Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
14. mars er datoen for de første utsendelsene av skattemeldingen for 2022 fra Skatteetaten. Ifølge divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal kommer skattemeldingen til nordmenn på ulike dager mellom 14. og 31. mars.
- Vanligvis gjør vi skattemeldinger tilgjengelige og sender ut varsler til folk i arbeidstid, så de første sendes ut etter planen i løpet av formiddagen, forteller hun.
Gjengedal påpeker at du blir varslet når du har mottatt din skattemelding. Hvem som får skattemeldingen først er vanskelig å spå, da de sendes ut puljevis.
- Skattemeldingene sendes ut i helt tilfeldige puljer mellom 14. og 31. mars, forteller Gjengedal.

Skatt på pensjon: Pensjonistene med høyest skattetrekk
Vi Pluss
Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi PlussBeskjed fra Skatteetaten på e-post
- Du trenger ikke å gjøre noe før du har fått beskjed om at din skattemelding er klar. Du får en e-post når din skattemelding er tilgjengelig for å logge inn og sjekke den, forteller Gjengedal.
I den sammenheng er det verdt å nevne at det hvert år de siste årene har dukket opp svindelforsøk som tilsynelatende forteller deg om at du har skattepenger til gode, og i år er ikke et unntak: Nylig kunne NTB fortelle om en e-post som er sendt ut, der noen utgir seg for å være Skatteetaten. Fredag gikk dessuten Skatteetaten selv ut for å advare alle mot svindel-e-poster og SMS, der det bes om alt fra kortinformasjon og personopplysninger.
- Skatteetaten vil aldri be deg om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via sms eller e-post. Vi sender heller ikke lenker uoppfordret i e-post eller sms, påpeker de, og oppfordrer om at ingen oppgir informasjon i disse mailene, eller svarer på sms.
TIlbake til den reelle skattemeldingen, så vil de som har reservert seg mot å få digital kommunikasjon fra kommune og stat, få skattemeldingen i posten. Det samme gjelder dersom Skatteetaten ikke har e-postadresse eller mobilnummer til deg.

Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi Pluss
Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi PlussSjekk postene grundig
Vi.no har spurt Skatteetaten om det er noen poster man bør være ekstra nøye med å sjekke.
- Skattemeldingen er fylt ut med mange opplysninger, men du må gjøre skattemeldingen din ferdig før du leverer den. I tillegg til å sjekke at alt som står der stemmer, kan det være enkelte ting som du må selv endre eller legge til før du leverer. Det kan være skattepliktige inntekter fra utleie eller salg av bolig, eller inntekt du har fra et annet land. Har du betalt lånerenter, skal du kanskje fordele dette med samboeren slik at dere får hver deres del av fradraget for det, sier Gjengedal.
Normalt sett er fristen for å levere skattemeldingen 30. april, men i år faller datoen på en søndag, etterfulgt av den offentlige høytidsdagen 1. mai. Dermed regnes det ikke som for seint om du leverer skattemeldingen for 2022 2. mai.

Bør du eie eller leie bolig når du blir eldre? Svaret kan overraske deg
Vi PlussNår kommer skattepengene?
Når du har sendt inn skattemeldingen, behandler Skatteetaten den og lager et skatteoppgjør.
- De fleste får skatteoppgjøret mellom april og juni, men vi begynner å sende ut de første skatteoppgjørene allerede 23. mars. For å kunne få ditt skatteoppgjør før juni, må du sende inn skattemeldingen før fristen, og du må ha skatt til gode, sier Gjengedal.
Hun har tidligere påpekt overfor Vi.nos lesere at man for å få skatteoppgjøret tidlig, må trykke på knappen for å levere skattemeldingen.
- Hvis du ikke gjør det, men benytter leveringsfritak, vil du tidligst kunne få skatteoppgjøret i juni, sier hun til Vi.no.
Hun legger også til at ektefeller må sende inn skattemeldingen begge to - og ha skatt til gode, for å få skatteoppgjøret før juni.
- Det er likevel mulig at skatteoppgjøret tar lengre tid, for eksempel hvis din skattemelding tas ut til kontroll, understreker hun.

Alvorlig syk eller skadet partner: - Du vet aldri når du får behov for denne fullmakten
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussFlest får penger tilbake
Om man kan forvente å få penger til gode eller restskatt, avhenger av mange ting. Men ifølge Skattebetalerforeningen er det vanlig at langt flere får igjen på skatten enn de som får restskatt.
De skriver at i fjor fikk rundt 2,7 millioner skattebetalere tilbake på skatten, mens omtrent 1 million fikk baksmell.
De påpeker samtidig at det er like viktig å bruke tid på skattemeldingen, selv om en ligger an til å få tilbake på skatten.
– Vi skattebetalere har selv et ansvar for å sjekke at opplysningene i skattemeldingen er korrekt, for eksempel at all formue og alle inntekter er ført riktig. Dessuten kan det være fradrag du har krav på som ikke er kommet med, altså er det mulig å også spare penger på å kontrollere opplysningene Skatteetaten har om deg, sier fagsjef Rolf Lothe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.