Reiseforsikring:

Vet du egentlig hva reiseforsikringen din dekker?

Nærmer du deg 70 og er glad i å reise bør du ta en grundig gjennomgang av reiseforsikringen din.

REISEGLAD? Er du over 70 år og liker å reise bør du sette deg inn i vilkårene til forsikringsselskapet. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
REISEGLAD? Er du over 70 år og liker å reise bør du sette deg inn i vilkårene til forsikringsselskapet. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Reiseforsikring tilknyttet kredittkort gir dårlig dekning for eldre. Det kan derfor lønne seg å bytte til helårsforsikring, men også helårsforsikringer har en aldersgrense.

Ifølge Forsikringer.no har de fleste reiseforsikringer en øvre aldersgrense som ofte er 70 eller 75 år. Erstatningsbeløpene reduseres kraftig hos noen forsikringsselskaper, hos andre blir forsikringen ugyldig.

Mister ulykkesdekning

- Når man passerer 80 år kuttes ulykkesdekningen, men prisen er den samme, bekrefter Bjarne Rysstad, kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige til Vi.no.

Ulykkesdekning gir erstatning ved varig medisinsk invaliditet og dødsfall. Selv om du mister ulykkesdekningen betaler du samme sum for forsikringen du har.

- Eldre mennesker er ikke nødvendigvis oftere syke, men hvis de blir syke er omfanget større. Kostnadene blir da større, sier Rysstad.

Risikoen for å skades i en ulykke øker med høyere alder, noe som betyr at prisen ville blitt svært høy.

- Kan man kjøpe en egen ulykkesdekning?

- Nei, det kan man dessverre ikke. Aldersgrense for å kjøpe en egen ulykkesdekning er 75 år hos oss.

Tenk gjennom destinasjon

Rysstad råder kunder til å holde seg oppdatert på endringene man får vite om fra forsikringsselskapet.

- Sett deg inn i vilkårene og ta kontakt med forsikringsselskapet direkte. Gjør det før du drar på tur. Ikke etter at du har reist, sier han.

Ifølge Rysstad er det viktigst at man er forsikret med tanke på sykdom på reise. Han påpeker at en helårs reiseforsikring ikke betyr at du kan være borte sammenhengende i ett år.

- Tenk gjennom hvor du skal reise. Hvis du reiser i Europa får du hjelp av det offentlige helsevesenet, men reiser du i USA bør du være obs. Man hører skrekkhistorier om skyhøye regninger uten reiseforsikringer. Da er det lurt å tenke over forsikringen på forhånd.

Medisinsk forhåndsvurdering

Hos Fremtind Forsikring AS, som eies av Sparebank1 og DNB, blir også ulykkesdekningen endret.

- Når du fyller 70 år reduseres erstatningssummen for ulykkesdekningen i reiseforsikringen fra 500 000 til 100 000. Dekningen opphører ved fylte 75 år, sier Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind Forsikring til Vi.no.

- Vår statistikk viser at jo høyere alder- desto flere skadetilfeller relatert til sykdom,- medisinsk bistand og ulykkeshendelser, sier Rudi.

Kunder som har en kjent, alvorlig sykdom eller lidelse må kontakte Fremtind for en medisinsk forhåndsvurdering før utreise. Kunden får da oversikt over om forsikringen dekker et eventuelt behov for behandling, sykehusinnleggelse og annen medisinsk bistand i utlandet.

Får dårligere vilkår

- Ja, forsikringspremien blir høyere med alderen og man får dårligere vilkår enn yngre. Det er en sammenheng mellom forekomst av sykdomshendelser og alvorlighetsgrad av sykdommer når alderen er høyere, sier Jorge Jensen, Fagdirektør for Finans i Forbrukerrådet til Vi.no.

Han opplyser at regjeringen har utredet hva som er å regne for aldersdiskriminering og kommet til at forskjeller i forsikringsvilkår kan rettferdiggjøres. Forbrukerrådet er enige i regjeringens konklusjon.

Ifølge Jensen utgjør ikke ulykker som skjer på reise en stor del av forsikringsselskapenes utgifter.

- Hvis man ser på et gjennomsnitt av hva som inntreffer folk på reiser så er det ikke ulykker folk blir mest utsatt for. Men ulykkesforsikringen kan vise seg viktig for den enkelte som utsettes for ulykke, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.