Høreapparat, behandling, hjelpemidler og trening

Dette kan hjelpe mot tinnitus

Ubehandlet hørselstap kan bidra til å opprettholde tinnitus-plager. Her er hjelpemidlene og behandlingen som kan gjøre tinnitusen bedre.

ØRESUS? Da kan det hjelpe å bruke annen lyd rundt deg for å minske kontrasten mellom miljølyd og tinnitus. Så det å høre på radio eller en lydgenerator som har bølgelyder eller andre behagelige lyder, kan hjelpe. Foto: Shutterstock/NTB
ØRESUS? Da kan det hjelpe å bruke annen lyd rundt deg for å minske kontrasten mellom miljølyd og tinnitus. Så det å høre på radio eller en lydgenerator som har bølgelyder eller andre behagelige lyder, kan hjelpe. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange har fått høre av legene eller andre i helsesystemet at de bare må leve med det, og det er mange katastrofehistorier om tinnitus som bidrar til å gjøre folk redde, sier audiopedagog Martin Wold, som jobber med mestringskurs for tinnitus ved rehabiliteringssenteret til Hørselshemmedes Landsforbund, HLF Briskeby.

Han forteller at det er mange muligheter til å få hjelp, både i form av fysiske hjelpemidler og behandling. Og det er viktig at man får hjelp:

- Man kan oppleve en betydelig bedring i tinnitusen dersom man får hjelp og behandling. Men det er også slik at man kan oppleve en forverring dersom man ikke får den hjelpen, uttaler Henrik Peersen, generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

Hjelpemidler

Hørselstap kan være årsaken til at tinnitus oppstår. Derfor er det viktig å få hjelp for hørselstapet: Ifølge ekspertene kan det bidra til å opprettholde tinnitus-plager dersom du går du med et ubehandlet hørselstap over tid.

En spesialist vil kunne hjelpe deg med fysiske hjelpemidler:

1: Høreapparat:

Dersom man opplever tinnitus i kombinasjon med hørselstap, kan et veltilpasset høreapparat som forsterker omgivelseslyder, gjøre at tinnitus oppleves svakere, ifølge St. Olavs Hospital i Trondheim.

Man kan også få kombinert høreapparat og lydgenerator, et såkalt «kombiapparat», med mulighet for å veksle mellom flere programmer etter behov.

For eksempel kan ett program være innstilt som et vanlig høreapparat, ett program som lydgenerator og ett program hvor høreapparat og lydgenerator kombineres.

Et kombiapparat ser ut som et vanlig høreapparat.

2: Lydgenerator/tinnitusmaskerer:

Vi må hoppe litt tilbake til det vi nevner ovenfor: Lydgenerator - også kalt tinnitusmaskerer. Dette kan man få både som «høreapparat» rett på øret eller som en enhet du plasserer i rommet du oppholder deg i.

En lydgenerator gir en jevn suselyd, og skal sørge for en stabil lyd på øret hele dagen uavhengig av lydmiljøet du oppholder deg i.

Lydgeneratoren kan stilles inn på å spille av for eksempel lyden av bølgeskvulp eller vindsus. Den kan være til god hjelp når du skal sove.

3: Hodepute:

Du kan få hodeputer med lyd i seg, som kan programmeres til å maskere tinnituslyden din. Dette kan hjelpe de som er rammet av tinnitus til å flytte fokus fra tinnituslyden slik at de lettere sovner.

Du kan få støtte til høreapparat og tinnitusmaskerer fra Nav (les mer om hva som kreves her, på Nav.no).

Her får du hjelp

Nye undersøkelser viser at en av fem opplever plager med tinnitus.

Første steg for å få hjelp med plagene er en time hos fastlegen - som må henvise deg videre til en undersøkelse hos en Øre-, nese-, halsspesialist. Der vil du bli undersøkt og utredet for å avklare om plagen har en medisinsk årsak som for eksempel en plugg med ørevoks eller en skade på hørselsnerven.

Dersom legen finner at plagen skyldes tinnitus og/eller hørselstap, vil du bli henvist videre til utredning for et eventuelt høreapparat eller en lydgenerator.

Du kan også bli henvist til behandling hos en audiopedagog som Wold for rådgivning og opplæring i teknikker som kan redusere tinnitusplagene.

Både sykehus og private aktører tilbyr rehabilitering og kurs for tinnituspasienter.

Merk at Helfo per i dag ikke gir støtte til behandling hos privatpraktiserende audiopedagog.

