Historisk vekst:

Vi investerte mer under corona enn noengang

Nordmenn investerte mer i fond i 2020 enn tidligere år. Ifølge ekspertene er det andre forhold enn pandemien som bør påvirke om du investerer i fond eller ikke.

SVINGER: Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Med lang sparehorisont er det likevel ingen grunn til å frykte sparing i fond, ifølge ekspertene. Foto: Fredrik Hagen NTB
SVINGER: Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Med lang sparehorisont er det likevel ingen grunn til å frykte sparing i fond, ifølge ekspertene. Foto: Fredrik Hagen NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er historisk høye tall, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF) til Vi.no.

I slutten av 2020 meldte Verdipapirfondenes forening (VFF) at norske personkunder hadde netto investert i verdipapirfond for 5 milliarder kroner i november. 4,8 milliarder av disse ble satt i aksjefond og en halv milliard ble satt i kombinasjonsfond, mens 0,3 milliarder gikk netto ut av rentefond.

Ifølge Zakariassen har det vært tendens til høy investering i fond hele 2020, sett bort fra februar og mars måned da coronaviruset ble påvist i Norge. Frykt for pandemi påvirket ikke viljen til å investere i aksjer resten av 2020. Til tross for coronaviruset har nordmenn investert mer i fond i 2020 enn tidligere år. Ifølge Zakariassen har folk investert mer og det er flere som har investert.

Han mener både spareevne og viljen til å spare har økt grunnet coronasituasjonen. Blant annet bruker vi mindre penger på å reise. I tillegg er renten på bankinnskudd så vidt over null.

– Avkastningen i aksjefond vil over tid normalt sett være høyere enn renta du får i banken, men aksjemarkedet svinger mye underveis. Hvis du sparer i aksjefond, må du være villig til å utsette sparingen for denne risikoen. Det er nettopp ved å påta deg denne risikoen at du over tid kan forvente å oppnå høyere avkastning på sparepengene dine. Det gjelder uavhengig av tida vi er inne i nå, sier han.

Ifølge Zakariassen vet vi ikke hvordan det kommer til å gå neste år, men:

- Historisk sett har det vært pandemier og finanskriser, men til tross for disse voldsomme krisene, har langsiktig investering i aksjemarkedet vært lønnsomt. Det er jo nettopp derfor at vår felles formue, oljefondet, i hovedsak plasseres i aksjemarkedet. Det er ingen grunn til å være redd for å spare langsiktig i fond, sier han.

Tar ansvar for egen pensjon

Ifølge Zakariassen ventes også ytterligere vekst i fondsinvesteringer i år og framover grunnet økt pensjonssparing.

– Det er en underliggende trend at hver enkelt av oss må ta mer ansvar for egen pensjon. Sparemotivet for mange er å ha noe ekstra til en regnværsdag og ha noe tilgjengelig når de blir pensjonister, sier han.

Zakariassen påpeker at pensjonen vi får fra folketrygden kan betraktes som sikker.

– Derfor kan det være fornuftig å spare i aksjefond på toppen av det du får i pensjon fra folketrygden og fra pensjonsordningen hos din arbeidsgiver, sier han.

Investere arv?

Hvis du er over 50, er du kanskje i aldersgruppa som mottar arv. Ifølge Zakariassen kan godt voksne også ha tilgjengelige midler som kan investeres mer langsiktig.

Zakariassen påpeker at 50-åringer i snitt kanskje skal jobbe tjue år til før de blir pensjonister. Du må spare mer i fond som 50-åring enn som 40-åring for å oppnå samme formue som pensjonist, men det vil fortsatt være fornuftig å spare i fond. Det er ikke noe i veien for å spare i fond selv om du er 60–70 år heller, men du må fortsatt være bevisst på at sparehorisonten din må være minimum fem år, og helst lengre.

– Rart investeringsår

Ida Hundvebakke, grunnlegger av podkasten «Aksjekaffe med Ida» og konseptet Aksjekaffe - en møteplass hvor kvinner kan møtes for å snakke om investeringer, har opplevd 2020 som et annerledes investeringsår.

– Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Det er anbefalt å ha en horisont på minst fem år hvis du skal investere i fond. Dette er nettopp på grunn av ting som kan skje, som pandemier. I år har noen lært å ha litt is i magen, sier hun.

Hennes inntrykk er at interessen for aksjer er opprettholdt gjennom 2020, til tross for at aksjekaffe-møtene har foregått digitalt. Hun tror mange gjorde sine første investeringer i fjor.

Hun har sett betydningen av å ha en trygg økonomisk ramme.

– Det er viktig å ha penger på bufferkonto for å takle det som måtte komme. Det gjelder også når det ikke er krise. Pengene til neste års ferie bør du ikke sette i fond, sier hun.

2020 har ikke skremt henne fra å fortsette å investere i fond.

– Jeg har en lang investeringsplan og har ikke investert penger jeg trenger i morgen. Jeg har ikke tatt mer risiko enn jeg tåler å ta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.