Lån, gave eller arv? Dette bør du gjøre før pengene gis

Det er mange grunner til at det bør skrives en avtale om hvorvidt pengehjelpen til barna er ment som et lån, en gave eller forskudd på arv.

LÅN ELLER GAVE? Uansett på hvilken måte du vil støtte barn eller barnebarn økonomisk, er det viktig å gjøre det riktige papirarbeidet for å unngå uheldige situasjoner seinere. Dette forteller skatteeksperten og forbrukerøkonomen mer om i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB
LÅN ELLER GAVE? Uansett på hvilken måte du vil støtte barn eller barnebarn økonomisk, er det viktig å gjøre det riktige papirarbeidet for å unngå uheldige situasjoner seinere. Dette forteller skatteeksperten og forbrukerøkonomen mer om i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du pengehjelp til barn eller familiemedlemmer, bør du på forhånd avtale om det er snakk om et lån, en gave eller forskudd på arv.

Det er forskjellige detaljer som bør med i skriftlige avtaler. Og dette er viktig både for den som gir og den som mottar pengene.

- Skal du for eksempel låne vekk penger, er det viktig å sette opp en nedbetalingsplan, eller ha en avtale som sier noe om når pengene skal tilbakebetales, anbefaler forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank.

Hun sier videre at et av spørsmålene man bør stille seg er om lånet skal nedbetales som et engangsbeløp - eller om det skal betales over flere terminer.

- Det er også viktig å bli enige om rente, dersom man skal ha det.

- Og tenker du på å gi penger som gave, er det jo viktig for giver å vurdere at man har råd til å gi bort pengene, slik at man selv ikke havner i en økonomisk krise, poengterer Olsen.

Uansett om du velger at pengehjelpen skal gis i form av en gave, arv eller om det er et lån som skal tilbakebetales, anbefaler fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe, at det lages en skriftlig avtale som undertegnes av begge partene. Dette for å unngå at det oppstår uenigheter mellom giver og mottaker - eller uenigheter med andre familiemedlemmer.

- Ingen skattemessig betydning

Lothe forteller at det å motta eller å gi penger som gave eller arv til familiemedlemmer ikke har noen skattemessig betydning, ettersom det ikke er arveavgift på nåværende tidspunkt. Det er heller ikke skatteplikt på gaver og arv. Siden en gave reduserer givers formue, kan giver likevel spare formuesskatt ved å gi forskudd på arv.

Tidligere måtte en sende inn en egen melding om forskudd på arv på grunn av arveavgiften.

- Det eneste man nå trenger å gjøre, er at mottaker må oppgi det i skattemeldingen dersom man har mottatt arv eller gaver for minst 100.000 kroner i løpet av året. Dette er ikke fordi det er skattepliktig - men for at man skal se hvor personen har fått pengene sine fra, sier Lothe.

- Lurt om du har flere barn

Å lage en skriftlig avtale på at det er gitt en gave eller forskudd på arv, er imidlertid lurt.

- Det er lurt å gjøre det litt mer tydelig, ikke nødvendigvis av skattemessige årsaker, men særlig dersom det er snakk om flere barn i familien. Da er det lurt at det klart fremgår hva man har gitt til hvem – og om dette skal gå til avkortning senere, sier Lothe.

Han anbefaler at det skrives et gavebrev der det framgår hva som er gitt og om dette skal gå til avkorting i seinere arv.

I et gavebrev kan det også bestemmes at gaven skal være mottakers særeie.

- Det er lurt å gjøre noe mer enn bare å sette over 200.000 på en konto - men det kan du selvsagt gjøre dersom du ikke mener det er skal være særeie eller der ikke er flere barn involvert, slik at det normalt ikke har noen betydning om gaven skal gå til avkortning i senere arv. Hvis gaven skal gå til avkortning mot senere arv eller være mottakers særeie må det fremgå av gavebrevet, slik at det er tydelig at dette er en betingelse for gaven som mottaker godtar.

Det er ikke noe spesifikt krav til det formelle innholdet i et slik gavebrev, men Lothe anbefaler at det er lurt at mottaker og giver skriver under og at de begge oppbevarer et eksemplar hver.

Lån? - Skriv en avtale!

Både Lothe og Olsen anbefaler at det skrives en låneavtale dersom pengehjelpen er ment som et lån.

- Der må man selvsagt vurdere hvor langt man skal gå, men normalt vil man ha en avtalt rente og en nedbetalingsplan. Dersom det ikke er en nedbetalingsplan, vil jo betalingsplikten foreligge ved krav - altså når långiver krever det, sier Lothe.

Olsen sier flere kan oppleve at det er vanskelig å be om renter på lånet eller å lage en nedbetalingsplan.

