Historisk vekst:

Vi investerte mer under corona enn noengang

Nordmenn investerte mer i fond i 2020 enn tidligere år. Ifølge ekspertene er det andre forhold enn pandemien som bør påvirke om du investerer i fond eller ikke.

SVINGER: Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Med lang sparehorisont er det likevel ingen grunn til å frykte sparing i fond, ifølge ekspertene. Foto: Fredrik Hagen NTB
SVINGER: Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Med lang sparehorisont er det likevel ingen grunn til å frykte sparing i fond, ifølge ekspertene. Foto: Fredrik Hagen NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er historisk høye tall, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening (VFF) til Vi.no.

I slutten av 2020 meldte Verdipapirfondenes forening (VFF) at norske personkunder hadde netto investert i verdipapirfond for 5 milliarder kroner i november. 4,8 milliarder av disse ble satt i aksjefond og en halv milliard ble satt i kombinasjonsfond, mens 0,3 milliarder gikk netto ut av rentefond.

Ifølge Zakariassen har det vært tendens til høy investering i fond hele 2020, sett bort fra februar og mars måned da coronaviruset ble påvist i Norge. Frykt for pandemi påvirket ikke viljen til å investere i aksjer resten av 2020. Til tross for coronaviruset har nordmenn investert mer i fond i 2020 enn tidligere år. Ifølge Zakariassen har folk investert mer og det er flere som har investert.

Han mener både spareevne og viljen til å spare har økt grunnet coronasituasjonen. Blant annet bruker vi mindre penger på å reise. I tillegg er renten på bankinnskudd så vidt over null.

– Avkastningen i aksjefond vil over tid normalt sett være høyere enn renta du får i banken, men aksjemarkedet svinger mye underveis. Hvis du sparer i aksjefond, må du være villig til å utsette sparingen for denne risikoen. Det er nettopp ved å påta deg denne risikoen at du over tid kan forvente å oppnå høyere avkastning på sparepengene dine. Det gjelder uavhengig av tida vi er inne i nå, sier han.

Ifølge Zakariassen vet vi ikke hvordan det kommer til å gå neste år, men:

- Historisk sett har det vært pandemier og finanskriser, men til tross for disse voldsomme krisene, har langsiktig investering i aksjemarkedet vært lønnsomt. Det er jo nettopp derfor at vår felles formue, oljefondet, i hovedsak plasseres i aksjemarkedet. Det er ingen grunn til å være redd for å spare langsiktig i fond, sier han.

Tar ansvar for egen pensjon

Ifølge Zakariassen ventes også ytterligere vekst i fondsinvesteringer i år og framover grunnet økt pensjonssparing.

– Det er en underliggende trend at hver enkelt av oss må ta mer ansvar for egen pensjon. Sparemotivet for mange er å ha noe ekstra til en regnværsdag og ha noe tilgjengelig når de blir pensjonister, sier han.

Zakariassen påpeker at pensjonen vi får fra folketrygden kan betraktes som sikker.

– Derfor kan det være fornuftig å spare i aksjefond på toppen av det du får i pensjon fra folketrygden og fra pensjonsordningen hos din arbeidsgiver, sier han.

Investere arv?

Hvis du er over 50, er du kanskje i aldersgruppa som mottar arv. Ifølge Zakariassen kan godt voksne også ha tilgjengelige midler som kan investeres mer langsiktig.

Zakariassen påpeker at 50-åringer i snitt kanskje skal jobbe tjue år til før de blir pensjonister. Du må spare mer i fond som 50-åring enn som 40-åring for å oppnå samme formue som pensjonist, men det vil fortsatt være fornuftig å spare i fond. Det er ikke noe i veien for å spare i fond selv om du er 60–70 år heller, men du må fortsatt være bevisst på at sparehorisonten din må være minimum fem år, og helst lengre.

– Rart investeringsår

Ida Hundvebakke, grunnlegger av podkasten «Aksjekaffe med Ida» og konseptet Aksjekaffe - en møteplass hvor kvinner kan møtes for å snakke om investeringer, har opplevd 2020 som et annerledes investeringsår.

– Mange som har penger i fond har sett at det har svingt i 2020. Det er anbefalt å ha en horisont på minst fem år hvis du skal investere i fond. Dette er nettopp på grunn av ting som kan skje, som pandemier. I år har noen lært å ha litt is i magen, sier hun.

Hennes inntrykk er at interessen for aksjer er opprettholdt gjennom 2020, til tross for at aksjekaffe-møtene har foregått digitalt. Hun tror mange gjorde sine første investeringer i fjor.

Hun har sett betydningen av å ha en trygg økonomisk ramme.

– Det er viktig å ha penger på bufferkonto for å takle det som måtte komme. Det gjelder også når det ikke er krise. Pengene til neste års ferie bør du ikke sette i fond, sier hun.

2020 har ikke skremt henne fra å fortsette å investere i fond.

– Jeg har en lang investeringsplan og har ikke investert penger jeg trenger i morgen. Jeg har ikke tatt mer risiko enn jeg tåler å ta.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer