Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I 2020 ble et eget inntektssystemutvalg oppnevnt av regjeringen Solberg for å gå gjennom de ulike delene av inntektssystemet for kommunene. De la frem sine vurderinger i august, der de blant annet anbefaler en økning i promillen kommunene kan benytte for å beregne eiendomsskatt.
Utredningen til inntektssystemutvalget hadde høringsfrist forrige uke, og blant annet Huseierne har sendt inn sitt høringssvar - der de reagerer på nettopp det at de foreslår at det skal bli dyrere å eie egen bolig gjennom økt eiendomsskatt.

- Gode grunner for å gjeninnføre en skatt på arv

Fire avgjørende punkter for eller imot uskiftet bo
Vi PlussForeslår økt skattesats på eiendomsskatt
Huseierne viser i sitt høeringssvar til at inntektssystemutvalget foreslår å gjøre det dyrere å eie eget hjem ved økt eiendomsskatt på bolig, ettersom de anbefaler å øke den maksimale skattesatsen for kommunal eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig fra 4 til 7 promille og uten en nasjonal reduksjonsfaktor på eiendomsverdien.
I sin rapport skriver utvalget at det i 2021 var 321 av 356 kommuner som skrev ut eiendomsskatt, og at satsen for boliger og fritidsboliger kan ligge på mellom 1 og 4 promille.
«Kommunenes muligheter til å øke sin finansiering gjennom eiendomsskatten har de senere årene blitt begrenset gjennom endringer i eiendomsskatteloven, hvor den maksimale skattesatsen for bolig og fritidsbolig har blitt redusert. Dette er etter utvalgets vurdering en uheldig innsnevring av kommunenes beskatningsfrihet. Etter utvalgets vurdering bør den kommunale handlefriheten til å sette skattesats for bolig og fritidsbolig føres tilbake til samme nivå som i 2019, hvor alle satsene fulgte de generelle reglene i eiendomsskatteloven på mellom 2 og 7 promille, og uten en nasjonalt bestemt reduksjonsfaktor på eiendomsverdien», skriver utvalget.

Boligen kan ikke selges «som den er»: Dette betyr nye regler for boligsalget
Vi Pluss
Foreslår høyere skatt på pensjon

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi PlussVil være brudd på Hurdalserklæringen
I høringssvaret til Huseierne påpeker de at forslaget vil gjøre det dyrere for mange husholdninger å eie sitt eget hjem.
De viser også til at en slik endring som Inntektssystemutvalget foreslår vil være et brudd med Hurdalserklæringen hvor regjeringen skriver: «Videreføre maksimumssatsen for bolig, fritidseiendom og næringseiendom i eiendomsskatten på dagens nivå.»
- Huseierne reagerer på at Inntektssystemutvalget foreslår å øke den økonomiske belastningen på norske husholdningers allerede hardt pressende privatøkonomi. Vi mener kostnadsnivået for mange norske boligeiere blir for høyt hvis maksimal skattesatsen for kommunal eiendomsskatt øker til 7 promille og uten en nasjonal reduksjonsfaktor, skriver Huseierne.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Frykter betaling av sykehjemsopphold skal ødelegge for arven
Forventer høye bokostnader
Huseierne viser videre til at bokostnadene for vanlige husholdninger generelt har steget drastisk, og at de kommer til å fortsette å stige i 2023, blant annet på grunn av vedlikeholdsetterslepet på vann og avløp. Tidligere i år varslet Huseierne at mange husholdninger vil få gebyrsjokk på grunn av økte kommunale avgifter i 2023 en rekke av kommunene.
- Det siste norske husholdninger trenger nå er en dobling av eiendomsskatten på vanlige folks hjem, skriver Huseierne, og påpeker også at eiendomsskatten på bolig er dårlig egnet til å utjevne forskjeller og rammer vanlige folk og familier, og særlig dem med lav inntekt.
«Huseierne ber om at forslaget om forslaget om å øke maksimal eiendomsskattesats på bolig fra 4 til 7 promille legges bort i tråd med plattformen regjeringen styrer på» skriver de i høringssvaret.
Her kan du lese høringssvaret til din kommune, eller til andre organisasjoner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.