Arv

Uskiftet bo og samboer? - Vent med å gifte dere

Sitter du i uskiftet bo og skal flytte sammen med en ny partner? Om dere forblir samboere eller blir gift spiller kraftig inn på arvereglene, og når barna eventuelt kan kreve å få utbetalt sin arv fra boet.

ARV OG USKIFTET BO: om du sitter i uskiftet bo, er det forskjell på arvereglene om du flytter sammen med en ny partner og blir samboere, eller om dere gifter dere. Foto: NTB
ARV OG USKIFTET BO: om du sitter i uskiftet bo, er det forskjell på arvereglene om du flytter sammen med en ny partner og blir samboere, eller om dere gifter dere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som kjent er det flere praktiske forskjeller mellom det å være gift og det å være samboere, ikke minst i arvesammenheng: Dette gjelder også ved et arveoppgjør der den ene av samboerne går bort, og disse ikke har felles barn.

Det er eksempelvis slik at samboere uten felles barn ikke automatisk har noen arverett etter arveloven. Om du vil at samboeren skal arve deg, må det opprettes et testament.

Men hvordan er arvereglene når du sitter i uskiftet bo, og blir samboer?

Samboers arverett ved uskiftet bo?

Kvinnen som lurer på akkurat dette, er enke og sitter i uskiftet bo. Må hun betale ut farsarven til barna dersom hun blir samboer med sin nye partner, spør hun advokat og Vi over 60-ekspert Kjell Morten Méd.

«Jeg er enke og sitter i uskiftet bo etter at min mann døde for snart 10 år siden. De siste årene har jeg hatt en venn, og vi skal nå flytte sammen i hans hus. Jeg skal beholde – og leie ut – min leilighet inntil videre. Jeg har tre voksne barn. De to eldste har alltid kommet godt overens med min venn og mener det blir bra for meg å flytte sammen med ham. Men den yngste, som flyttet i egen bolig for et par år siden, liker det ikke. Hun sier at hun kommer til å kreve sin farsarv og at min venn får rett til både arv og uskifte hvis vi flytter sammen. Jeg klarer ikke å beholde leiligheten hvis jeg må utbetale farsarven til barna. Jeg føler at jeg trenger den sikkerheten og retrettmuligheten som ligger i leiligheten. Hva gjør jeg?»

Les advokatens råd her: Som samboere må du nemlig ikke betale ut arven umiddelbart.

To år uten utbetaling av arv

- Du flytter sammen med din venn slik dere har planlagt, understreker advokat Méd, og forklarer videre:

- Dere må bli ugifte samboende, og vente litt med å gifte dere. Det din yngste datter sier slår til hvis dere gifter dere, men ikke hvis dere blir samboere. Som ugifte samboere kan dere bo sammen i to år før barna kan kreve sin farsarv, påpeker han, og legger til at som ugifte samboende uten felles barn får man ingen lovfestet rett til verken arv eller uskifte etter hverandre.

- Når dere har vært samboere i to år skjer det en endring. Barna kan kreve at du løser opp uskiftet og utbetaler dem farsarven. Men det blir ingen automatisk arverett eller uskifterett mellom deg og din samboer. Hvis dere gifter dere, skjer det større endringer i reglene. Da får barna dine krav på sin farsarv (uten en «prøvetid» på to år). Når dere gifter dere får dere automatisk en arverett på en fjerdedel etter hverandre. Din venn kan, som din ektefelle, ikke kreve å få sitte i uskiftet bo med dine barn hvis du dør før ham, sier advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.