Pensjon og skatt

Skattegrepet alle pensjonister bør gjøre

De lureste måtene å unngå restskatt nå.

SKATT PÅ LØNN OG PENSJON: Er du sikker på at det trekkes skatt av pensjonen din? Og hva er det smarteste å gjøre dersom du nå frykter restskatt og ønsker å betale litt ekstra før årsskifte? Foto: Shutterstock/NTB
SKATT PÅ LØNN OG PENSJON: Er du sikker på at det trekkes skatt av pensjonen din? Og hva er det smarteste å gjøre dersom du nå frykter restskatt og ønsker å betale litt ekstra før årsskifte? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Når man står foran betydelige endringer i inntekt, er det fornuftig å gå inn på Skatteetatens side og endre skattekortet sitt, oppfordrer Tore Fritsch, advokat i Formuesforvaltning Advokatfirma AS, og påpeker at dette er spesielt viktig for den som akkurat har begynt å ta ut pensjon og fortsatt jobber ved siden av.

Har du betalt for lite skatt og er redd for restskatt, har skatteadvokaten noen smarte tips til hva du kan gjøre: Et av dem handler om nøyaktig hvilken endring du bør gjøre på skattekortet.

For nei, det er ikke bare å plusse på noen ekstra tusen på inntekten. Det vil ikke gi deg den innbetalingen du ønsker.

Et alternativ for å få et økt skattetrekk er å føre opp en aksjegevinst eller renteinntekt:

- Hvis jeg hadde ønsket å øke skattetrekket mitt med for eksempel 3000 kroner, hadde jeg satt opp en aksjegevinst med 10 000 kroner. Det vet jeg gir en skatt på drøyt 3000 kroner.

Han oppfordrer også pensjonister til å kontrollere om det faktisk trekkes skatt av pensjonsutbetalinger - fordi faren for restskatt blir stor dersom en pensjonsutbetaler ikke trekker skatt i pensjonsutbetalingen.

Tore Fritsch, advokat i Formuesforvaltning Advokatfirma AS. Foto: Formuesforvaltning Advokatfirma AS
Tore Fritsch, advokat i Formuesforvaltning Advokatfirma AS. Foto: Formuesforvaltning Advokatfirma AS Vis mer

Tilleggsforskudd: Slik kan du betale inn ekstra skatt

Det nærmer seg slutten av året - og det er alvorlig på tampen når det kommer til hvor mye tid du har til å rette opp i eventuelt skatte-uføre.

- Har ting endret seg veldig for deg i løpet av året, har skaden allerede skjedd, påpeker Fritsch.

15. desember starter utsendelsen av skattekort for 2022, og du kan da gå inn og gjøre endringer på det.

Men det er fremdeles mulig å endre skattekortet for 2021, som du gjør ved å logge deg inn på Skatteetaten og velge skattekort.

Vær bare oppmerksom på at det kun er to utbetalinger igjen av alderspensjonen fra Nav: 19. november og 10. desember. Og husk: desember-utbetalingen er trekkfri - så du betaler i utgangspunktet altså ikke skatt på den.

Betal «tilleggsforskudd»

En annen løsning sånn på tampen av året, er å gjøre en ekstra innbetaling - som kalles «tilleggsforskudd».

Dette finner du på Skatteetaten.no, om du søker på «tilleggsforskudd» (du finner det her). Dette er altså en tjeneste for å lage KID-nummer for tilleggsforskudd og forskuddsskatt - slik at du kan foreta ekstra innbetaling til Skatteetaten. KID-nummeret er nødvendig for at innbetalingen skal linkes til din saldo for skatteinnbetaling.

Fritsch påpeker et par ting verdt å merke seg der: Ved innbetaling av tilleggsforskudd før 31.desember er innbetalingen ikke med i grunnlaget for formueskatt for 2021, og ved innbetaling av tilleggsforskudd innen 31. mai 2022 kommer det ikke rente på eventuell restskatt for 2021.

Skattekortet er basert på gamle tall

Pass ekstra på det året du går av som pensjonist og året etter:

- Det året man går av som pensjonist så har man skattekort fra en periode man var lønnstaker - og det året etter at man går av så er det noe av det samme.

- Jeg tror det er veldig mange som ikke vet helt nøyaktig hva de kommer til å få i pensjon, når de går av med pensjon, sier Fritsch.

Og dersom du ikke vet hva du kommer til å ha i inntekt, kan det også være vanskelig å få beregnet hva du skal betale i skatt.

