Du kan enkelt sjekke eiendomsgrensene på nett

Vanlig nabokonflikt: Slik sjekker du om eiendomsgrensa stemmer

Konflikter kan også oppstå fordi en nabo har brukt en større del av eiendommen enn han eller hun egentlig eier.

Hvor langt skal du klippe gresset? Hvem kan felle trærne mellom tomta? Og hvor nærme naboens hus kan du bygge terrasse? Hvor grensa går kan ha stor betydning for deg. Ofte handler nabokonflikter om uenighet rundt nabogrenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Hvor langt skal du klippe gresset? Hvem kan felle trærne mellom tomta? Og hvor nærme naboens hus kan du bygge terrasse? Hvor grensa går kan ha stor betydning for deg. Ofte handler nabokonflikter om uenighet rundt nabogrenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du usikker på hvor grensa går mellom din og naboens eiendom? Det kan du enkelt sjekke selv på Kartverkets tjeneste Seeiendom.no.

Her kan du søke etter både din egen og andres eiendom og se hva som er registrert om eiendommen i Norges offisielle eiendomsregister, også kalt matrikkelen.

På Seeiendom.no får du også informasjon om tilhørende bygninger, boliger og adresser. Tjenesten er gratis og du kan søke ved hjelp av veinavn, adresser eller gårds- og bruksnummer.

Mener eiendomsgrensene er feil

– Det er en populær tjeneste med 8,8 millioner klikk i året. Vi får mange henvendelser fra våre brukere som mener eiendomsgrensene er feil. De mener også at eiendommen deres er oppført med feil areal og trenger veiledning, sier Bente Helen Michelsen ved Kartverket til Vi.no.

Ifølge Michelsen er vanlige problemstillinger at huseiere mener arealet på eiendommen deres er blitt oppført som mindre enn eiendommen i virkeligheten er eller at eiendomsgrensa er generert feil i eiendomskartet.

– I tilfellene der det blir en tvist om eiendomsgrenser, må du innhente dokumentasjon på de riktige grensene og henvende deg til kommunen. Kommunen vil vurdere om ny oppmåling er nødvendig. Hvis grensa skal rettes uten ny oppmåling, må du bli enig med naboen om at grensene skal tegnes opp på nytt, sier Michelsen.

Ifølge Linn Moastuen, advokat ved advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård, er det ikke uvanlig at naboer er uenige om grensene mellom eiendommene. Hvor grensa går er et tilbakevendende tema for konflikt.

– Viljen til å tviste om grensen er vanligvis større jo høyere tomteprisen er, sier Moastuen til Vi.no.

Ifølge advokaten er det erfaringsmessig flest tvister om eiendomsgrenser i dyre nabolag med høye tomtepriser. Dette gjelder typisk eiendommer ved sjøen eller eiendommer i villastrøk i byen. Eldre grenser i utkanten av byene er ofte mindre nøyaktige. I disse tilfellene kan det være vanskeligere å fastsette hvor grensa går.

Kan ha brukt areal du ikke eier

Er du usikker på hvor grensa for eiendommen din går, kan du også følge lenken til Norgeskart.no via Seeiendom.no.

- Fargekodene på grenselinjene man ser i matrikkelkartet, forteller hvilken nøyaktighet grensene har. Grønne grenser er mest nøyaktige, mens de gradvis blir mindre nøyaktige mot rød, sier Moastuen.

Grensene i kartet samsvarer ikke nødvendigvis med de virkelige grensene, men de kan gi veiledning.

- En konflikt kan eksempelvis oppstå fordi en nabo har brukt en større del av eiendommen enn han eller hun faktisk eier. Har du brukt en del av naboens eiendom i minst 20 år i den tro at den tilhørte deg, kan du faktisk ha hevdet en rett til denne delen selv om den tilhører naboen, sier Moastuen.

I flere tilfeller vil fastsettelse av eiendomsgrensen kunne ha stor betydning for verdien på eiendommen. Hvem av naboene som eier den delen av tomta med mest sol eller best utsikt, vil for eksempel kunne ha stor betydning.

Viktig dokumentasjon

– I tilfellene der det blir en tvist om eiendomsgrenser, må du innhente dokumentasjon på de riktige grensene og henvende deg til kommunen om ny oppmåling. Du må også bli enig med naboen om at grensene skal tegnes opp på nytt, sier Michelsen.

Mener du at en eiendomsgrense er feil, er det i første omgang kommunen der eiendommen ligger som har ansvar for å veilede til videre behandling. For å kunne framlegge saken ovenfor kommunen, må du ha riktig dokumentasjon som underbygger det du mener er riktig grense og areal for eiendommen.

Eksempel på dokumentasjon er gamle skylddelingsforretninger og utskiftingskart, jordskiftesaker, private avtaler om eksisterende grenser mellom naboer, eller andre dokumenter som gjelder eiendommen. En kopi av tinglyste dokumenter kan du bestille fra Kartverket eller Statsarkivene.

Har du dokumentasjon og hvis naboen i tillegg er enig i at grensen er feil, kan du kreve at kommunen retter opp i opplysningene. Er derimot naboen uenig med deg, må saken til jordskifteretten.

Michelsen i Kartverket mener det er positivt at folk bruker tjenesten for å undersøke eiendomsgrensene.

– Det fører til en kvalitetsheving i grunnboka og i eiendomsregisteret. Kundene får rettet opp eventuelle feil. Det blir bedre oversikt over registrert eiendom fordi det som er gammelt og utdatert vil bli slettet. Det blir også ryddet opp i hjemmelsforhold, sier Mikkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.