Nav

Varsler store forsinkelser i utbetalinger

Nav varsler forsinkelser på minst fire uker, i utbetaling av sykepenger.

FORSINKET UTBETALING FRA NAV: Nav varsler forsinkelser i utbetaling av sykepenger på minst fire uker - kanskje også lenger. De oppfordrer til å be om økonomisk sosialhjelp dersom du trenger bistand mens du venter på sykepengene. Foto: NTB
FORSINKET UTBETALING FRA NAV: Nav varsler forsinkelser i utbetaling av sykepenger på minst fire uker - kanskje også lenger. De oppfordrer til å be om økonomisk sosialhjelp dersom du trenger bistand mens du venter på sykepengene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Mange opplever nå forsinkelser i utbetalingen av sykepengene. Forsinkelsene gjelder kun de som ikke får sykepengene utbetalt direkte fra arbeidsgiveren sin, skriver Nav i en nyhetsmelding.

Forsinkelsene er på minst en måned - men noen må også vente en god del lenger:

- Etter at vi har mottatt inntektsopplysninger fra arbeidsgiverne, må de fleste regne med å vente minst fire uker før sykepenger utbetales. En del saker kan også ta en god del lengre tid enn fire uker. Dette gjelder for eksempel hvis du har flere arbeidsgivere eller er ansatt i eget AS, ifølge Nav.

Sykepenger er penger du får som erstatning for arbeidsinntekt når du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade.

Cirka 39 000 nye personer ble sykemeldt med legemeldt sykefravær i forrige uke.

- Vil være forsinkelser en god stund framover

Nav forklarer forsinkelsene med at de er i en omstilling hvor sakene behandles i både nytt og gammelt saksbehandlingssystem, samtidig som de mottar et stort antall søknader om sykepenger.

– Det er vanskelig for mange å vente på å få utbetalt sykepenger, og vi beklager forsinkelsene. Vi gjør nå alt vi kan for å kutte ned på saksbehandlingstida. Vi flytter på ansatte, rekrutterer fortløpende flere og vi forenkler rutiner der det er mulig. Vi må dessverre regne med det vil være forsinkelser en god stund framover, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli.

49 milliarder i sykepenger

I 2021 utbetalte Nav 49 milliarder kroner i sykepenger.

Sykepenger er en av flere poster som sorterer under det som Nav kaller «ytelse til livsopphold». Ytelser til livsopphold inkluderer også dagpenger, arbeidsavklaringspenger (AAP), uføretrygd og andre ytelser som er relatert til arbeid eller sykdom.

1,5 millioner personer bosatt i Norge mottok i løpet av 2021 en ytelse til livsopphold, noe som utgjør mer enn 44 prosent av befolkningen i alderen 18–66 år.

Viktig å vite om forsinkelser i sykepenger

Det kan være ulike saksbehandlingstider hos Nav avhengig av hvor i landet du bor. Du finner informasjon om saksbehandlingstida her (hos Nav.no). Og merk deg: Tiden som er oppgitt gjelder fra Nav har fått all dokumentasjonen de trenger.

Nav trenger både sykemeldingen fra deg og inntektsopplysninger fra arbeidsgiveren din for å kunne behandle saken.

- Du kan gjerne minne arbeidsgiveren din om at de må sende inntektsmelding til Nav. Vi vil også purre/varsle arbeidsgiveren din tre uker etter at vi har mottatt søknaden om sykepenger hvis vi ikke har fått inntektsopplysningene, presiserer Nav i nyhetsmeldingen.

Økonomisk sosialhjelp

Nav oppfordrer til å ta kontakt dersom du har behov for økonomisk rådgivning eller annen bistand mens du venter på sykepengene.

De opplyser også at dersom du ikke har tilgjengelige penger på konto til å dekke nødvendige utgifter som mat og husleie, kan du søke økonomisk sosialhjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.