Uføretrygd fra Nav

Ufør tjente 5000 kr mer enn inntektsgrensa: Må betale tilbake 117 000 kr til Nav

«Halldis» (69) jobbet ekstra for å kunne hjelpe sin kreftsyke datter - og tjente 5000 kroner mer enn Navs inntektsgrense for uføretrygd. Dermed må hun betale tilbake hele uføretrygden: 117 400 kroner.

- VILLE HJELPE KREFTSYK DATTER: «Halldis» tjente 5000 mer enn inntekstgrensa fra Nav tillot. Dermed må hun betale tilbake hele uføretrygden på 117 000 kroner. Foto: NTB/Shutterstock
- VILLE HJELPE KREFTSYK DATTER: «Halldis» tjente 5000 mer enn inntekstgrensa fra Nav tillot. Dermed må hun betale tilbake hele uføretrygden på 117 000 kroner. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Saken startet tilbake i 2017 - men det er først nå, i 2022, at Halldis har fått det endelige avslaget fra Trygderetten og må avfinne seg med å betale tilbake de 117 000 kronene som Nav mener hun har fått for mye utbetalt - om hun da ikke anker videre til lagmannsretten.

Den nå 69-årige har hele tiden hevdet at det er urimelig at hun skal måtte betale tilbake hele den samlede uføretrygden, fordi hun hadde valgt å jobbe for å hjelpe sin kreftsyke datter.

At Halldis hevder at hun også underveis hadde vært i kontakt med Nav og bedt om informasjon og råd nettopp fordi hun ikke ville risikere å trå over inntektsgrensen for uføretrygden sin, avvises av retten. Det samme med argumentet at det er urimelig å måtte betale tilbake 117 000 kroner når hun har tjent 5000 kroner for mye.

Retten viser til reglene, som de sier er objektive og uten rom for skjønn: Tjener du mer enn 80 prosent av inntekt før uførhet, faller retten til uføretrygd bort det året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.