Stress kan påvirke tinnitus

Audiopedagog Martin Wold forteller at de ved HLFs avdeling Briskeby har fokus på å gi personer med plagsom tinnitus kunnskap og verktøy til selv å kunne redusere og mestre sine tinnitusplager.

- Dette handler mye om kunnskap om tinnitus, hvordan de som opplever tinnitus forholder seg til tinnituslyden og hva man kan gjøre for å redusere stress, forteller Wold.

Stress er nemlig noe av det som kan påvirke tinnitus.

- Man vet at det er en sammenheng mellom stress og tinnitus: Ikke at stress gir tinnitus - men at det opprettholder plagen veldig, forteller Wold.

Generelt bør de som er plaget av tinnitus redusere alt som gir økt negativt stress i nervesystemet - fordi øresus er et nevrologisk fenomen og en generell økt stressaktivitet i nervesystemet vil kunne bidra til at plagene ved tinnitus oppleves verre.

- At man er sliten, stressa eller sover dårlig er ting som gir økt stressaktivitet i nervesystemet og som kan gjøre plagene verre - mens problemene vil avta dersom man har en roligere tilstand i kroppen, forklarer Wold.

For å minske plagene er det viktig å:

  • Ha fokus på god søvn
  • Kartlegge hva som bidrar til negativt stress i hverdagen, og dempe det. Dette kan være alt fra fritid til jobb og relasjoner
  • Vær åpen overfor de rundt deg, og si fra hvilke behov du har når det gjelder plagene dine

Behandlingen som virker

- Den vanligste behandlingen i dag som har dokumentert effekt, er kognitiv terapi - som er mest brukt - og det man kaller TRT (Tinnitus Retraining Therapy), forteller Wold.

Ved HLF Briskeby benytter de en kombinasjon av disse to behandlingsmetodene.

  • Det handler i stor grad om å øke kunnskapen om hvorfor tinnituslyden er der og å ufarliggjøre den.
  • Det handler om å lære seg hvordan man kan redusere stress, hvordan man kan forholde seg til tinnituslyden og hvilke teknikker man kan bruke for å styre fokuset bort fra tinnituslyden.
  • Det handler mye om selvmestring, og det krever det en god del egeninnsats for at man skal lykkes og få effekt av treningen.

Wold forklarer at målet er å få hjernen til å ikke reagere med å gå i alarmberedskap over lyden - men å lære hjernen å vurdere den mer nøytralt. Da vil ikke tinnituslyden oppleves så plagsom og den vil ikke ta så mye fokus.

Dette kan hjelpe:

1: Lydbehandling:

- Lydbehandling - eller «lydberikelse» - er også noe som kan hjelpe. Det handler om å bruke lyd rundt deg for å minske kontrasten mellom miljølyd og tinnituslyd. Det å høre på radio eller en lydgenerator som har bølgelyder eller andre behagelige lyder, kan hjelpe, sier Wold.

2: Avspenningsøvelser:

Wold forteller videre at avspenningsøvelser er viktig.

- Her jobber vi med en avspenningsteknikk der du spenner musklene for så å slippe dem. Det gjør at spenningsmønsteret som fester seg i kroppen i forbindelse med den økte aktiviteten i nervesystemet, slipper taket.

Mindre spenninger og mindre stress for nervesystemet, gjør plagene mindre.

3: Fokustrening

- Fokustrening er noe mange bruker. Fokuset blir hele tiden låst på tinnitusen, at man skal sjekke den - og en stor del av oppmerksomheten blir da viet til lyden - som skaper konsentrasjonsvansker og går ut over hukommelsen, forteller Wold.

I fokustrening jobber man med å flytte fokuset bort fra lyden.

Viktig med oppfølging

Én ting er å få utdelt et hjelpemiddel - men en annen ting er å lære seg å bruke det på en best mulig måte. Dette krever opplæring og oppfølging.

- Mange har fått noe i hånda men gidder ikke bruke det fordi det ikke fungerer optimalt. God hørselsomsorg er ikke bare å få et hjelpemiddel i hånda - det krever opplæring og oppfølging, understreker Peersen.

Han poengterer at hørselen ikke er statisk og at behovet kan endre seg i løpet av noen år. Dette krever at du følges opp både for justering av utstyr og/eller bytte dersom det ikke fungerer optimalt.

Nav krever at det må ha gått minst seks år mellom utskifting av høreapparat eller tinnitusmaskerer - eller kortere tid dersom det for eksempel er kommet et nytt apparat på markedet som vil gjøre at du kan få vesentlig bedre hørsel (les mer om støtteordningen hos Nav.no).

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.