Søvn og melatonin

Melatonin: Oppskrytt eller vidunderpreparat?

På kort tid har melatonin gått fra å være et relativt ukjent legemiddel mot søvnlidelser til et kosttilskudd det er blitt helt vanlig å ha på nattbordet. Bruken har eksplodert de siste årene - men er det like effektivt og bivirkningsfritt som produsentene skal ha det til? Her er det du må vite om melatonin.

FOLKEHELSEPROBLEM: Skal man dømme etter den eksplosive økningen i bruken av melatonin de siste ti årene, sliter et stort antall nordmenn med å sove. Er melatonin redningen for en god natts søvn? Foto: NTB
FOLKEHELSEPROBLEM: Skal man dømme etter den eksplosive økningen i bruken av melatonin de siste ti årene, sliter et stort antall nordmenn med å sove. Er melatonin redningen for en god natts søvn? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Melatonin i sin naturlige form er et lysfølsomt hormon som dannes i hjernen hos oss mennesker når dagslyset forsvinner, og som bidrar til å gjøre oss trøtte og regulere døgnrytmen vår.

Melatonin-nivået når et maksimum midt på natten, mens nivået på dagtid er så lavt at det nesten ikke er målbart. Produksjonen av melatonin avtar med alderen, noe enkelte mener kan bidra til å forklare hvorfor mange eldre har søvnvansker - selv om forskningen her er mangelfull.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.