Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Strømforbruket gikk kraftig ned i høst, viser en fersk pressemelding fra NVE.
I september og oktober har husholdningene i sørlige Norge redusert strømforbruket med hele 17 prosent i september og 14 prosent i oktober sammenliknet med i fjor. Tallene er korrigert for temperaturvariasjoner.
- Det er tydelig at mange nå sparer strøm, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, og viser tall at kraftforbruket for hele landet så langt i år er redusert med 6,1 TWh fra i fjor. 6,1 gigawattimer tilsvarer 6,1 millioner kilowattimer.
I Midt-Norge og i Nord-Norge var reduksjonen i strømforbruket for husholdningene i september og oktober på 3,3 prosent og 1,9 prosent sammenliknet med i fjor og korrigert for temperaturvariasjoner. Også i industrien og i tjenesteytende sektor har strømforbruket gått ned.
NVE sier det er viktig at vi fortsetter å spare strøm, og oppfordrer til at alle bidrar.

- Sjekk om du har rett til ekstra strømstøtte!

- Bør gi kontantoverføring til alle
Viktig med fortsatt strømsparing
NVE skriver at selv om kraftsituasjonen har blitt betydelig styrket de siste ukene, er det fortsatt viktig med alle små og store tiltak som gjør at vi sparer strøm. Det bidrar til å styrke forsyningssikkerheten ytterligere for den kommende vinteren.
- De viktigste tiltakene du og jeg kan gjøre er knyttet til oppvarming av rom og vann. Men også summen av mange små grep, som å huske å slå av lys, vil bidra til å senke forbruket og strømregninga, sier Lund.
- Samtidig så ønsker vi ikke at strømsparingen skal gå på helsa løs. Våre råd dreier seg om smart bruk av strøm og spare der det kan skje uten at det får ubehagelige konsekvenser, påpeker han.
Og kanskje spesielt eldre bør være forsiktige med å skru varmen for lavt nå som vintertemperaturene har slått inn:
Eldre eller andre personer med risiko for hjertesykdom bør holde temperaturen høy i enkelte rom, skriver forskning.no.
Minst 24 grader på ett rom
Både Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning på Område for klima og miljø i Folkehelseinstituttet og professor ved Universitetet i Oslo og James Mercer, professor emeritus ved Norges arktiske universitet UiT mener det kan gå på helsa løs å ha det for kaldt inne, ikke minst for de eldre.
– De fleste yngre, friske mennesker vil tåle lave innetemperaturer greit, sier Øvrevik til forskning.no.
Når det gjelder eldre, er saken en annen. Her er det greit å være obs på at for lav innetemperatur kan være uheldig, særlig om den kommer under 18 grader. Eldre mennesker og personer med hjertekarsykdom bør derfor passe på å ikke ha det for kaldt inne.
– Man kan tenke seg at en del minstepensjonister vurderer å ha det kaldt for å spare strøm. Det er litt bekymringsfullt, sier han.
Blant Mercers råd til de eldre med tanke på innetemperatur, er blant annet at hvis du føler deg kald, så er det kaldt, uansett hva gradestokken viser. Da bør du kle på deg og skru opp varmen.
Professoren anbefaler dessuten å holde minst ett rom i huset – for eksempel stua – skikkelig varmt, gjerne 24 grader eller mer.

Nytt EU-krav ventes før jul: Vil bety millionregning til norske boligeiere

Her kan du få hjelp til strømregninga
Høye strømpriser rammer de med dårlig råd
De høye strømprisene rammer hardest hos de som har minst fra før og det kan særlig gå utover sårbare grupper, skriver NVE.
En rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som kom i september, viser at de med lave inntekter sliter mest med de økte strømutgiftene.
– De økte kraftprisene vi har opplevd siden høsten 2021 har ført til store økninger i utgifter til strøm for husholdningene i Sør-Norge. Det har vært særlig belastende for de med lav inntekt, sier SSB-forsker Hanne Marit Dalen.
I rapporten skriver SSB at de med lav inntekt har lite å gå på når det gjelder strømsparing:
«Vi ser også tegn til at de forbruksendringene som gjøres i lavinntektshusholdningene, og spesielt for husholdninger i blokk, medfører merkbare velferdsreduksjoner for disse husholdningene. Dette siden de allerede har et lavere forbruk og har færre muligheter for substitusjon til andre energibærere».
Rapporten viser også at strømstøtten er viktigst for de med lav inntekt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.