Er egg sunt eller ikke

Er egget helt frikjent?

Harmløst fram til 60-tallet, farlig på 80-tallet, frikjent på slutten av 90-tallet, helt til det plutselig ble skummelt å spise egg hver dag igjen. Hva er eggets helsestatus nå? Ernæringsprofessor Birger Svihus svarer.

PÅVIRKER KOLESTEROLET? Egg og påske hører sammen, men man bør helst ikke spise for mange av dem, eller hvordan var det igjen? Foto: NTB
PÅVIRKER KOLESTEROLET? Egg og påske hører sammen, men man bør helst ikke spise for mange av dem, eller hvordan var det igjen? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egg har mildt sagt hatt et vekslende rykte på seg de siste tiårene. I generasjoner gaflet vi i oss egg uten å ofre en tanke på at det kunne være skadelig for helsa. Uskylden varte helt til forskere fikk ideen om at det kunne være en sammenheng mellom egg og hjerte- og karsykdom, og media hang seg på med krigstyper.

På 80-tallet satte vi både egget og kaffen i halsen da sannheten, som det ble påstått å være, ble presentert for oss: En taus seriemorder lusket rundt i de tusen hjem, nærmere bestemt i de tusen kjøleskap. I årevis hadde dette flintskallede lille monsteret drept millioner av mennesker. Skrekk og gru. Eggprodusentene gikk en dyster tid i møte.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.