Nav

Uføretrygd: - Venter en økning

I dag er 10,5 prosent av oss uføretrygdet - og Nav forventer at dette vil øke mer det kommende året. Den største gruppen er kvinner og i aldersgruppene over 50 år. Og flere kvinner i voksen alder jobber i tillegg til uføretrygden, sammenliknet med hva menn og unge gjør.

NAV VENTER EN ØKNING: Antallet uføretrygdede har vært ganske stabilt den siste tiden men nå forventer Nav at det kommer en økning. Foto: Gorm Kallestad/NTB
NAV VENTER EN ØKNING: Antallet uføretrygdede har vært ganske stabilt den siste tiden men nå forventer Nav at det kommer en økning. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav har nettopp kommet med nye tall om uføretrygdede - og selv om de viser at andelen uføretrygdede i befolkningen har holdt seg stabilt på 10,5 prosent det siste halvannet året, forventer Nav nå at antallet vil øke:

De forventer at det ved utgangen av 2022 vil være 367 500 uføretrygdede - og at dette vil øke til 378 500 i 2023. Per nå, juni 2022, er det 362 800 personer i alderen 18–67 år som mottar uføretrygd i en eller annen grad.

I andel av befolkningen vil dette si at vi vil ha 10,7 prosent uføretrygdede ved utgangen av 2022 - og 10,9 prosent i desember 2023.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte forklarer utviklingen med at det har vært færre som har gått fra AAP til uføretrygd på grunn av forlengelsen av AAP-ytelsen. Overgangsordningen opphører 31. oktober. Nav forventer også at saksbehandlingstida for uføretrygd skal bli kortere - som de venter også skal bidra til en økning i uføretallet.

Flest uføre blant 50 pluss

- Sammenliknet med for ett år siden, gikk uføreandelen ned for de over 45 år. Andelen gikk mest ned for de over 65 år, mens den økte for aldersgruppene 25–44 år, skriver Nav i en nyhetsmelding om den ferske statistikken.

Men selv om uføreandelen for de eldste aldersgruppene har gått ned, er det fremdeles aldersgruppene 50 pluss som har den største andelen uføre i befolkningen:

  • 14,2 prosent i alderen 50-54 år er uføre
  • 19,3 prosent i alderen 55-59 år
  • 25,4 prosent i aldersgruppa 60-64 år
  • 29,7 prosent i aldersgruppa 65-67 år

- I et lengre tidsperspektiv har uføreandelen gått ned for de eldre, skriver Jostein Ellingsen i Nav-notatet om den ferske statistikken.

Han forteller videre at nedgangen i andelen med uføretrygd etter fylte 62 år trolig har sammenheng med underliggende trender som bedre helse, høyere utdanningsnivå, bedre fysisk arbeidsmiljø og mer positive holdninger til seniorer i arbeidslivet.

- Samtidig er det etter pensjonsreformen flere som har fått muligheten til å ta ut alderspensjon fra 62 år og det kan ha bidratt til nedgangen i uføreandelen. Andre forhold som kan ha bidratt til en nedgang i uføreandelen for de eldste, kan være økt sysselsetting blant de eldre over tid, ifølge Ellingsen.

Rammer (fremdeles) flest kvinner

Forrige uke skrev vi at kvinner er i flertall når det gjelder arbeidsavklaringspenger (AAP). Og ja, det er fremdeles kvinnetungt også i uførestatistikken - og som Jostein Ellingsen i Nav poengterer i det nylig publiserte notatet om de siste kvartalstallene:

Over tid har uføreandelen økt mer for kvinner enn for menn. Som andel av befolkningen var det per juni 2022 flere uføretrygdede kvinner enn menn i alle aldersgrupper over 30 år.

Andelen uføretrygdede kvinner var ved utgangen av juni på 12,5 prosent. Og til sammenlikning: For menn var andelen på 8,5 prosent.

Flere kvinner jobber i tillegg

Det er også kjønnsforskjeller om man ser på uføregrad og hvor vanlig det er å jobbe i tillegg til trygden:

Det er flere menn enn kvinner som har 100 prosent uføreytelse:

  • 88,6 prosent av uføretrygdede menn har 100 prosent uføregrad
  • 81 prosent kvinner har 100 prosent uføregrad
  • Begge kjønn sett under ett, er det 84,2 prosent som har 100 prosent

50 prosent er den nest vanligste uføregraden blant både menn og kvinner, som 7,7 prosent av kvinnene og 3,4 prosent av mennene har.

Totalt, uansett kjønn, er det 84,2 prosent som har full uføretrygd.

Det er også slik at de yngre uføre i større grad enn eldre har full uføregrad. Og det er flest kvinner, og flest i de eldre aldersgruppene, som jobber i tillegg til utbetaling av uføretrygd.

- Arbeidsdeltakelsen til de uføretrygdede øker med alder, men faller etter 60 år. Unge uføre har en vesentlig lavere tilknytning til arbeidslivet enn eldre og jobber dermed i mindre grad enn eldre uføretrygdede. Uføretrygdede kvinner jobber vesentlig mer enn menn, og det gjelder spesielt kvinner i alderen 40 til 59 år. Dette skyldes at det er flere kvinner med gradert uføretrygd - og graderte uføretrygdede jobber mer enn uføretrygdede med full ytelse, ifølge Nav-rapporten.

  • Av de uføre med full ytelse var 4,7 prosent registrert med et arbeidsforhold.
  • 71,7 prosent av de som mottok en gradert uføretrygd var registrert med et arbeidsforhold

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.