- Det kan oppleves vanskelig fordi man jo tross alt er i familie, og føler på at dette da ikke bør være nødvendig. Men: Det er svært viktig å lage gode avtaler ved utlån av penger, presiserer hun, og fortsetter:

- Spørsmål man bør stille seg er; skal lånet nedbetales som et engangsbeløp, eller skal nedbetalingen skje over flere terminer.

Lothe sier videre at det nok ikke er så vanlig å sikre seg pant ved slike lån fra foreldre til barn

- Men det er alltid lurt å ha avtalen skriftlig - da har man også noe å vise til dersom skattemyndighetene spør. Eller der det er flere barn, bør man absolutt ha en skriftlig avtale.

Det er ingen formelle krav til hva avtalen må inneholde. Lothe sier den kan være veldig enkel, men si noe om hva som er lånt til hvem, om det er snakk om renter og betalingsplan - eller hvordan det skal nedbetales.

Skal lån føres i skattemeldingen?

Private lån skal føres i skattemeldingen.

Dersom det er avtalt renter på lånet så skal dette inntektsføres for lånegiver og fradragsføres for lånetaker.

Lothe påpeker imidlertid at det ikke skattemessig er noe krav om renter på slike lån, og at det nok ofte ikke avtales renter på denne typen private lån. Han poengterer også at dersom lånetaker er student med lav inntekt, så vil han eller hun ofte ikke ha bruk for rentefradraget - fordi inntekten er så lav at det ikke vil spille noen rolle for barnet.

Det samme gjelder i situasjoner der foreldre kan låne penger i banken for å låne videre til barna:

- Dersom man låner i banken og låner dette rentefritt videre til barna, vil foreldrene sitte igjen med få rentefradraget. Dersom man i stedet låner pengene videre på samme vilkår som en selv har lånt til i banken, vil foreldrene gå i null – de inntektsfører rentene fra barna og fradragsfører rentene til banken. Barna sitter da igjen med rentefradraget, sier Lothe - men poengterer at også her vil ofte barnets kanskje begrensede inntekt gjøre at rentefradraget blir dårlig utnyttet.

Olsen påpeker at det å låne penger til barna eller å kausjonere, er et stort ansvar:

- Når man låner bort penger, eller kausjonerer for barn, er det viktig å tenke på at dette er et ansvar de kan bli stående med i lang tid. Ansvaret kan bli stående til barna har god nok økonomi til å tilbakebetale pengene, eller fram til barna har mulighet til å bære lånet alene i banken. Det er et stort ansvar.

Lån, arv eller gave? Dette må du passe på

Her er forbrukerøkonomens og skatteekspertenes råd til hva du må passe på, om du velger å låne ut pengene, gi dem som en gave - eller som forskudd på arv:

Lån:

 • Bli enige om vilkår – eventuelle renter og nedbetalingstid. Når skal lånet tilbakebetales? Hvordan skal det tilbakebetales?
 • Skriv en låneavtale. Her bør vilkårene framkomme. Eksempelvis: Beløp, nedbetalingsplan og rente. Hva avtalen inneholder avgjør man selv, men det er viktig å skrive ned det dere blir enige om i en avtale.
 • Det er lett og lurt å inngå avtaler når sola skinner. Plutselig kommer det en regntung dag, og da er skriftlige dokumenter viktig å ha på plass.
 • Du skal føre lånet i skattemeldingen - långiver som en fordring og låntaker som gjeld. Långiver får skatt på renteinntektene og låntaker får skattefradrag for eventuelle betalte renter. Dersom det ikke foreligger noen renter på det private lånet, skal uansett lånebeløpet påføres i skattemeldingen.
 • Dette må gjøres manuelt. Det gjelder begge parter: Lånebeløpet samt eventuelle renter.

Gave:

 • Dersom du skal gi penger i form av gave til familiemedlemmer står du fritt til å gjøre dette - uten at det er skattepliktig verken for den som gir eller den som mottar gaven.
 • Dersom det skal være regnet som forskudd på arv og tas med i seinere arveoppgjør, bør det lages en skriftlig avtale.
 • Dersom gaven gis bort der og da og ikke skal ses i sammenheng med et eventuelt arveoppgjør seinere, er det lurt at også dette skrives i en avtale.
 • Avtalen kan gjøres både med overfor mottaker og eventuelle andre arvinger.

Arv:

 • Forskudd på arv skal ses i sammenheng med seinere arveoppgjør, og hvis dette skal avkortes ved arveoppgjøret må dette presiseres ovenfor mottaker. Dette bør gjøres skriftlig.
 • Det er ikke skatteplikt på arv per i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.