Forskuddsskatt

- Viktig at du betaler innen fristen

Har du fått faktura med krav om forskuddsskatt, lønner det seg å betale innen forfall 15. mars.

SKATT: 108 000 privatpersoner betaler forskuddsskatt i 2023, ifølge Skatteetaten. Foto: NTB
SKATT: 108 000 privatpersoner betaler forskuddsskatt i 2023, ifølge Skatteetaten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Torsdag kunne Skatteetaten via sin Facebook-konto Skatten min, informere om at det er sendt ut fakturaer for betaling av forskuddsskatt 15. februar, som gjelder de med høy formue eller inntekter det ikke trekkes skatt av.

Skatteetaten opplyser overfor Vi.no at det sendes ut slike fakturaer fire ganger i året. Betaler man ikke fakturabeløpet innen forfall, vil man måtte betale beløpet for hele året i en betaling.

Hvem må betale forskuddsskatt?

Men hvem er det egentlig som får tilsendt disse fakturaene på forskuddskatt? Divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten forklarer til Vi.nos lesere:

- Normalt blir du trukket skatt i løpende inntekter som lønn og pensjon, basert på opplysninger i skattekortet. Hvis du har skattepliktig inntekt eller formue du ikke blir trukket skatt av, skal du som regel betale forskuddsskatt. Det kan gjelde privatpersoner som har høy formue eller inntekter det ikke trekkes skatt fra, for eksempel renteinntekter, utleieinntekter, aksjeutbytte eller gevinst på aksjer du har solgt, sier hun til Vi.no.

Mottakerne av fakturaene fra Skatteetaten som gjelder denne forskuddsskatten, får vanligvis faktura fire ganger i året som forfaller 15. mars, 15. juni, 15. september og 15. desember, ifølge Gjengedal.

- Første forfall er 15. mars. Det er viktig at du betaler forskuddsskatten innen fristen. Når en termin ikke er betalt innen fristen, så må forskuddsskatten for hele året betales, forklarer hun.

108 000 nordmenn må betale forskuddsskatt

Marta Johanne Gjengedal sier til Vi.no at det for 2023 er skrevet ut forskuddsskatt for 108 000 privatpersoner.

Hun legger til at de ikke har opplysninger om gjennomsnittlige beløp for privatpersoner som betaler forskuddsskatt.

Kontrollér grunnlaget for skattekortet

- Det er viktig å kontrollere grunnlaget for beregning av skattekortet. Har du fått forskuddsskatt må du spesielt kontrollere at stipulerte renteinntekter og formuesverdier er slik du forventer de vil være for 2023, og rette opp eventuelle feil. Du finner nærmere informasjon om dette på våre nettsider under temaet forskuddsskatt. Der kan du også endre forskuddsskatten din, sier Gjengedal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.