Bør du styre unna søtstoffer? Dette sier ny forsknings­gjennomgang

Ved å gå gjennom relevant forskning har Livsmedelsverket forsøkt å finne ut hvordan inntak av søtstoffer påvirker blant annet tarmfloraen og metthetsfølelsen. Her er svenskenes dom.

LETTBRUS: Mange velger lettbrus tilsatt søtstoffer fremfor sukkerholdig brus. Nå har svenske matmyndigheter sammenstilt forskning på hvordan søtstoffene kan påvirke helsa. Foto: NTB
LETTBRUS: Mange velger lettbrus tilsatt søtstoffer fremfor sukkerholdig brus. Nå har svenske matmyndigheter sammenstilt forskning på hvordan søtstoffene kan påvirke helsa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er inntak av kunstige søtstoffer som aspartam, sakkarin og sukralose helt uproblematisk, eller kan det å bytte ut sukker med kunstige søtningsmidler gi uønskede konsekvenser? Dette er problemstillinger som dukker opp jevnlig – og nok en gang prøver noen å gi et godt svar på dette:

Nå har det svenske Livsmedelsverket, som tilsvarer det norske Mattilsynet, gått gjennom det som finnes av relevant forskning på søtstoffer for å få fram hva studiene faktisk sier om søtstoffers påvirkning på tarmflora, metthetsfølelse, søtsug og totale energiinntak.

Artikkelen krever Vi pluss abonnement

Nyttig og inspirerende nettavis for 50 +

Vi.no er nettavisen for deg som liker å lese gode saker rundt temaene helse, forbruker, økonomi, familieliv og teknologi.

Intropris

måned
1,- / 1 måned

Populær

kvartal
83,- / pr måned
år
799,- / pr år

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.