- Justerer du på grunnlagene, burde sjansen for å få restskatt være mye mindre. Men da må du jo ha en formening om hva lønnen din kommer til å være til neste år, påpeker advokaten.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Han mener alle, både pensjonister og andre, burde ha et bevisst forhold til skattekortet sitt.

- Det er altfor mange som sier at dette er jo Skatteetatens ansvar. Men det er det jo ikke! sier han, og utdyper hvorfor du bør passe på å kontrollere skattekortet ditt når det kommer i desember:

- Når skattekortet for 2022 kommer i desember, er det basert skattemeldingen vi leverte for 2020. Det er umulig for skattemyndighetene å vite hva som har skjedd med økonomien vår i 2021 før vi leverer skattemeldingen for 2021, i 2022, påpeker Fritsch.

- Rent praktisk ligger det et års forsinkelse i skattekortet. Og da kan det være at de setter skatten både for høyt og for lavt.

Feilen mange gjør - som fører til restskatt

- Når man går av som pensjonist så er det en del tilfeller at lønnen forsvinner og pensjonen kommer i stedet.

Men det er ikke i de tilfellene man opplever å bli overrasket over en stor restskatt. Det er flere andre aspekter som kan resultere i restskatt:

Ifølge Fritsch, er grunnen for restskatt for mange av hans kunder, at grunnlaget for formuesskatt er satt for lavt.

- Har du satt grunnlaget for formuesskatt 2 millioner kroner for lavt, og alt annet er riktig, gir det 17 000 kroner i restskatt i år, forteller Fritsch - og bemerker at de regner med at dette vil kunne øke til neste år når det er varslet at formuesskatten kommer til å stige.

- Og pensjonistene merker jo dette med formuesskatt, legger han til.

Andre grunner til restskatt er at de som har lån har hatt lavere renter å betale enn det skattekontoret antok da de satte opp skattekortet ditt.

- For nye pensjonister er det nok særlig kombinasjonen av at man i en overgangsperiode både har lønn og pensjon som kan gi restskatt, sier advokaten.

Samlet inntekt er da gjerne større enn tidligere og skattekortet klarer ikke alltid å fange opp en slik kombinasjon.

- Når det er sagt så må det også tilføyes at skattekort i de fleste tilfeller treffer ganske godt og at de fleste får litt tilbake på skatten. Skatten blir den samme uavhengig av trekk, men for de fleste av oss kjennes det så mye bedre å få et til gode beløp.

Glemmer å trekke skatt

Som vi forteller innledningsvis, hender det ifølge Fritsch at den som skal utbetale pensjon, ikke trekker skatt.

- Nav trekker i pensjon. Men jeg ser en del pensjonsutbetalinger for egen pensjonssparing og den type ting - der det i en del tilfeller ikke foretas skattetrekk. Og det er særlig i de tilfellene at hele skatten kommer på slutten, forteller Fritsch.

Dette kan sette deg i en ugunstig posisjon dersom du ikke er oppmerksom på det.

Han forteller at dette også kan gjelde pensjoner som utbetales fra utlandet, hvor det heller ikke gjøres skattetrekk fra den som utbetaler.

Han oppfordrer til å en sjekk på de pensjonene man får.

- Jeg er helt sikker på at Nav trekker i forhold til det eksisterende skattekortet. Men jeg ser noen ganger tilfeller at man får pensjon som det ikke trekkes skatt av.

Det normale er at det er trukket skatt på pensjoner. Er det ikke gjort det, kan du oppfordre til at utbetaler gjør det - eller du må betale inn et tilleggsforskudd.

Som et tommelfingerråd anbefaler Fritsch å sette av minst 40 prosent til skatt på pensjonsinntekt som det ikke er trukket skatt av.

Anbefaler tabellkort

Fritsch anbefaler tabellkort som skattekort - da spiller det ingen rolle om inntekt varierer litt fra måned til måned. Med prosentkort kan du oppleve å få litt større unøyaktigheter i forhold til om skattetrekket blir riktig.

- Hvis du har lønn ved siden av pensjon, ville jeg regnet 40 prosent skatt på pensjon, hvis du vil unngå restskatt, råder Fritsch.

Og han understreker at det er de tingene det ikke er trukket skatt av, som medfører at du får restskatt.

- Hvis du havner akkurat på det grunnlaget som skattekortet er skrevet ut på, er det lagt opp til at du skal få litt utbetalt i skatt til gode, forteller Fritsch.

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.