Nav og AAP

Vil endre Nav-stønad

Regjeringen foreslår å endre på flere av reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP).

NAV-STØTTE: Regjeringen vil endre flere regler knyttet til AAP - og vil at endringene skal virke fra 1. juli 2022. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav
NAV-STØTTE: Regjeringen vil endre flere regler knyttet til AAP - og vil at endringene skal virke fra 1. juli 2022. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen foreslår å fjerne karensperioden i AAP-regelverket. Dette skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en pressemelding.

Hva betyr egentlig dette?

For å ta det første først:

AAP er ordningen med arbeidsavklaringspenger fra Nav. Den skal sikre deg inntekt i perioder du, på grunn av sykdom eller skade, har behov for hjelp fra Nav. Du kan kombinere jobb med AAP - men da med redusert AAP og med en maksgrense for hvor mye du kan jobbe.

Som hovedregel kan du få AAP i inntil tre år - men dette kan forlegnes med to år etter søknad.

Men: Hvis du har mottatt AAP ut maksimal periode, må du, slik det er i dag, vente i 52 uker før du kan få en ny periode med AAP. Denne «pausen» kalles «karens» - og selv om Nav skriver at det kan være unntak ved alvorlig sykdom eller skade, påpeker de:

«Dette vurderes strengt», skriver Nav på sine nettsider.

Det er altså denne pausen - den såkalte «karensperioden» som regjeringen ved arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik nå ønsker å endre.

Foreslår flere endringer for AAP

En ting er at de foreslår å fjerne karensperioden i AAP-regelverket, men de foreslår også flere endringer for AAP-ordningen:

  • De foreslår de å endre unntaksreglene for å kunne få forlengelse av stønadsperioden utover den ordinære stønadsperioden på tre år.
  • Det foreslås en overgangsordning for å sikre at mottakere av AAP som har en stønadsperiode som løper ut 30. juni 2022 ikke blir stående uten ytelse inntil videre rett til AAP har blitt vurdert.
  • De foreslår å gjennomføre en evaluering av AAP-ordningen for å framskaffe mer kunnskap om hvordan ordningen fungerer.

– Dette er viktige grep for å unngå at personer på AAP faller ut av ordningen før de er ferdig avklart. Flere skal få avklart sin situasjon og hjelpes tilbake i jobb, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en pressemelding.

Forslaget skal sendes på høring med mål om at endringene skal tre i kraft 1. juli 2022.

Tajik varsler at det kan bli aktuelt å komme tilbake til flere endringer i AAP-regelverket på et seinere tidspunkt.

- AAP-reglene er for strenge

– Regelendringene som ble iverksatt i 2018 har vært for strenge, uttaler Tajik.

De ønsker en ordning som hjelper flest mulig tilbake i jobb og hevder at de vil tilrettelegge for tett oppfølging av den enkelte.

- Mange har opplevd å være i en svært vanskelig livssituasjon samtidig som de har blitt kastet ut av en ordning de håpet skulle gi svar på veien videre i livet. Derfor er også Hurdalsplattformen tydelig på at regjeringen vil sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart, sier hun videre.

Det understrekes at AAP-mottakere er en uensartet gruppe med varierende utfordringer og behov.

– Noen trenger mer tid til å bli avklart, og det er få eller ingen indikasjoner på at folk har blitt friske av å bli kastet ut i et års usikkerhet, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.