Uttak av pensjon ga betalingskrav på 145 000 kroner

Da mannen tok ut alderspensjon uten å si ifra, førte det til en større feilutbetaling av etterlattepensjon i mange år. Les mer om hvorfor mannen må betale tilbake beløpet.

PENSJON FRA FLERE? Mottar du pensjon fra flere hold lønner det seg å informere om dette. Hvis ikke kan det bli gjort feilutbetalinger - som du må betale tilbake i ettertid, som i dette eksempelet, der beløpet kom på 143 000 kroner. Foto: NTB
PENSJON FRA FLERE? Mottar du pensjon fra flere hold lønner det seg å informere om dette. Hvis ikke kan det bli gjort feilutbetalinger - som du må betale tilbake i ettertid, som i dette eksempelet, der beløpet kom på 143 000 kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En enkemann ble innvilget etterlattepensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK) i 1999. Flere år seinere tok han selv ut alderspensjon fra KLP - men uten å gi beskjed om dette til SPK.

Dette førte til at mannen over en periode på 11 år mottok nærmere 150 000 kroner for mye i etterlattepensjon.

Her kan du se hva årsaken er til at han må betale tilbake det meste av det feilutbetalte beløpet.

Samordning av pensjon ble ikke gjort

Enkemannen hadde fått totalt 151 600 kroner for mye ble utbetalt i etterlattepensjon fra SPK fra 2007 til 2018.

Etterlattepensjon fra SPK er en del av offentlig tjenestepensjon. Det fungerer slik at hvis et medlem i SPK dør, som vil si ansatte i stat eller liknende, kan gjenlevende partner ha rett til etterlattepensjon. I dette tilfellet ble altså enkemannen tilkjent etterlattepensjon etter sin kone.

Han mottok også gjenlevendepensjon fra Nav - som ble samordnet med etterlattepensjonen fra SPK.

Da mannen startet uttak av egen tjenestepensjon fra KLP i 2003, skulle ytelsene fra både Nav, SPK og KLP vært samordnet. Men fordi mannen ikke opplyste SPK om at han selv hadde startet uttak av pensjon, ble de ikke det. Og dermed mottok mannen for mye i etterlattepensjon fra SPK over mange år.

Samordningsloven legger grunnlaget for en samordning av ytelser som en person kan få samtidig fra to eller flere pensjonsordninger og trygder, deriblant tjenestepensjonsordninger, offentlige pensjonsordninger og ytelser fra folketrygden.

Man plikter å melde ifra til Nav og pensjonsselskapene om inntektsendring og ved forandring vedrørende samordningspliktige ytelser fra andre pensjonsordninger. Dette informeres det om i vedtaksbrev som oversendes ved oppstart av ytelser - noe som også ble gjort i dette tilfellet, ifølge pensjonsselskapet.

Men ettersom mannen ved oppstart av uttak av alderspensjon fra KLP ikke ga beskjed til SPK om dette, visste ikke pensjonsselskapet om endringen - og en samordning ble dermed ikke gjort.

Og siden mannen selv ikke hadde et arbeidsforhold med pensjoner i SPK, fikk de heller ikke beskjed om uttak av alderspensjon, fra arbeidsgiver.

Må betale tilbake pensjon

SPK har krevd å få tilbakebetalt store deler av feilutbetalingen av etterlattepensjonen. Noe av kravet er foreldet - og noen tusen er fratrukket av skattemessige hensyn.

Tilbakebetalingskravet fra SPK er på 143 860 kroner - noe mannen ikke er enig i.

I noen slike saker vil retten komme fram til en skylddeling - og dermed et redusert tilbakebetalingskrav.

Men etter at Trygderetten har behandlet saken, slår de fast at SPK ikke har hatt mulighet til å forhindre feilutbetalingen før de mottok opplysningen om alderspensjonen fra KLP. De påpeker også at det dreier seg om et forholdsvis stort beløp, og feilutbetalingen hadde pågått over lang tid.

Dermed konkluderer de med at mannen ut fra den informasjonen han hadde fått, hadde opptrådt uaktsomt når han ikke informerte SPK om at han var innvilget alderspensjon fra KLP.

Dermed er vilkårene for tilbakekreving etter lov om Statens pensjonskasse oppfylt, og Trygderetten skriver:

«Dersom et medlem har mottatt en ytelse etter denne loven i strid med redelighet og god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt. Pensjonskassen kan også kreve en ytelse tilbake når et medlem eller noen som har handlet på medlemmets vegne, uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra Pensjonskassens side og mottakeren burde ha forstått dette».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.