Helsekost og kosttilskudd

- Medfører en risiko

- Å kjøpe kosttilskudd fra utlandet over internett medfører en risiko, sier Mattilsynet. Også Legemiddelverket advarer. I verste fall kan innholdet forårsake forgiftninger og dødsfall.

USIKKERT HVA DE INNEHOLDER: Usikkerheten rundt hva produkter som kosttilskudd, helsekost og liknende, egentlig inneholder, er noe av det som er problematisk ved å importere slikt selv. Og bruker du legemidler, bør du være ekstra forsiktig. Foto: NTB/Shutterstock
USIKKERT HVA DE INNEHOLDER: Usikkerheten rundt hva produkter som kosttilskudd, helsekost og liknende, egentlig inneholder, er noe av det som er problematisk ved å importere slikt selv. Og bruker du legemidler, bør du være ekstra forsiktig. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kosttilskudd er ikke forhåndskontrollert og godkjent, slik som legemidler må være. De kan inneholde ulovlig tilsatte legemidler, eller inneholde stoffer som beskrives som «naturlige». At et produkt er «100 prosent naturlig» er ikke nødvendigvis noen garanti for at det er trygt, sier seniorrådgiver Anne Kristi Sommer i Mattilsynet.

Også Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier at det dessverre finnes eksempler på denne typen produkter som kan være direkte farlige - som eksempelvis et slankemiddel som ble solgt på nett som inneholdt et stoff som het dinitrofenol (DNP) - som forårsaket alvorlige forgiftninger og dødsfall.

- Og det er nettopp slike ting vi ikke ønsker skal skje, sier Madsen.

Tollvesenet og Miljødirektoratet har beslaglagt dobbelt så mye ulovlige helsekostprodukter i 2021 som i fjor.

- Du vet ikke hva de inneholder

Det er forskjell på legemidler og kosttilskudd/helsekostprodukter.

Madsen forteller at det er et sett regler som gjelder for det som klassifiseres som legemidler - og så kan det være andre regler som gjelder for det som ikke klassifiseres som legemidler.

- Det generelle å vite er at du ikke har lov til å importere medisiner fra utlandet, verken gjennom posten eller på annen måte, sier Madsen.

Du kan ta det med dersom du har vært i utlandet og det er til personlig bruk.

Han forteller at de strenge reglene rundt dette er noe som kom for noen år siden, for å beskytte forbrukeren mot overdreven markedsføring av naturlegemidler, kosttilskudd og liknende.

- Vil du prøve å importere slikt, må du vite hva du gjør. Og forsøker du å importere produkter som inneholder truede arter, er også det forbudt - og du risikerer et ublidt møte med Tollvesenet, sier Madsen.

Han poengterer at selv om varen ikke er et legemiddel, er det ikke dermed sagt at man kan importere det fritt.

- Litt av problemene er at de er tilsatt ingredienser som du kanskje ikke er klar over. Det kan være narkotiske stoffer eller dopingstoffer – og om du blir tatt for å importere dette kan du igjen stå foran et ublidt møte med Tollvesenet.

Han sier at nettopp usikkerheten rundt hva produktene inneholder, er noe av det som er problematisk ved å importere slikt selv.

- Dette er produkter som ofte blir framstilt å ha flotte egenskaper - men som stort sett ikke er sant. Noen av kosttilskuddene kan ha en viss effekt - men den er begrenset. Den kan sjelden måle seg med den effekten framstilte legemidler har.

- Det er veldig mye markedsføring av helt urimelige påstander, som kan gjøre at noen får lyst til å prøve det, men som ofte vil være en skuffelse. De fleste av disse produktene er ganske ufarlige, men de lover mer enn de holder, sier Madsen.

Han påpeker også at jo lenger bort fra Norge du kommer, til land utenfor Europa, finnes det et enormt antall av produsenter av ulike naturlegemidler og legemidler - som man ikke har samme kontroll på hvordan er framstilt og hva de inneholder.

- Medfører en risiko

Mattilsynet fører tilsyn med salg av kosttilskudd og helsekostpreparater i helsekostbutikker, men produkter som selges via internett, i postordrekataloger eller via direkte salg, såkalte «homepartyer», kontrolleres i svært liten grad, skriver Mattilsynet.

De påpeker at produkter som selges fra utenlandske nettsteder ikke kan kontrolleres av Mattilsynet.

I motsetning til legemidler, er heller ikke kosttilskudd forhåndskontrollert og godkjent.

- De som selger kosttilskudd har selv ansvar for at produktet ikke inneholder helsefarlige ingredienser og at det blir markedsført med lovlige påstander. Å kjøpe kosttilskudd fra utlandet over internett medfører en risiko, uttaler Sommer til Vi.no

- Er det noen risiko ved netthandel av helsekostprodukter, vitaminer, kosttilskudd og liknende? Kan man risikere at varene inneholder produkter som er helseskadelige?

- Svaret på det er kort og godt ja. Man bør alltid kjøpe kosttilskudd fra seriøse aktører som har registrert seg hos Mattilsynet.

Bruker du legemidler? Pass på

Madsen påpeker også viktigheten av å konferere med legen dersom du har en tilstand som krever medisinering - og du tenker på å ta kosttilskudd eller liknende:

- Har du en tilstand og har fått legemidler fra legen, bør du definitivt diskutere om du kan bruke kosttilskudd og om du kan slutte med den medisinen du har fått. Vi advarer på det sterkeste mot å mot å slutte med legemiddelbehandling på egen hånd.

- Det er veldig viktig at man følger den behandlingen man har fått hos legen eller på sykehuset, understreker Madsen.

Han sier også at helsekost- eller kosttilskudd kan ha en uheldig virkning, da de kan være tilsatt stoffer man ikke har kontroll over.

- Det store flertall av kosttilskudd har ingen virkning, verken negativt eller positivt. Risikoen er forholdsvis lav, men det kan være veldig uheldig og kan være tilsatt stoffer du ikke kjenner til.

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.