Vin, øl og alkohol

Nei takk til alkohol? - Du skylder ingen en forklaring

Vi har et sterkt kulturelt drikkepress som kan gjøre det vanskelig å si nei til alkohol. Men du må ikke føle at du må forklare deg om hvorfor du velger å si nei, sier psykologiprofessor.

NEI TAKK? At du takker nei til alkohol kan sees på som en trussel for de andre, ifølge psykolog Fanny Duckert. Hun jobber mye med nettopp drikkevaner og drikkepress - og forteller hva det kommer av og hva du kan gjøre. Foto: NTB/Shutterstock
NEI TAKK? At du takker nei til alkohol kan sees på som en trussel for de andre, ifølge psykolog Fanny Duckert. Hun jobber mye med nettopp drikkevaner og drikkepress - og forteller hva det kommer av og hva du kan gjøre. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

- Det er nesten forventet at man redegjør for hvorfor man ikke drikker, og det er nesten bare to grunner som er godtatt: At man er synlig gravid eller at man snart skal sette seg bak rattet, sier Fanny Duckert, professor i psykologi.

Hun forteller at vi har et sterkt kulturelt drikkepress i Norge, som har mye å gjøre med hvilke rolle alkoholen spiller for oss. Vi kan gjemme utagerende oppførsel bak alkoholen. Men da blir det ekstra vanskelig å akseptere at det er noen som bryter ut av normen - og de kan oppfattes som en trussel.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.