Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Når en far eller mor dør er barnets arverettslige stilling avhengig av vedkommendes familieforhold ved dødsfallet ifølge Regjeringen.no. Reglene er de samme enten det er far eller mor som dør først. Arvesituasjonene kan være ulike når en forelder dør. Hvis din far og mor var gift med hverandre og hadde felleseie er det den gjenlevende forelderen som bestemmer hvordan det skal ordnes etter den avdøde forelderens dødsbo.
Den gjenlevende forelderen kan da bestemme om dødsboet skal skiftes med en gang - altså deles mellom arvingene, eller om hen vil beholde alt i uskiftet bo.

Ingen arveavgift i desember 2022 - bør du ta arvegrep før nyttår?
Vi PlussVanskelig forhold til sønnen
Dette kan virke enkelt, men i noen tilfeller kan konflikter mellom den gjenlevende forelderen og barna oppstå hvis barnet ikke ønsker å vente på arven sin. Men kan ett eller flere barn nekte den gjenlevende forelderen å sitte i uskiftet bo?
Kan min sønn nekte uskifte? Spør en enkemann i Vi over 60:
«Jeg har nettopp blitt enkemann etter nesten 50 års ekteskap. Da vi giftet oss, var jeg selvstendig næringsdrivende. Etter råd fra en advokat satt vi huset på kona (hennes særeie). Jeg har et vanskelig forhold til vårt eneste barn (min sønn), og ikke minst hans kone. Nå nekter sønnen min meg å sitte i uskiftet bo med huset. Kan reglene faktisk være slik at jeg, som 77 år gammel enkemann, ikke kan få bli boende i det hjemmet vi bygde for snart 50 år siden?»

- Kan mannen min gjøre meg arveløs?

Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi Pluss- Vanskelig problemstilling
Dette svarer advokat Kjell Morten Méd og Inger Méd som er arveeksperter i Vi over 60:
«Dette er en viktig, men vanskelig problemstilling og svaret blir kort og stikkordsmessig. Alt er i orden – og din sønn kan ikke nekte – hvis det fremgår av ektepakten at din kones særeide hus skal gå inn i uskifteboet (uskifte med særeie eller at særeie blir felleseie ved død. Hvis det ikke foreligger ektepakt som gir deg rett til uskifte med huset, har sønnen din faktisk krav på sin lovfestede arveandel av sin mors særeie. Da er det din økonomi som avgjør om du kan løse ham ut og bli boende eller ikke.»
Ifølge Regjeringen.no er det særlige regler når det kommer til særeie. Er foreldrene gift og hadde felleseie har den gjenlevende rett til å beholde hele dødsboet i «uskifte» så lenge hen ikke inngår nytt ekteskap. I et slikt tilfelle har barn først rett til å kreve arven når uskifte opphører - senest når den andre forelderen dør.

Fire avgjørende punkter for eller imot uskiftet bo
Vi PlussMen: Hadde den avdøde verdier som særeie er hovedregelen at den gjenlevende forelderen bare kan sitte i uskiftet bo hvis andre arvinger samtykker.
Samtykke er likevel ikke nødvendig dersom dine foreldre har bestemt i ektepakt at den gjenlevende av dem kan sitte i uskiftet bo med særeie.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.