Pensjonsutvalgets rapport

- Usosialt og urettferdig

Økt pensjonsalder og pensjonsopptjening til 65 år for uføre er to av forslagene fra Pensjonsutvalget. Selv om forslagene vil føre for bedre økonomi for noen, kaller flere økningen av pensjonsalderen usosialt. - For vanlige arbeidsfolk kan dette bety at de blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder.

FORESLÅR Å HEVE PENSJONSALDEREN: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund overrekker pensjonsutvalgets rapport til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Foto: NTB
FORESLÅR Å HEVE PENSJONSALDEREN: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund overrekker pensjonsutvalgets rapport til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2020 oppnevnte Solberg-regjeringen et pensjonsutvalg som skulle evaluere pensjonsreformen som ble innført i 2011 og se på om det er nødvendig med endringer. Torsdag 16. juni overleverte Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund utredningen til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

- Utvalget har kommet til at det er nødvendig å gjøre justeringer, og i rapporten kommer vi med forslag til justeringer vi mener er nødvendige for den økonomiske og sosiale bærekraften i pensjonssystemet, sa Skogen Lund til pressen under overleveringen.

Hovedpunktene i forslagene handler om at det etter utvalgets mening er nødvendig å heve de formelle aldersgrensene for alderspensjon - og å endre reguleringen av minsteytelsene slik at de som ikke er i stand til å jobbe lenger, også sikres en anstendig pensjon.

- Vi lever stadig lenger, så det kommer ikke som en overraskelse at utvalget foreslår en gradvis økning av aldersgrensen for pensjon. Det betyr at noen må stå lenger i jobb. En som er født i 1990 må da jobbe til cirka 70 år, altså tre år lenger enn dagens. Samtidig vil dette kunne gi mer i pensjon til den enkelt, samt høyere skatteinntekter til staten, kommenterer Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.