt smittestoff enn andre - og så kan det være helt motsatt for et annet smittestoff. Og det er helt tilfeldig, understreker han.

I tillegg kan det være genetiske forskjeller:

For eksempel kan noen mangle deler av immunsystemet. Dette er noe man ofte ikke vet noe om selv - og det er vanskelig å gjøre noe med. Men det kan altså resultere i at noen reagerer bedre enn andre på et smittestoff, rett og slett på grunn av genetiske forskjeller.

Så har vi dette med ervervet immunitet:

- Det fungerer slik at vi får en infeksjon eller en vaksinasjon - og så er immunforsvaret bedre forberedt neste gang det dukker opp. Det kan også være litt overlappende - for eksempel at virus som likner på hverandre skaper en kryssreaksjon som gjør at du kan ha mindre symptomer neste gang du er infisert av noe som likner.

- Det kan være en forklaring på at noen mennesker reagerer mildere på en infeksjon enn andre gjør.

Du får mer ervervet immunitet etter hvert som du blir utsatt for smittestoffer som immunforsvaret ditt må bekjempe.

- Men man skal likevel ikke oppfordre til å oppsøke infeksjoner, for det kan jo også utvikle seg til å bli noe kronisk - som jo ikke er bra i det hele tatt.

Rådene for bedre immunforsvar

- Jeg skal innrømme at når jeg ser reklamer om at for eksempel vitaminer er godt for immunforsvaret, lurer jeg også ofte på hva de egentlig mener det skal hjelpe for, hva er det meningen at de skal stimulere? For immunsystemet er jo veldig komplekst, sier professoren.

Men er det noe som virker? Er det noe vi selv kan gjøre for å få et bedre immunforsvar? Er det noe vi kan spise eller gjøre?

- Det er vist at oljer, som flerumettet omega 3-fettsyrer og olivenolje, har en effekt på å bremse ned nedsettingen av immunsystemet. Og inntak av slike oljer kan dermed gjøre at du beholder det virkende immunsystemet lenger, sier Stuge.

- Så et daglig tilskudd av olivenolje eller andre flerumettede oljer som for eksempel tran eller andre fiskeoljer, kan alle ha den samme effekten.

Han forteller at forskning også har vist at kroppens opptak av denne typen oljer er bedre dersom du spiser maten som inneholder oljene - heller enn å ta det som en ekstrakt. Slik sett skal det altså være bedre å spise fet fisk enn å ta tran - dersom det er et valg du har.

- Er olivenolje bedre enn tran?

- Tran er like greit, men fordelen med olivenolje er at det er noe du kan tilsette til maten; du kan ha det på salaten, for eksempel, og annen mat.

Professoren tipser om at han pleier å bytte smør med en god olivenolje i oppskrifter der det står man skal bruke smør.

- Velger du en olivenolje med av god kvalitet og lite bismak, kan du bruke det i stedet for smør i for eksempel pannekakerøre eller diverse bakst.

Andre ting som kan hjelpe deg til et bedre immunforsvar, er mosjon og antioksidanter - og vitamin D.

- Vitamin D er veldig viktig, og sola danner vitamin D - så det å eksponeres for sol når man kan det, kan være en fordel. I tillegg er det vitamin D i mat vi spiser også, påpeker Stuge, og fortsetter:

- Mosjon er også veldig viktig for et velfungerende immunsystem. Og et kosthold med mye antioksidanter, det vet man virker styrkende.

Også for antioksidantene gjelder det at opptaket er best dersom du spiser maten som inneholder det framfor å ta piller. Men igjen: Dersom du har alternativene.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Det som virker negativt på immunforsvaret

- Det er også det man ikke skal spise, påpeker professoren.

For mens oljer og antioksidanter vil hjelpe immunsystemet ditt til å fungere bra så er det faktisk også mat som gjør det motsatte, som kan bidra til at du får et dårligere immunforsvar.

- Dette er mat som blir betegnet som inflammatorisk, som for eksempel rødt kjøtt, sier Stuge, og forteller at dette er mat som inneholder mye fett fra dyr, som for eksempel det vi får i marmorert biff. Det er det man kaller inflammatorisk mat.

- Det er bevist at denne typen mat framskynder aldringen av immunsystemet, forteller han.

- Så man beholder et friskere immunsystem ved å mosjonere og spise mer antiinflammatorisk, poengterer professoren.

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.