Virus og immunforsvar

Slik kan du styrke immunforsvaret

Virus, bakterier og smitte kan bekjempes av et godt immunforsvar. Er det noe du selv kan gjøre for å bedre det?

BEDRE IMMUNFORSVAR? Arv og alder er noe som påvirker immunforsvaret og som du ikke får gjort noe med. Men det er likevel noe du kan gjøre for å holde immunforsvaret i balanse - som for eksempel hva du spiser og å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock
BEDRE IMMUNFORSVAR? Arv og alder er noe som påvirker immunforsvaret og som du ikke får gjort noe med. Men det er likevel noe du kan gjøre for å holde immunforsvaret i balanse - som for eksempel hva du spiser og å mosjonere. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det korte svaret på det er «ja»: Det er ting du selv kan gjøre for å bedre immunforsvaret. Og noe av det du kan gjøre selv krever liten innsats. Men samtidig er det slik at dette ikke er sant for alle:

Noen har rett og slett et «dårligere» immunforsvar enn andre, av ulike årsaker, og vil ikke kunne få kroppens forsvar opp på samme nivå som andre. Alder er også en faktor som spiller inn.

Vi gir deg ekspert-svarene på hva du kan gjøre for å sørge for at immunforsvaret fungerer best mulig.

- I utgangspunktet er alle like

- I utgangspunktet har alle unge, friske mennesker et funksjonelt, velfungerende immunforsvar. Man må nesten gjøre noe aktivt for å ikke ha et godt immunforsvar, sier Tor Brynjar Stuge, professor i immunologi ved Universitetet i Tromsø.

- Man må være underernært eller ha vært utsatt for en type behandling, for å ikke ha et godt immunforsvar som ung; Da vil du ha et dårligere immunforsvar, sier Stuge.

Dette kan være at du har vært gjennom en organdonasjon eller at du bruker antiinflammatoriske medikamenter som undertrykker immunsystemet - som kan være helt vanlige legemidler for mange godt voksne og eldre:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.