Vanskelig økonomi

- Vi trenger å se et Nav på sitt aller beste

Frelsesarmeen og andre organisasjoner som deler ut mat til vanskeligstilte, melder om at flere og flere sliter. Frelsesarmeen mener vi må hente ut det beste av velferdsstaten for å hjelpe de som sliter med økonomien.

DELER UT MAT: Både Frelsesarmeen og andre organisasjoner som deler ut mat, forteller om en økning i hvor mange som sliter. Foto: Frelsesarmeen
DELER UT MAT: Både Frelsesarmeen og andre organisasjoner som deler ut mat, forteller om en økning i hvor mange som sliter. Foto: Frelsesarmeen Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Flere sliter med økonomien, og SIFOs rapport som kom i juni i år viser at nesten to av ti husholdninger har utfordringer med økonomien.

Frelsesarmeen er en av organisasjonene som deler ut mat til de med vanskelige kår, og sammen med andre organisasjoner som også bistår med matutdelinger her til lands melder de om økende pågang.

Dette bekrefter assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Vestby Herikstad, overfor Vi.no.

- Vi har delt ut mat tidligere også, men nå med den nye dyrtiden er det kommet nye til. Og de som har slitt før har fått det verre. Det er blitt et større alvor, sier Herikstad til Vi.no.

- Vi trenger et Nav på sitt beste

Herikstad viser til Fafos rapport som kom tidligere i år, som viser at det er mange av de som bor alene som sliter med å få endene til å møtes. Mange av de som kommer på Frelsesarmeens matutleveringer går på sosialhjelp, eller er uføre og minstepensjonister.

Herikstad påpeker at det er i tider som de vi er inne i nå, at vi trenger en velferdsstat som fungerer.

- Vi trenger å se et Nav som er på sitt aller beste, og at folk faktisk oppsøker Nav når de har utfordringer, påpeker Herikstad.

Frelsesarmeen peker på at med vanskelig økonomi for mange som innebærer en alvorlighetsgrad som gjør at folk ikke har nok til mat på bordet og til å betale regninger, krever at vi sikrer at Nav fungerer best mulig, også med tanke på satsene på utbetalingene.

- Ytelsene må følge utviklingen på kostnader på for eksempel mat, leiepriser og renter i samfunnet, understreker hun.

Mange i risikosonen

Frelsesarmeen sier videre at den kommende valgkampen gjør at det dukker opp mange forslag til hvordan man skal bedre situasjonen for de som sliter. Samtidig påpeker hun at det er mange flere som er i risikosonen for å miste grepet om egen økonomi.

- De som allerede balanserer hårfint på grensa tåler ikke høyere priser. Vi må få bukt med ustabiliteten, men også sikre mer her og nå for de som har det vanskeligst - og ikke bare se på langsiktige løsninger. Det krever at vi har to tanker i hodet på en gang, noe som vil gagne oss alle på sikt, påpeker Herikstad.

Ny veileder for sosialhjelp

I desember 2022 fikk Nav i oppdrag av departementet å utarbeide en egen veileder til kommunene om økonomisk sosialhjelp med utgangspunkt i dagens situasjon med økte levekostnader. I innledningen til veilederen, skriver Nav at dagens situasjon med økte levekostnader har ført til at flere sliter økonomisk og kan være i behov av hjelp fra Nav-kontoret, og at de som trenger hjelp kan være personer som har økonomisk stønad som hovedinntektskilde, og personer som har arbeidsinntekt eller statlige eller kommunale ytelser som ikke lenger strekker til.

De veiledende satsene for sosialhjelp ble justert opp fra 1. juli i år, ifølge regjeringen.no. Dessuten skal det fra 1. september 2022 ikke tas hensyn til barnetrygd ved vurdering av søknad om stønad til barnefamilier.

Her er de nye satsene (Tidligere satser i parentes):

  • Enslige: 7 550 kroner (kr 6 850)
  • Ektepar/samboere: 12 600 kroner (kr 11 450)
  • Person i bofellesskap: 6 350 kroner (kr 5 750)
  • Barn 0-5 år: 3 700 kroner (kr 3 350)
  • Barn 6-10 år: 3 800 kroner (kr 3 450)
  • Barn 11-17 år: 4 950 kroner (kr 4 500)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.