Kan Nav, sjefen eller forsikrings­selskapet sjekke din private informasjon?

Vi har mange regler om taushetsplikt og personvern, men er det greit at helsepersonell, forsikringsselskaper, Nav eller arbeidsgiveren din benytter seg av sin tilgang til å kikke oss i kortene?

ULOVLIG? Å søke etter personlige og private opplysninger som ansatt med tilgang til systemene, vil i mange tilfeller være i strid med en rekke lover og regler, og det kan i verste fall medføre straffansvar, erstatningsansvar og oppsigelse. Foto: NTB
ULOVLIG? Å søke etter personlige og private opplysninger som ansatt med tilgang til systemene, vil i mange tilfeller være i strid med en rekke lover og regler, og det kan i verste fall medføre straffansvar, erstatningsansvar og oppsigelse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ansatte i en rekke etater og finansinstitusjoner, og din egen arbeidsgiver, har tilgang til utdypende informasjon om alt fra våre økonomiske forhold til helseopplysninger. Men hvilken rett har de til å gå inn og lese informasjonen om oss - og hva kan skje dersom de bryter reglene ved å sniktitte på våre private opplysninger?

Se hvilke regler som gjelder, og hvilke grenser personvernet setter for å snoke i andres private informasjon.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.