Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Matkøene hos landets frivillige organisasjoner vokser, og mange sliter med trang økonomi. Forskningsinstituttet Fafo la for få dager siden fram en undersøkelse som avslører at de aller fleste av de som står i matkøen til Frelsesarmeen får en ytelse fra Nav - men som ikke strekker til.
Mange er uføretrygdede, en del er minstepensjonister, har sosialhjelp eller er på arbeidsavklaringspenger (AAP). Blant de som har blitt tvunget til å stille seg i matkø fordi midlene ikke strekker til, er Klara (70), som ikke får det til å gå rundt med minstepensjon. Men å oppsøke Nav, gjør hun ikke lenger, for det har blitt for vanskelig. Og ifølge rapporten, er hun ikke alene om å unngå Nav.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussBåde Frelsesarmeens ansatte og gjester på matutdelingen forteller at Nav henviser brukere til matutdelingen. Også Nav-direktør Hans Christian Holte erkjente nylig på Debatten på NRK at personer er blitt fulgt til Frelsesarmeen fra Nav - og at Nav-veiledere har nevnt muligheten for å gå til Frelsesarmeen.
- Vi ønsker å være et supplement til Nav, men det er ikke meningen at vi skal erstatte Nav. Vi vil gjerne ha et tettere samarbeid og fungere som en brobygger, men Nav må ikke bruke oss som en hvilepute, kommenterer assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, som en kommentar til Fafo-rapporten.

Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi Pluss- Frivillige skal ikke erstatte Nav
Nav-direktør Hans Christian Holte deltok på Debatten på NRK, hvor temaet nettopp var matkøene, de økonomiske problemene og avsløringene om de som må oppsøke matutdelingene til Frelsesarmeen. Under Debatten uttalte Holte at frivilligheten skal være et supplement for velferdstjenestene, og ikke en erstatning.
Og det understreker også arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen overfor Vi.no:
- De frivillige skal ikke erstatte Nav. Vi vil ha et samfunn med et sterkt sikkerhetsnett, med offentlige velferdstjenester for dem som trenger det permanent eller i faser av livet. For det er bredden i vår velferdsstat som gjør at den skiller seg ut fra de fleste andre, sier Persen - og sier videre:
- Samtidig er det bra at også frivillige gir et tilbud, men det skal være i tillegg.
Persen poengterer at mange av de frivillige tilbudene er støttet av det offentlige:
- Frivillige organisasjoner, blant annet matsentralene, fikk for eksempel 20 millioner kroner ekstra like før jul, sier Persen til Vi.no.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi PlussAlenemor fikk økonomisk hjelp av Frelsesarmeen
På Debatten på NRK fortalte Belinda Andersen, diakonmedarbeider i Frelsesarmeen, om en sak der de så seg nødt til å betale tannlegeregningen til en alenemor på AAP: Tannbehandlingen var akutt og Nav hadde altfor lang saksbehandlingstid.
På spørsmål på Debatten, svarte Nav-direktør Hans Christian Holte at det ikke er slik det skal være, og at det må Nav gjøre bedre. Frivillige organisasjoner skal ikke betale folks tannlegeregninger, sier Holte.
Fafo-rapporten peker også på at stønadene er for lave - som gjør at folk må søke hjelp andre steder, som hos Frelsesarmeen for å få mat.
- Det gjør inntrykk å lese at folk sliter med høye kostnader og kutter matbudsjettet. Rapporten viser at de urolige tidene vi har nå med økte priser rammer noen grupper ekstra hardt, spesielt de som har lite fra før, sier Mjøs Persen til Vi.no som kommentar om Fafo-rapporten.
Hun sier videre at regjeringen derfor i 2023 styrker økonomien til de som merker prisveksten sterkest:
- Det betyr mer til minstepensjonister, barnefamilier og de med laveste ytelse som uføre.
Hun påpeker også at det er viktig at Nav bruker de mulighetene som finnes for å gi riktig hjelp og gjøre individuelle vurderinger i alle saker, ved behandlingen av søknader om sosialhjelp.
- Derfor sendte jeg før jul ut en ny veileder for Nav som understreker retten til individuell behandling, hvor de ansattes faglige skjønn og handlingsrom skal brukes, sier Mjøs Persen.
Vi.no har skrevet om hva den nye veilederen sier her - og i grove trekk heter det der at Nav skal ha mer fokus på skjønn og raushet - og det skal stilles mindre krav til dokumentasjon og kartlegging for kortvarig økonomisk hjelp.

Matbutikken med den beste rabatten
Vi Pluss
Tøffe tider? Få kontroll over privatøkonomien din
Vi Pluss- Har du ikke råd til mat, bør du oppsøke Nav!
I Fafo-rapporten forteller forskerne om en av de mange de har snakket med fra Frelsesarmeens matkøer, minstepensjonist Klara på 70. Der forteller hun at hun ikke oppsøker Nav lenger - fordi det har blitt for vanskelig. Alt skal skje på nett, som hun synes er både upersonlig og vanskelig.
- Hva tenker dere om at brukere unnlater å gå til Nav fordi det er for vanskelig?
- Det uroer meg, sier Mjøs Persen, og fortsetter:
- Hos Nav jobber det dedikerte medarbeidere som hver dag hjelper mennesker som har behov for bistand. Nav er ikke perfekt, og vi jobber for at velferdsstaten skal bli enda bedre, men har du ikke råd til mat så bør du oppsøke Nav. Nav er der for å gi hjelp til de som trenger det.
Hun understreker:
- Jeg vil derfor oppfordre alle som trenger det til å oppsøke Nav og bruke Nav.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi PlussHva gjør regjeringen?
Som vi nevner ovenfor, uttalte Nav-direktør Holte på Debatten at de skal ta historiene der folk ikke blir møtt godt nok hos Nav, på alvor - og gjøre det bedre.
På spørsmål om hva regjeringen helt konkret gjør for å rette på situasjonen, trekker Mjøs Persen fram økte satser og tillegg til de som har minst:
- Trygghet og rettferdig fordeling er det aller viktigste for denne regjeringen. Derfor har vi tatt mange viktige grep for å sikre at de som har minst får det bedre i budsjettet for i år, sier Persen.
- Helt konkret så forlenger vi ordningen som gir langt flere bostøtte, vi øker barnetrygden for enslige forsørgere med 5000 kroner, vi øker barnetilleggene til mottakere av arbeidsavklaringspenger, kvalifiseringsprogram og dagpenger, minstepensjon for enslige øker med 4000 kroner og alderspensjonen vil økes ytterligere fra mai med gjennomsnittet av lønns- og prisveksten og personer som mottar en minstesats på uføretrygd, vil få en engangsutbetaling på 3000 kroner. I mai blir blant annet også arbeidsavklaringspenger og uføretrygd økt i tråd med lønnsveksten.

Enkle grep mer enn halverer matvarebudsjettet
Vi Pluss
Voksne barn som bor hjemme: Tabbene du bør unngå
Vi Pluss
Den enkleste måten å få bedre lånerente for deg over 50
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.