Uførepensjon

Ufør etter ryggproblemer - men nektes uførepensjon

64-åringen har så store ryggproblemer at han sliter med dagligdagse ting som å gå på do - men han får likevel ikke uførepensjon.

PENSJON SOM UFØR? 64-åringen er 100 prosent ufør som følge av ryggproblemer - men får likevel ikke uførepensjon. Grunnen: Trygderetten mener plagene var kjent før han ble ansatt - som strider imot vilkårene til pensjonsselskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
PENSJON SOM UFØR? 64-åringen er 100 prosent ufør som følge av ryggproblemer - men får likevel ikke uførepensjon. Grunnen: Trygderetten mener plagene var kjent før han ble ansatt - som strider imot vilkårene til pensjonsselskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Han går nå med kroniske ryggsmerter og stråling nedover og har problemer med mange dagligdagse aktiviteter som å gå på do. Han har i dag smerter når han står, går og sitter og må i perioder bruke krykker.

Dette er historien til 64-åringen som mener han ble ufør etter et fall på jobben - men som likevel ikke får tilkjent uførepensjon.

Utdraget ovenfor er fra ankesaken som har vært oppe til behandling i Trygderetten - hvor 64-åringen igjen får avslag.

Striden har stått om hvorvidt han kjente til ryggplagene før han begynte i jobben og hva som egentlig er grunnen til at han i dag er 100 prosent arbeidsufør.

Og grunnen til at han ikke får uførepensjon bunner ut i en regel i tjenestepensjonsordningen som handler om karens:

I en periode på to år etter ansettelse og innmelding i pensjonsordningen, får man ikke dekning for sykdom som er eller burde være kjent på tidspunktet for innmelding.

Uføretrygd fra Nav vs. uførepensjon fra tjenestepensjon

Det er flere muligheter for støtte dersom man skulle bli ufør:

De fleste kjenner nok til Nav og uføretrygden man kan få der. Dette forutsetter blant annet som hovedsak at du er minst 50 prosent ufør.

Men ansatte i offentlige etater har også en uføredekning i ordningen med offentlig tjenestepensjon - som kalles uførepensjon. Du kan få uførepensjon fra Statens pensjonskasse (SPK) eller fra Kommunal landspensjonskasse (KLP).

Og bare for å nevne det, som vi også skriver mer om i denne artikkelen om tjenestepensjon og uføretrygd:

Du kan få uførepensjon fra offentlig tjenestepensjon selv om Nav ikke vil utbetale deg uføretrygd.

64-åringen vi forteller om her, i denne saken, har vært i en tvist med KLP. Mens han forteller at uførheten skyldes en fallulykke på jobben, argumenterer KLP for at ryggproblemene og uførheten har vært en langvarig situasjon som vedkommende kjente til på tidspunktet da han ble ansatt.

Uførepensjon forutsetter at sykdommen ikke var kjent

KLP har avvist 64-åringens forklaringer om at skaden og uførheten skyldtes et fall på jobben har dermed også avslått søknaden om uførepensjon - med henvisning til «karensvilkåret» som er et av mange vilkår som må være til stede for å få tilkjent uførepensjon i offentlig tjenestepensjon.

Karensvilkåret handler om hvor lenge man har vært ansatt i forkant av at en eventuell sykdom oppstår - og om den ansatte burde kjenne til plagen ved tidspunktet for innmelding i tjenestepensjonsordningen.

Forsikringen gjelder ikke dersom plagen eller sykdommen oppstår innenfor to år etter ansettelsen dersom arbeidstakeren kjente til plagen ved ansettelse.

I denne saken med 64-åringen argumenterer han med at det var en plutselig fallskade på jobb som var årsak til at han ikke lenger greier å jobbe - men KLP er uenige og mener han har en lang historikk med ryggproblemer som de mener er medvirkende årsak til den nedsatte arbeidsevnen.

Trygderetten er enige med KLP

I ankesaken som er behandlet i Trygderetten, får KLP medhold. Trygderetten bemerker at det mangler dokumentasjon som bekrefter den påståtte fallulykken og at det heller ikke er gitt noen nærmere beskrivelse av ulykkeshendelsen.

De konkluderer med at det er mest sannsynlig at de ryggplagene 64-åringen har ikke skyldes en ny en ny skade - men at de har sammenheng med en forverring av hans tidligere ryggplager.

Trygderetten legger til grunn at han kjente til sine ryggplager da han ble innmeldt i KLP og at karensbestemmelsen gjør at han ikke har rett til uførepensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.