Uførepensjon

Ufør måtte betale tilbake 93 000 kroner

Hun fikk innvilget gradert uførepensjon på 22 prosent fra pensjonsselskapet - men bare et par år seinere fikk hun krav om å betale tilbake pensjonen for et helt år.

UFØREPENSJON: Du kan få uførepensjon fra pensjonsselskapet selv om du får nei fra Nav. Men det er endel regler å passe på - som kvinnen i en sak i Trygderetten fikk svi for: Hun måtte betale tilbake et helt år med uførepensjon, tilsvarende 93 000 kroner. Foto: NTB
UFØREPENSJON: Du kan få uførepensjon fra pensjonsselskapet selv om du får nei fra Nav. Men det er endel regler å passe på - som kvinnen i en sak i Trygderetten fikk svi for: Hun måtte betale tilbake et helt år med uførepensjon, tilsvarende 93 000 kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For å få uføretrygd fra Nav, må du ha en varig nedsatt inntektsevne på minst 50 prosent på grunn av sykdom og/eller skade.

Men reglene for økonomisk støtte som ufør er annerledes for deg med offentlig tjenestepensjon:

Du kan faktisk få innvilget uførepensjon fra både KLP, Statens pensjonskasse (SPK) og eventuelle andre offentlige tjenestepensjonskasser for inntil 20 prosent uføregrad.

Det var også saken for kvinnen i denne historien fra Trygderetten - men for henne førte innvilgelsen av uførepensjonen med seg at hun ikke bare måtte betale tilbake deler av pensjonen - men hun må også betale saksomkostningene for rettsbehandlingen.

Men ja: Du kan altså få uførepensjon selv om Nav sier nei.

22 prosent ufør

Det følger plikter med ytelser fra Nav - og det følger plikter med ytelser fra pensjonsselskapene, som for eksempel at du må melde inn endringer i inntekt.

Kvinnen i denne saken er sykepleier i turnus og fikk tilkjent 22 prosent uførepensjon fra Statens pensjonskasse (SPK).

Og bare for å understreke: 22 prosent er for lite til å få innvilget uføretrygd fra Nav - men altså akkurat nok til å kunne ha rett på uførepensjon fra pensjonsselskapet.

Men på grunn av reglene for inntektsgrenser ved mottak av uførepensjon og en 80-prosentregel, havnet hun i en lei situasjon etter et par år med uførepensjon:

SPK mente at hun både hadde overskredet inntektsgrensen og at hun hadde passert en 80-prosentgrense for inntekt - og at hun derfor måtte betale tilbake 92 804 kroner i for mye i uførepensjon.

Maks 80 prosent av inntekten

Hovedproblemet for kvinnen her er «80-prosentregelen»:

Enkelt forklart betyr regelen at dersom du tjener mer enn 80 prosent av inntekten du hadde før du ble uførepensjonist, så stoppes uførepensjonen din.

Kvinnen argumenterte både med at dette kunne skyldes lønnsjustering og turnustillegg - og at hun også hadde søkt om å få høyere inntektsgrense. Dette ble imidlertid avslått.

SPK uttaler som svar i rettspapirene at kvinnen i dette tilfellet var over 80-prosentsgrensa - og at en vurdering av økt inntektsgrense dermed uansett ikke var aktuelt.

Må betale - også saksomkostninger

Ettersom denne saken er omtalt i Trygderetten, betyr det at kvinnen altså har anket kravet om tilbakebetaling både til pensjonsselskapet og til Trygderetten.

Men Trygderetten gir SPK medhold.

Kvinnen må dermed betale tilbake de 92 804 kronene i for mye i uførepensjon. Og hun må selv dekke saksomkostningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.